kubzys Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 wiem jak odróżnić wolnobieg nakręcany od kasetowego (nasadzanego), wiec proszę o niezamykanie tego tematu. nie wiem czy kupić koło za 80 zł pod kasetę czy może taki zestaw kół (przód i tył) pod wolnobieg nakręcany: http://allegro.pl/item1092375393_super_cena_kola_mtb_aluminiowe_26_czarne.html i do tego koła pod wolnobieg nakręcany, jeszcze taką kasetę na 8 biegów: http://allegro.pl/item1097722897_wolnobieg_8_rzedowy_13_28_zebow_nowy.html jak myślicie co lepsze? pewnie napiszecie że kaseta lepsza bo lżejsza itd. ale ja proszę o takie argumenty "praktyczne", czyli na czym się lepiej jeździ i czy jest odczuwalna różnica. i czy dla mnie, gdy robię 500km na sezon jest sens kupowania wolnobiegu kasetowego? i jeszcze jedno: gdybym wybrał ten wolnobieg nakręcany i tą kasetę co napisałem, czy to będzie ze sobą grać? czy na to koło zmieści się 8 rzędów? dodam że wcześniej miałem wolnobieg na 6 i nie wiem czy jak założę tam nowe koło (nie stare tylko nowe) z wolnobiegiem na 8 to czy się ono zmieści w ramie? z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 i jeszcze jedno: gdybym wybrał ten wolnobieg nakręcany i tą kasetę co napisałem, czy to będzie ze sobą grać? czy na to koło zmieści się 8 rzędów? Albo wolnobieg albo kaseta, obu do koła nie założysz Kaseta o tyle lepsza, że osie w piastach na wolnobieg lubią pękać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Od końca. Czy się zmieści w ramę trudno powiedzieć na odległość, bo ramy, w których były / są wolnobiegi pod 6 biegów mogą być bardzo różne. Ale wystarczy, że zmierzysz odległość między hakami tylnego koła w ramie. Dziś standardem MTB jest 135 mm. Bardzo możliwe, że wolnobieg 8 biegowy będzie za szeroki dla tej piasty co podałeś i będzie trzeba się bawić w inne dystanse i przesuwanie obręczy. Argumenty praktyczne za kasetą. W piastach pod wolnobieg łożysko od strony napędy jest prawie na środku osi. Prowadzi to do częstego gięcia i łamania osi w takich piastach. W piastach pod kasetę łożyska są znacznie szerzej rozstawione, co prowadzi do wyeliminowania tej przypadłości. Poza tym ogólnie piasty pod kasetę są na ogół wyższymi modelami niż pod wolnobieg co pociąga za sobą lepszą jakość. Czy jest sens kupowania zestawu na kasetę czy na wolnobieg zależy od Twoich możliwości finansowych. Moim zdaniem zawsze zestaw na kasetę będzie się bardziej opłacał, jest trwalszy. Co do podziału na kasety i wolnobiegi. Nie wiem czy jest to w polskiej nomenklaturze rozdzielone, ale ja uznałbym, że kaseta to kaseta i tyle. Wolnobieg kasetowy to byłby taki jak z Twojego linku (nazywany po prostu wolnobiegiem), a kasetowy dlatego, że składa się z wielu trybów (stąd w ogóle określenie kasety), a wolnobieg nakręcany to byłby jednorzędowy jak w singlach czy BMXach, ale tu też się mówi po prostu wolnobieg. Jest jeszcze kwestia manetek. Jeśli chcesz zmienić tylny tryb (nie ważne czy kaseta czy wolnobieg) na taki, który będzie miał inną liczbę trybów niż aktualnie posiadany, najprawdopodobniej będziesz musiał też zmienić tylną manetkę, a być może i łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 nie zastanawiaj sie nawet, weź sobie koło pod kasetę, co z tego ze wiele nie jeździsz... pozatym za te samie pieniadze mozesz miec koło z piasta pod kasete wiec weź lepsze rozwiązanie jakim jest niewątpliwie kaseta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Co do podziału na kasety i wolnobiegi. Nie wiem czy jest to w polskiej nomenklaturze rozdzielone, ale ja uznałbym, że kaseta to kaseta i tyle. Wolnobieg kasetowy to byłby taki jak z Twojego linku (nazywany po prostu wolnobiegiem), a kasetowy dlatego, że składa się z wielu trybów (stąd w ogóle określenie kasety), a wolnobieg nakręcany to byłby jednorzędowy jak w singlach czy BMXach, ale tu też się mówi po prostu wolnobieg. nie za bardzo cię rozumiem. z tego: http://www.wrower.pl/sprzet/kasety/kasety.php#RodzajeKaset (po lewej kaseta a po prawej wolnobieg) wynika że wolnobieg dzieli się na nasadzany (powszechnie zwany kasetą) i i nakręcany (powszechnie zwany wolnobiegiem) Czy się zmieści w ramę trudno powiedzieć na odległość, bo ramy, w których były / są wolnobiegi pod 6 biegów mogą być bardzo różne. Ale wystarczy, że zmierzysz odległość między hakami tylnego koła w ramie. Dziś standardem MTB jest 135 mm. zmierzyłem. jest 135 mm. czyli każde koło wejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Kaseta (powszechnie zwana kasetą) to zębatki nasuwane na bębenek. Mechanizm wolnobiegu jest w bembenku. Wolnobieg (powszechnie zwany wolnobiegiem) to zębatki i mechanizm wolnobiegu nakręcane na piastę. Skoro ma 135mm to każda piasta z taką osią powinna wejść. Po prostu piasta na 8/9 ma szerszy bębenek a węższy korpus piasty. Ale głowy nie dam, może w wolnobiegach 6rzędowych czyhają jakieś dziwne rozwiązania, które to uniemożliwią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 2 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Ale głowy nie dam, może w wolnobiegach 6rzędowych czyhają jakieś dziwne rozwiązania, które to uniemożliwią ja bym wymienił wszystko (cały napęd): korbe już zmieniłem, zmienię koło, kasetę, przerzutki obie, dam manetki na 9 i kupię superwąski wańcuch HG. więc chyba będzie pasować, nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 2 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 ja bym wymienił wszystko (cały napęd): korbe już zmieniłem, zmienię koło, kasetę, przerzutki obie, dam manetki na 9 i kupię superwąski wańcuch HG. więc chyba będzie pasować, nie? Jeżeli kupisz kasetę lub wolnobieg 8 biegowy to manetka 9 biegowa go nie obsłuży. Musisz wtedy mieć manetkę 8 biegową lub 7 lub 6 (wiadomo jeżeli ilosc biegów w manetce jest mniejsza trzeba zdecydować z których skrajnych przełożen na kasecie/wolnobiegu rezygnujemy), na pewno 9rzędowa manetka będzie współpracować z kasetą 9 rzędową (osobiście póki bedą 8 rzędowe kasety dostępne w dobrych cenach to na nich bedę jeździł, póki z rynku sie nie wykruszą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.