dawcio Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Problem dotyczy kupna hamulców V-brake. Rower posiadam od niedawna. Kupiłem go bez hamulców i chcąc oszczędzić poszedłem do marketu i wziąłem pierwsze lepsze (i najtańsze V-brakei) Siłą rzeczy nie pracowały dobrze i nawet w serwisach załamywali przy nich ręce. Wreszcie jednak trochę zaoszczędziłem i chciałbym kupić jakieś porządne V-brakei i klamki. Na to przedsięwźęcie przeznaczyłem 100zł. Niestety nie znam się na takim sprzęcie i boję się że znowu kupie jakiś złom. Proszę więc o doradzenie jakie hamulce i klamki byłyby najlepsze (miejcie na uwadze mój budżet). Z góry Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GdyniaBiker Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Za tę cenę raczej złomu nie kupisz Wiele osób poleca Avid Single Digit 3, jakieś 80zł za komplet. Na pewno nie jest to sh*t, ale sam mam i nie wydają mi się nadzwyczajne. O wiele mocniejsze były moje hamulce alhonga w rowerze za 700zł Może za różnicą stały klocki, one też mają znaczenie. Podane hample nie są tanie, ale mogę do tego zaproponować tanie klamki: DeOne, np TU. Farba czarna może zejść, ale poza tym są dość wierną kopią super popularnych Avid Fr-5 i działają dobrze. Jak masz gdzieś w okolicy sklep GoSport, to tam miewają, odpadnie koszt przesyłki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 ja polecam Avidy trójki albo coś od Shimano myślę że w tej cenie Deore można dostać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawcio Napisano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Jeszcze moja sugestia jedna: chciałbym kupić jakieś lepsze na tył i gorsze (ale bez przesady) na przód. stosunek cen powinien wynosić jakieś 70% do 30%. Przypominam też że w tych 100zł chciałbym nabyć oprócz hamulców jakieś klamki i to ma być komplet na tył i przód. A wy piszecie: ''Wiele osób poleca Avid Single Digit 3, jakieś 80zł za komplet.'' - za komplet czyli tylko tył czy też tył i przód?? I czyt potem w 20 zł które by mi zostały kupiłbym klamki do hamulców na tył i przód?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucios92 Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 doskladaj jeszcze troche kaski i zainwestuj w avidy sd7, sam na takich smigam, a maja co wyhamowac waze ok.100kg i naprawdę daja rade, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BandiT Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 moim zdaniem to lepsze v-ki trzeba by bylo na przod zalozyc, a nie na tyl... przedni hamulec ma wieksze znaczenie od tylnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 kolega BandiT ma rację ja też zawsze hamuje przednim ale z abs'em chyba że jest zima i lód na jezdni:) a co do SD 7 też mam takie i szczerze mówiąc nie znam jepszych v-brakeów od nich. myśłę że skuteczność można równać z niektórymi mechanicznymi tarczówkami. na początku trochę wydawała mi się kiepska modulacja ale jak się okładziny dotarły problem zniknąl. W sklepie stacjonarnym widziałem jedną klamkę Avida za 55 zł tylko nie wiem jaki dokładnie model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Komplet Avidów SD3 (p+t) 55zł, klamki FR5 45zł. Wszystko na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 ja polecam Avidy trójki albo coś od Shimano myślę że w tej cenie Deore można dostać Akurat Deore moim zdaniem są przeciętne. O ile z przedniego hamulca jestem w miarę zadowolony, o tyle tylny po prostu świruje, sprężyny co 100 km trzeba podregulować żeby to jakoś działało. Siła hamowania ok, o ile zainwestujesz w dobre klocki, bo oryginalne Shimano są kiepskie Ja bym się skłaniał w kierunku Avid'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawcio Napisano 3 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 Mam zasadnicze pytanie, bo czegoś nie rozumiem. Dlaczego piszecie że przednie hamulce są ważniejsze i że to przód powinien być lepszy?? Ja od zawsze, w każdym rowerze jaki miałem hamowałem tylnymi hamulcami. Byłem już w dobrym sklepie rowerowym i dogadałem się ze sprzedawcą że w poniedziałek rano przyprowadzę rower, wybiorę hamulce i klamki a ziomal mi je zamocuje, bo jakoś na siłach się nie czuje i nie chcę nic zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaro1989 Napisano 3 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2010 bo przednim zawsze wyhamujesz prędzej niż tylnym. Skuteczniej zmniejszasz prędkość i lepiej przeciwdziałasz sile i energii która popycha rower na przód:) a tylnym zablokujesz tylko koło i ciągniesz się przez parę ładnych metrów zdzierając oponę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawcio Napisano 4 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Dzięki za wyjaśninie czaro1989, teraz będę mógł lepiej i skuteczniej hamować. Słuchajcie, mam do Was jeszcze jedną sprawę ale nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Chodzi o klocki hamulcowe. Mam do wyboru "zwykłe" albo z wymiennymi okładzinami. Jeśli więc macie jakąś wolną chwilkę to napiszcie mi plusy i minusy tych klocków hamulcowych oraz napiszcie które według was są lepsze. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konr4d Napisano 4 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Dzięki za wyjaśninie czaro1989, teraz będę mógł lepiej i skuteczniej hamować. Słuchajcie, mam do Was jeszcze jedną sprawę ale nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Chodzi o klocki hamulcowe. Mam do wyboru "zwykłe" albo z wymiennymi okładzinami. Jeśli więc macie jakąś wolną chwilkę to napiszcie mi plusy i minusy tych klocków hamulcowych oraz napiszcie które według was są lepsze. Z góry dzięki. Klocki z wymiennymi okładzinami są trochę droższe, jednak później wymieniasz tylko okładziny które są tańsze i na dłuższą metę taniej to wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawcio Napisano 5 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 No i wreszcie kupiłem i zamontowałem moje nowe hamulce. Sa to deore firmy shimano z klockami z wymiennymi okładzinami. Tak, wiem deore nieźle ranią obrcz więc po namyśle i przeliczeniu kasy kupiłem do nich okładziny clarks'a. Do tego klamki DeOne. Po zmontowaniu wszystkiego (sam zakładałem dla zmniejszenia kosztów) nadszedł czas na wypróbowanie mojego nowego sprzętu. Efekt przerósł moje najśmielsze przypuszczenia. Wszystko działało jak należy, modulacja była bardzo dobra, siła też bo bez problemu rower ze mną ( 70 kg) stawał dęba. Jeśli ktoś chce kupić dobre hamulce to serdecznie ten komplet polecam. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.