fatalwalker Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Witam. Wymieniłem sobie niedawno cały napęd. Tylna przerzutka XT, kaseta XT, łańcuch HG-53, przednia przerzutka XT. Została mi do wymiany korba ale z tego co widzę na allegro to potrzebuję korby na 9 przełożeń? Czyli minimum deore wchodzi w gre? Chciałem coś tańszego ale w aukcjach wszędzie popisane 7-8 przełożeń, a kiedyś czytałem na forum, że nie ma to znaczenia więc się pogubiłem. Druga sprawa wygląda tak, że łańcuch skacze mi z jednego przełożenia na drugie jak mam większą zębatkę na tylniej ustawioną. Wygląda to tak jakby cały czas zmieniała się przerzutka. Czego to może być problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A co korba ma do ilości przełożeń ? Nic ! Jedynie bo blat może coś mieć , ale każdy standardowy blat podchodzi pod łańcuchy 8 i 9 więc wybór korby bez różnicy , polecę SLX . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Co do korb to nie ma to znaczenia jaką wybierzesz, każda powinna współpracować, tylko nad jaką korbą myślisz? Do takiego napędu przydałoby sie coś (korba) w miare trwałego, chcesz jeździć na jednym łańcuchu? A przy przerzutce ustaw/sprawdz jej wychylenie za pomocą śrub regualcyjnych L i H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fatalwalker Napisano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Ja się za bardzo na tym nie znam. Tylnia przerzutka jest po regulacji u gościa w serwisie ale działa żenująco to wszystko teraz. Jeżeli chodzi o korbę to myślałem nad czymś znacznie tańszym od SLX np. deore albo alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Tylną przerzutkę możesz sam wyregulować - trochę chęci i minimum umiejętności, w koncu Ci się uda http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ , a co do korby to brałbym Deore http://www.allegro.pl/item1093302238_korba_shimano_deore_fc_m590_44_32_22_175mm_998g.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fatalwalker Napisano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 A co myślicie o tej alivio? Jest w dobrej cenie i mocowana na kwadrat czyli akurat dla mnie http://www.allegro.pl/item1101152729_shimano_fc_m410_42_32_22_175mm_z_oslona_centrumr.html lub http://www.allegro.pl/item1095293905_mechanizm_korbowy_fsa_v_drive_175mm_kwadrat_nowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rastatajm Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Lepiej kup Deore z Hollowtech II. Około 200pln w miarę lekka i wytrzymała korba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Naprawdę ta deore będzie najlepszym wyborem, jeżeli chcesz zejsc cenowo niżej na pewno nie pakowałbym się ja w kwadrat, jak już w mocowanie typu octalink - korba Shimano FC-M442 + suport shimano octalink 113mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 2 Lipca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Lepiej kup Deore z Hollowtech II. Około 200pln w miarę lekka i wytrzymała korba. Co prawda ja posuwam na LX HTII ale przy wymianie łożysk jeżeli nie będzie miał gdzie pogłębić misek (wtedy łożyska za przysłowiowe 3,50) to serwis raczej drogi. Dlatego nie wiem czy nie jest lepszym rozwiązaniem korba na wkład (octalink nie kwadrat). Serwis kuriozalnie prosty do zrobienia w warunkach garażowych - koszt 20-40zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fatalwalker Napisano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Właśnie myślałem o FC-M442. Czyli rozumiem, że lepiej wydać parę złotówek więcej i dokupić na octalink? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 kwadrat vs octalink = octalink - nigdy do kwadratu nie wróce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.