Skocz do zawartości

[manetka]Założenie nowej manetki do tyłu

dper15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

W rowerze rozwaliła się manetka od tylnej przerzutki tak jak na zdjęciu.Manetka to Shimano i przerzutka również.

Mam w 2 rowerze sprawne manetki ale firmy SRAM MAX.

I teraz pytanie czy bd pasowały do siebie ??

A i w jakiej cenie mogę kupić taką manetkę ?? Może być zwykła, bo zaawansowanej nie potrzebuje .

post-128059-1278082369,5_thumb.jpg

• Mod Team

Jeśli ten twój sram max jest na tyle samo biegów co poprzednia manetka to będzie kompatybilny z przerzutką shimano

eee, jeśli nie wiesz to nie pisz, bo to co napisałeś to nieprawda. Manetka SRAM działa w systemie 1:1 (czyli odległość o jaką przesuniesz linkę jest taka sama jak odległość o którą ruszy się przerzutka) a Shimano w systemie 2:1, więc raczej średnio to zadziała :x

I po 2. nawet jeśli masz przerzutkę obsługującą 7 biegów i założysz manetkę na 8 biegów to taki system również powinien działać, tylko na manetce nie bedziesz mogl uzywac największego lub najmniejszego biegu bo łańcuch spadnie :]

http://www.allegro.pl/item1092848781_revo_shift_shimano_sl_rs43_3_7_biegowe.html

50zł na allegro, pewnie można jeszcze jakieś tańsze dorwać

safian ,

po pierwsze sram robi manetki 1:1 jak i 2:1. Wygląda na to że kolega ma sram MRX a nie MAX. MRX jest kompatybilny z Shimano , jak zresztą wszystkie manetki srama oznaczone literowo a nie cyfrowo

po drugie , nie po to są śruby L i H w przerzutkach żeby łańcuch spadał . Ograniczasz wychylenie przerzutki i wszystko gra

M

No ale jeśli kupię manetki to jak linkę na nich zamontować ??

Jak mi się rozsypie jak Shimano to również nowej nie złożę :icon_mrgreen:

Manetka SRAM trochę nie pasuje bo w starym tylna przerzutka to manetka po prawej stronie a w nowym jest z lewej :whistling:.

A może moglibyście mi powiedzieć jak taką manetkę złożyć.

Bo tak jak na obrazku to tak jest ona rozsypana.

I czy znacie sposób jak założyć osłonę na linkę bo mi się cały czas zawija na końcach i nałożyć nie mogę.

I czy jak bym złożył już tą manetkę to czy można do tego kupić nową linkę.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...