Skocz do zawartości

[amortyzator przód] szybkość powrotu-jaką ustawić

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką polecacie ustawić szybkość powrotu w przednim amortyzatorze? W tej chwili mam w swoim Fox-ie ustawione mniej więcej po srodku.A może lepiej ustawić na wolniejszy powrót?Chodzi mi zarówno o osiągnięcie komfortu z jazdy,jak również wpływ tego ustawienia na np. bolace dłonie.

Napisano

Kiedyś czytałem, że podstawowym punktem wyjścia jest takie ustawienie tłumienia, że jak się uwiesimy na kierownicy całym ciężarem i gwałtowanie puścimy, to amor prostując się nie oderwie koła od podłoża. A potem dalsze dokładniejsze regulacje po km-ach jazdy i wyklarowaniu czego potrzebujemy.

Napisano

Ja ustawiam na trasie dojazdowej do lasu - pełno niewielkich nierówności (jak to szuter po którym jeżdżą samochody). Wyłączam tłumienie całkowicie i dokręcam aż przestaje czuć odbicie na nadgarstkach.

Napisano

pierwsza odpowiedź jest prawidłowa na pewno :P chodzi o to aby podczas jazdy po nierównościach amortyzator cały czas dotykał podłoża a nie odbijał się od niego przy gwałtownych odbiciach. Oczywiście poziom ustawienia zależy całkowicie od twojej wagi, a ustawia się to tak jak napisał kolega Miecho.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...