Michal21g Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam, to znowu ja. Dzisiaj w serwisie rowerowym odtłuszczono mi tarcze jakimś sprayem - nie wiem po co, byłem po to, aby mi tylko tarcze wyprostowali i ustawili tak, żeby nie pocierało o klocki i nie dzwoniło. Efekt - jak hamulec był żyleta, tj blokował koło od razu, to po odtłuszczeniu siła zmalała. Czy serwisant mówił prawde mówiąc, że musze rozgrzać tarcze i pohamować dużo, żeby to dotrzeć i aby hamowały znowu jak żyleta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golarz Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Tak, jeśli odtłuszczał też klocki. Ogólnie po takich zabiegach, jak odtłuszczanie powinno się trochę pojeździć, aby hamulec się dotarł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Wystarczy odtłuscić tarcze aby siła spadła, do klocków się raczej tego nie stosuje (przynajmniej jak nie polecam). Jeździł, najlepsza opcja to górka + długie, mocne hamowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Najlepszym odtłuszczaczem dla klocków jest wypalenie ich np.: na palniku gazowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.