Skocz do zawartości

[opona]Czy mogę zjechac bieżnik

obszczymur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mój rekord rowerem z górki na terenowych oponach to 57km/h

chcę pojechac 60 :icon_wink: Czy mogę te opony terenowe przerobic scierając bieżnik papierem ściernym, by zmniejszyć opory toczenia?

Napisano

Witam,

Mój rekord rowerem z górki na terenowych oponach to 57km/h

chcę pojechac 60 :) Czy mogę te opony terenowe przerobic scierając bieżnik papierem ściernym, by zmniejszyć opory toczenia?

:D to tak na poważnie?

jakie masz teraz opony i jakimi przełożeniami dysponujesz, ja z górki na swoich oponach Trax GetAway 2,00" i przełożeniu 2x8 rozpędzam się do 49,3 km/h, tylko dlatego że chcesz ten raz/pare razy szybciej zjechać masz zamiar "majstrować" przy oponach :woot:

Napisano

bardziej stromej gorki nie znajde :woot: przełożenia mam 3*7 rower FELT Q200 2010

a mam jeszcze jakis komplet opon dosyc mocno zjechanych i moglbym je 'dojechac' papierem :D

Napisano

Czasami głupota zadawanych pytań na tym forum mnie przeraża... powinni za to banować na parę dni.

a mogę wziąć zużyte oponki terenowe i na nie jeden/2 paski silikonu przez co bardzo wąska część styku by była?

Owiń dętki taśmą klejąca tylko nie mocno, napompuj, wyrównaj ewentualne nierówności doklejając taśmę klejącą. icon_cool.gif

Napisano

Najlepiej to nałożyć silikon w kształcie trójkąta, tak żeby z drogą stykał się tylko wierzchołek, wtedy możesz rozwinąć i ze 62 km/h

Dobry temat, też kiedyś myślałem o podobnych rozwiązaniach. Ja na swoich zaklejonych silikonem (najlepszy jest taki przeźroczysty do kibli) oponach rozwinąłem 68,8km/h - sygnaturka

Napisano

Jeszcze nie tak dawno zastanawiałeś się na forum czy rower może się rozlecieć od dużej prędkości...

Kilka warstw silikonu i taśmy, większa średnica koła da większą prędkość.

I koniecznie przemaluj rower na czerwono. Czerwone są szybsze. Nie wierzysz? to pościgaj się z Ferrari :D

Napisano

Albo zdjąc opony i zjechać na dętkach, zawsze mniejsza masa i opory :woot: (jest ryzyko jest zabawa :D )

A co do przełożen myślałem o czym innym, a napisałem co innego, nie 2x8 tylko 32x11

Napisano

skuteczność twoich działań i ostatecznie osiągane prędkości będą zależały od ziarnistości papieru którym podejmiesz się tego zabiegu.

najpierw papier gruboziarnisty żeby szybciej zedrzeć klocki; ale tylko do pewnego miejsca; potem papier drobnoziarnisty dla uzyskania równej aksamitnej warstwy, zapewni ona idealny balans miedzy szybkością a przyczepnością.

zabieg ten wymaga dużej cierpliwości i zręczności gdyż nierówne zeszlifowanie klocków spowoduje wibracje i szarpanie co może negatywnie odbić się na prędkości maksymalnej.

Napisano

ktos tu ma po prostu naj***ane w glowie. a reszte mu wtoruje ;/ chcesz sie zabic zrob to sam, nie wkrecaj postronnych obserwatorow.

Napisano

przepraszam i znowu sraka z mojego tematu :D

Na przyszłosc przemyśl dobrze o co pytasz, pomyslałeś co potem z oponami? Jak chcesz się szybciej przemieszczać to je zmień (domyślam się ze chodzi o koszty i dlatego wpadłes na taki pomysł), pewnych rzeczy nie przeskoczysz.

Napisano
ktos tu ma po prostu naj***ane w glowie. a reszte mu wtoruje ;/ chcesz sie zabic zrob to sam, nie wkrecaj postronnych obserwatorow.

A ja myślę, że ktoś może i słyszał pojęcia "ironia", "humor", ale nie doczytał o co w nich chodzi. Więc jeżeli czegoś nie pojmujesz to nie wyskakuj z brzydkimi słowami, bo to nie wypada.

Napisano

Potem na głównej stronie portali informacyjnych przeczytamy o Latającym Człowieku Szpaku który wbił się w mur przy prędkości 59kmh...

Wyślesz nam fotki z relacji?

Napisano

można jeszcze poprawić profil górki; przy odrobinie nakładu wysiłku łopaciarskiego można osiągnąć efekt podobny do tego który dziś stosują konstruktorzy skoczni narciarskich.

można eksperymentować z nawierzchnią: posadzić trawę, potem ją skosic - przetestować nośność traw głębokich i krótkociętych; można posypać drobnym żwirem lub zapiaszczyć. kamienistość z mojego doświadczenia nie sprzyja szybszej jeździe a jedynie lotom; no ale mówimy o biciu naziemnych rekordów.

może nawet zawody urządzić?

Napisano

I załóż se jeszcze silnik odrzutowy.

Nie no sory, ale nie mogłem się powstrzymać.

Silikon na oponach :?

Ciekawe.

Czy naprawdę kupno slicków typu kenda kwest to wielki wydatek. (40zł) :??

Za takie coś to powinni dawać od razu bany.

A inni użytkownicy jeszcze się dają w tą dyskusję wciągać.

I admini również ...

Koniec OT.

Ubotek ;)

Napisano

z innych technik usprawniających czynnik prędkości można jeszcze: dociążyć rower - w tym celu wystawić na deszcz bez sztycy poczekać do napełnienia, sztycę wcisnąć nie pozwalając by wylało się zbyt wiele deszczówki; pojeździć w błocie, roweru nie myć; dociążyć siebie - tu zabiegów może być wiele, objętościowa konsumpcja, produkty fast foodowe, przed próbą wypić dużo wody.

nowe pomysły ciągle przychodzą do głowy...

Napisano

nie mylmy ironii i humoru z debilizmem. i masz racje nie pojmuje dysput z kims kto mieni sie szumnie imieniem "obszczymur" - nawet w roli pseudo prowokatora na anonimowym forum.

Napisano

rower jutro maluje na czerwono skoro ma byc szybszy, gorki tuningowac nie bede jedynie wezne jakis pozbruk czy cos do plecaka do jak sie z gorki jedzie to im wieksza masa tym wieksza predkosc

Napisano

Tobo u mnie 2+ masz

Dać drugą warstwę lakieru i zamiast dętek wlać beton a później zdjęć opony i go wyszlifować.

Będziesz od razu dobrze słyszalny.

skocz z samolotu to się rozpędzisz.

g = 9,81m/s2 c

Nie całe 2 sekundy i masz >60km/h

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...