obszczymur Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Witam, Mój rekord rowerem z górki na terenowych oponach to 57km/h chcę pojechac 60 Czy mogę te opony terenowe przerobic scierając bieżnik papierem ściernym, by zmniejszyć opory toczenia?
afly Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Witam, Mój rekord rowerem z górki na terenowych oponach to 57km/h chcę pojechac 60 Czy mogę te opony terenowe przerobic scierając bieżnik papierem ściernym, by zmniejszyć opory toczenia? to tak na poważnie? jakie masz teraz opony i jakimi przełożeniami dysponujesz, ja z górki na swoich oponach Trax GetAway 2,00" i przełożeniu 2x8 rozpędzam się do 49,3 km/h, tylko dlatego że chcesz ten raz/pare razy szybciej zjechać masz zamiar "majstrować" przy oponach
Mod Team safian Napisano 1 Lipca 2010 Mod Team Napisano 1 Lipca 2010 up slicki, IRC Smoothie mozna dostać 70PLN/kpl, wiec nie jest to jakas duza cena
obszczymur Napisano 1 Lipca 2010 Autor Napisano 1 Lipca 2010 bardziej stromej gorki nie znajde przełożenia mam 3*7 rower FELT Q200 2010 a mam jeszcze jakis komplet opon dosyc mocno zjechanych i moglbym je 'dojechac' papierem
skjaatel Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Taniej Ci wyjdzie pozalepiać silikonem szpary pomiędzy bieżnikiem - po biciu rekordu prędkości odlepisz i będzie jak dawniej...
obszczymur Napisano 1 Lipca 2010 Autor Napisano 1 Lipca 2010 a mogę wziąć zużyte oponki terenowe i na nie jeden/2 paski silikonu przez co bardzo wąska część styku by była?
ukaniex Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Czasami głupota zadawanych pytań na tym forum mnie przeraża... powinni za to banować na parę dni. a mogę wziąć zużyte oponki terenowe i na nie jeden/2 paski silikonu przez co bardzo wąska część styku by była? Owiń dętki taśmą klejąca tylko nie mocno, napompuj, wyrównaj ewentualne nierówności doklejając taśmę klejącą.
Przeor Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Najlepiej to nałożyć silikon w kształcie trójkąta, tak żeby z drogą stykał się tylko wierzchołek, wtedy możesz rozwinąć i ze 62 km/h Dobry temat, też kiedyś myślałem o podobnych rozwiązaniach. Ja na swoich zaklejonych silikonem (najlepszy jest taki przeźroczysty do kibli) oponach rozwinąłem 68,8km/h - sygnaturka
Niedzwiedz1 Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Jeszcze nie tak dawno zastanawiałeś się na forum czy rower może się rozlecieć od dużej prędkości... Kilka warstw silikonu i taśmy, większa średnica koła da większą prędkość. I koniecznie przemaluj rower na czerwono. Czerwone są szybsze. Nie wierzysz? to pościgaj się z Ferrari
afly Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Albo zdjąc opony i zjechać na dętkach, zawsze mniejsza masa i opory (jest ryzyko jest zabawa ) A co do przełożen myślałem o czym innym, a napisałem co innego, nie 2x8 tylko 32x11
tobo Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 skuteczność twoich działań i ostatecznie osiągane prędkości będą zależały od ziarnistości papieru którym podejmiesz się tego zabiegu. najpierw papier gruboziarnisty żeby szybciej zedrzeć klocki; ale tylko do pewnego miejsca; potem papier drobnoziarnisty dla uzyskania równej aksamitnej warstwy, zapewni ona idealny balans miedzy szybkością a przyczepnością. zabieg ten wymaga dużej cierpliwości i zręczności gdyż nierówne zeszlifowanie klocków spowoduje wibracje i szarpanie co może negatywnie odbić się na prędkości maksymalnej.
