Skocz do zawartości

[korba] wymiana na nową tylko jaką?

fatalwalker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wymieniłem sobie niedawno cały napęd. Tylna przerzutka XT, kaseta XT, łańcuch HG-53, przednia przerzutka XT. Została mi do wymiany korba ale z tego co widzę na allegro to potrzebuję korby na 9 przełożeń? Czyli minimum deore wchodzi w gre? Chciałem coś tańszego ale w aukcjach wszędzie popisane 7-8 przełożeń, a kiedyś czytałem na forum, że nie ma to znaczenia więc się pogubiłem.

Druga sprawa wygląda tak, że łańcuch skacze mi z jednego przełożenia na drugie jak mam większą zębatkę na tylniej ustawioną. Wygląda to tak jakby cały czas zmieniała się przerzutka. Czego to może być problem?

Co do korb to nie ma to znaczenia jaką wybierzesz, każda powinna współpracować, tylko nad jaką korbą myślisz? Do takiego napędu przydałoby sie coś (korba) w miare trwałego, chcesz jeździć na jednym łańcuchu?

A przy przerzutce ustaw/sprawdz jej wychylenie za pomocą śrub regualcyjnych L i H.

• Mod Team

Lepiej kup Deore z Hollowtech II. Około 200pln w miarę lekka i wytrzymała korba.

Co prawda ja posuwam na LX HTII ale przy wymianie łożysk jeżeli nie będzie miał gdzie pogłębić misek (wtedy łożyska za przysłowiowe 3,50) to serwis raczej drogi. Dlatego nie wiem czy nie jest lepszym rozwiązaniem korba na wkład (octalink nie kwadrat). Serwis kuriozalnie prosty do zrobienia w warunkach garażowych - koszt 20-40zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...