Skocz do zawartości

[Rama] Zdarty lakier i podkład

urbanoff33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jak w temacie 2 rysy wywołane spadającym łańcuchem w okolicach przedniej zębatki. Zdarty lakier i podkład w sumie to gołe aluminium to są w sumie wydajne mnie się głębokie zadrapania. Ile lat wytrzyma rama mam nadzieje że pewnego dnia nie pęknie przez te rysy - alu lub się utlenić ale mam nadzieje ze nie szybko to nastąpi i czy podjąć jakieś kroki ratowniczo-konserwacyjno-naprawczo-lakiernicze;). Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Witaj,

Jeśli to tylko zdarty lakier i podkład, jeśli Ci to nie przeszkadza estetycznie, ja bym tego nie ruszał. Pod wpływem warunków atmosferycznych na gołym metalu pojawi się warstwa tlenków aluminium która samoistnie zabezpieczy metal. Aluminium jako takie nie rdzewieje w powszechnym tego słowa znaczeniu (jak na przykład stal) tylko tworzy na powierzchni warstwę ochronną niedopuszczającą do dalszego utleniania. Jeśli zaś chodzi o pękanie w tym miejscu to cóż, zdarza się, że aluminiowe ramy pękają. Ale nie przywiązywałbym do tego specjalnej uwagi. Moim zdaniem prędzej ramę zmienisz niż ta pęknie.

Pozdrawiam.

Napisano

Brak lakieru i farby nie osłabia ramy, bo lakier i farba nie przenoszą obciążeń :P. Po myciu też sprawdzasz, czy równo wyschła, żeby się nie rozleciała od nadmiaru osadu z twardej wody po jednej stronie?

Napisano

Zawsze staram się myć miękką wodą i miękką szmatką :P Ok ale utlenienie nie spowoduje zniszczenia? Rysy = brak estetyki z tego co rozumiem z waszych wypowiedzi i nie mają wpływu na wytrzymałość ramy - tak?

Napisano

Zawsze staram się myć miękką wodą i miękką szmatką :P Ok ale utlenienie nie spowoduje zniszczenia? Rysy = brak estetyki z tego co rozumiem z waszych wypowiedzi i nie mają wpływu na wytrzymałość ramy - tak?

Na Twoje pytania odpowiedziałem w moim poście.

Pozdrawiam

Napisano

Moja rama zabezpieczona była zwykłym lakierem bezbarwnym jako że zaczął odpryskiwać (widoczne były takie białe plamki) a na malowanie mi nie zależało, pozbyłem się tego lakieru i już od 3 lat nie mam problemu z rysami, czy ubytkami lakieru. Cała rama potraktowana została papierem ściernym i szczotką drucianą. I rzeczywiście widać tę warstwę tlenków - Alu stało się bardziej matowe. A co do utleniania - to nie magnez czy stal - korozja nie występuje tak szybko a utlenianie po pewnym czasie nie jest szkodliwe - zresztą alu felgi w samochodach też poleruje się (głównie rant) aby pozbyć się tej warstwy tlenków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...