Dun Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 ktos tu ma po prostu naj***ane w glowie. a reszte mu wtoruje ;/ chcesz sie zabic zrob to sam, nie wkrecaj postronnych obserwatorow.
obszczymur Napisano 1 Lipca 2010 Autor Napisano 1 Lipca 2010 przepraszam i znowu sraka z mojego tematu
afly Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 przepraszam i znowu sraka z mojego tematu Na przyszłosc przemyśl dobrze o co pytasz, pomyslałeś co potem z oponami? Jak chcesz się szybciej przemieszczać to je zmień (domyślam się ze chodzi o koszty i dlatego wpadłes na taki pomysł), pewnych rzeczy nie przeskoczysz.
skjaatel Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 ktos tu ma po prostu naj***ane w glowie. a reszte mu wtoruje ;/ chcesz sie zabic zrob to sam, nie wkrecaj postronnych obserwatorow. A ja myślę, że ktoś może i słyszał pojęcia "ironia", "humor", ale nie doczytał o co w nich chodzi. Więc jeżeli czegoś nie pojmujesz to nie wyskakuj z brzydkimi słowami, bo to nie wypada.
ukaniex Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Potem na głównej stronie portali informacyjnych przeczytamy o Latającym Człowieku Szpaku który wbił się w mur przy prędkości 59kmh... Wyślesz nam fotki z relacji?
tobo Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 można jeszcze poprawić profil górki; przy odrobinie nakładu wysiłku łopaciarskiego można osiągnąć efekt podobny do tego który dziś stosują konstruktorzy skoczni narciarskich. można eksperymentować z nawierzchnią: posadzić trawę, potem ją skosic - przetestować nośność traw głębokich i krótkociętych; można posypać drobnym żwirem lub zapiaszczyć. kamienistość z mojego doświadczenia nie sprzyja szybszej jeździe a jedynie lotom; no ale mówimy o biciu naziemnych rekordów. może nawet zawody urządzić?
Ubotek Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 I załóż se jeszcze silnik odrzutowy. Nie no sory, ale nie mogłem się powstrzymać. Silikon na oponach :? Ciekawe. Czy naprawdę kupno slicków typu kenda kwest to wielki wydatek. (40zł) :?? Za takie coś to powinni dawać od razu bany. A inni użytkownicy jeszcze się dają w tą dyskusję wciągać. I admini również ... Koniec OT. Ubotek
tobo Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 z innych technik usprawniających czynnik prędkości można jeszcze: dociążyć rower - w tym celu wystawić na deszcz bez sztycy poczekać do napełnienia, sztycę wcisnąć nie pozwalając by wylało się zbyt wiele deszczówki; pojeździć w błocie, roweru nie myć; dociążyć siebie - tu zabiegów może być wiele, objętościowa konsumpcja, produkty fast foodowe, przed próbą wypić dużo wody. nowe pomysły ciągle przychodzą do głowy...
Dun Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 nie mylmy ironii i humoru z debilizmem. i masz racje nie pojmuje dysput z kims kto mieni sie szumnie imieniem "obszczymur" - nawet w roli pseudo prowokatora na anonimowym forum.
obszczymur Napisano 1 Lipca 2010 Autor Napisano 1 Lipca 2010 rower jutro maluje na czerwono skoro ma byc szybszy, gorki tuningowac nie bede jedynie wezne jakis pozbruk czy cos do plecaka do jak sie z gorki jedzie to im wieksza masa tym wieksza predkosc
Ubotek Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 Tobo u mnie 2+ masz Dać drugą warstwę lakieru i zamiast dętek wlać beton a później zdjęć opony i go wyszlifować. Będziesz od razu dobrze słyszalny. skocz z samolotu to się rozpędzisz. g = 9,81m/s2 c Nie całe 2 sekundy i masz >60km/h
afly Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 A co byście powiedzieli na jakieś owiewki od scigacza http://www.allegro.pl/item1065866853_owiewka_komplet_yamaha_r6_06_07_racing_r001.html - zawsze to aerodynamika poprawiona, i do tego jakiś strój z pelerynką, coś w stylu superman, batman
Ubotek Napisano 1 Lipca 2010 Napisano 1 Lipca 2010 i kask od super esa. Proponuje zgolić włosy na ręce co by się lżej jechało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.