Skocz do zawartości

[rama]Pomoc w doborze ramy DH

PiterForce5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie, a mianowicie chciałbym się dowiedzieć jaka jest najtańsza rama zjazdowa ewentualnie FR, musi to być full. Moje kryteria są takie że musi być solidnie zrobiona, z założenia producenta musi być przeznaczona do jazdy ekstremalnej(nie chce żadnej improwizacji) oraz najważniejsze musi być niedroga, max. 3000zł. Bardzo proszę o podanie jakiś konkretnych propozycji, przeglądałem kilka internetowych sklepów ale nie znalazłem nic co by mi odpowiadało.

Z góry dzięki!

Napisano

Sprecyzuj wymaganie , bo do tych mogę Ci zapodać 20-30 ram . Sam mam Demo 9 , i tobie też je polecam ( idealne pasuje do twoich wymagań ) .

Podaj:

- szerokość mufy suportu

- tylną oś

- przedział wagi

- typ zawieszenia

- preferowany rozmiar

Bez tego ani rusz .

Napisano

Popatrzyłem trochę na Allegro i znalazłem ramę Specialized Demo 8 w cenie ok.1200zł. Rama była używana, więc chciałbym się dowiedzieć od was ile ona by kosztowała jako nowa w sklepie rowerowym oraz ta druga Demo 9(tej na necie nie znalazłem).

A jeśli chodzi o te wymiary:

-szerokość mufy suportu, powiedzmy 68mm

-przedział wagi: tak 55 - 70kg

-rozmiar S lub M ale tego nie wiem...

-typ zawieszenia - przedni amortyzator i damper( tak, to o to chodzi??)

PS:Tak na marginesie, z tą ramą zamierzam składać własny rower więc gdy kupie ramę to ona narzuci mi już wymiary przyszłych komponentów...

Napisano

Chodzi o wagę ramy ;p . A typ zawieszenia : jednozawias , wielozawias , FSR i inne . Demo 8 jest za około 2800zł najmniej , 9 też ( http://www.allegro.pl/item1096214745_specialized_demo_nine_dh_emka.html) pamiętaj że to ciężkie ramy . Polecę Ci : Specialized Big Hit 06< , Santa Cruz VP-Free , Demo 9 , DC Cane Corso ,7point5 , Cannondale Judge . Na damper koniecznie DHX od 4/5 lub Vivid . Popatrz sobie te ramy . na razie mało jest ram , po sezonie jest ich więcej .

Napisano

No dobra, wszystko ok ale gdzie ja takiego Specializeda kupię?!

Wczoraj obszedłem wszystkie sklepy rowerowe w Rzeszowie i powiedziano mi że żaden sklep tego nie sprzedaje.

Szukałem na allegro i znalazłem 2 aukcje z takimi ramami, obie mi nie odpowiadały ponieważ były one używane i do tego mocno zużyte.

Z tego co słyszałem to dużo ludzi ściąga takie rzeczy z USA.

Proszę o pomoc, może ktoś poda mi jakiegoś linka(mogą byc polskie lub amerykańskie stronki), namiary na sklep lub jakiegoś kolesia...

Napisano

Ok. Najbardziej odpowiada mi Santa Cruz Vp Free + DHX 5.0 coil + Chris King tzn. pierwszy link.

Została mi już tylko jedna prośba do was, mianowicie proszę was o to żebyscie ocenili czy warto kupować tą ramę (http://allegro.pl/item1100202131_santa_cruz_vp_free_dhx_5_0_coil_chris_king.html).Chodzi mi głównie o to czy nie przepłacam, oraz o stan ramy(nie chcę narazić swojego bezpieczeństwa jeżdżąc na uszkodzonej ramie).

Jakby ktoś mi jeszcze raz pomógł byłbym bardzo wdzięczny...

Napisano

Poproś o dodatkowe zdjęcia , dokładne a szczególnie wahacza . Coś mi się zdaje że nie był używany do enduro ,świadczy o tym choćby amortyzator typowo FR , brak przerzutki przód , opony typowo DH . Santa VP-free jest ramą dość uniwersalną , nie jest typowym przykładem ramy do DH ale tam sobie poradzi . Dodatki do tej ramy są porządne . Zapytaj o rok DHXa oraz o rok produkcji ramy i jeszcze o wiele dodatkowych fotek .

Napisano

no ale to nie jest rama do dh, do fr tyż nie za bardzo, jak w opisie - rama do enduro. już sam skok jest niezjazdowy - typowy dla wszędołaza 150 mm ugięcia.

Napisano

tobo 150mm skoku na Polskie góry jest wystarczające , dla kogoś z dobrą techniką .

Sam 6point jest fajną ramką , DW link działa naprawdę nieźle . Rama świetnie nadaję się na FR podchodzące pod Slope ale już na DH będzie troszkę ciężej . W górach dużo ludzi jeździ na ramach o skoku poniżej 200mm , 150mm już jest naprawdę dolną granicą skoku , dla początkującego może być troszkę za mało ale dla prosa spokojnie starczy . To jeszcze zależy jaki dasz tu damper , progresywny byłby dobry bo na liniowy za mało skoku . Kup lepiej Sante Vp-free .

Napisano

kolega chce rower do dh, więc doradzajmy może sprzęt do dh a nie to co można robić w tym stylu na sprzęcie przeznaczonym do czegoś innego :) niejeden polski majster jest gotów polecić duro do dh bo przecież wielu na nim śmiga :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...