Skocz do zawartości

[około 800 zł]Rower dla amatora

JakobSJ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam roweru dla siebie. Czasem w tygodniu robię nawet 400km rowerem. Jeżdżę na jakimś używanym góralu za 300 zł. Jest na mnie trochę mały i już nieźle zajechany. Mam 185 cm wzrostu i 80 kg wagi. Zazwyczaj jeżdżę po asfalcie, ale czasem ( rzadko ) zdarza się wjechać w teren.

Co polecacie? Coś nowego, czy używanego?

Pozdrawiam!

Napisano

Mój rower to Hexagon V1. Może taniej bedzie wyremontować stary ( trzeba kupić nowe gumy, wyregulować przerzutki, zrobić przedni hamulec )? Co o tym myślicie? O rower jako tako dbałem. Nie jest porysowany etc.

micro, dzięki za pomoc : )

Napisano

Wszystko zależy od tego co jest do wyremontowania. Przekalkuluj sobie sam co musiał byś wymienić, a co nie i czy to się opłaca. Jeżeli jak mówisz o rower dbałeś, to możliwe że generalne czyszczenie i smarowanie, oraz wymiana elementów które ulegają naturalnemu zużyciu będzie zamykała się w granicach 400~600 zł to biorąc pod uwagę sentyment remont jest jak najbardziej opłacalny.

Napisano

Jak mówię, trzeba kupić nowe gumy, wyregulować przerzutki, zrobić przedni hamulec ( cały osprzęt przy kole- zawiasy, szczęki etc i linka ) i rower będzie jak nowy. Co w ogóle sądzicie o tym rowerze ( ramie )?

Ile taka naprawa może kosztować ( jakbyście mogli podajcie ceny podzespołów z allegro )

Napisano

Nie mogę edytować posta...

Zrobiłem dziś dokładne oględziny roweru. Potrzeba wymienić gumy z dętkami, przedni hamulec ( szczęki z osprzętem i linka ), wyregulować przerzutki i może lekkie centrowanie tylnego koła. Jak myślicie, opłaca się go remontować? :icon_mrgreen:

Proszę o pomoc,

Jakob

Napisano

Na moje oko to wyjdzie jakieś 200 zł +- bez wodotrysków. Jeśli nie potrzebujesz na cito nowego roweru to wydaje mi się,że lepiej go doprowadzić do stanu używalności i cieszyć się jazdą. 600 zł masz zaoszczędzone,a przez rok możesz jeszcze dozbierać trochę pieniędzy i kupić coś lepszego na następny sezon. Wybór należy do Ciebie. To jest tylko moja opinia i to co ja bym zrobił na Twoim miejscu. Może ktoś zarzuci jakąś niesamowitą ofertą za 800 zł jednak wątpię w to. Musisz sam przeanalizować czy to Ci się opłaca. Podałem Ci tylko jedną z możliwych opcji.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam kolegów i koleżanki! Szukam jakiegoś w miarę dobrego roweru do jazdy i w terenie i na szosę, ale głównie na szosę. Dysponuje skromnym budżetem, ale może z waszą pomocą coś ciekawego uda mi się znaleźć. Na oku już mam taki o to model Rockrider 6.0 i może ktoś już miał z tym modelem styczność i może mi coś o nim powiedzieć? Dodam że jestem laikiem w tej dziedzinie i jedyne co kojarzy mi się z dobrą marka w rowerach to firma Shimano:)

Napisano

Jeśli masz zamiar głównie jeździć po asfalcie i tylko trochę w terenie najlepszym rozwiązaniem byłby rower typu cross, ale są one droższe od rowerów mtb. Jedyne co mi wpada do głowy do podstawowy model meridy crossway http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=106&id=956. Wspomniałem o rowerach mtb. Tutaj możesz wyrwać kross'a hexagona na allegro już od 650zł i dokupić do niego jakieś opony na asfalt np kendy kwest(ok.20zł za sztukę). Najlepiej jakbyś pojeździł na rowerze crossowym i mtb i przekonał się co jest dla ciebie lepsze.

Napisano
  Cytat
Tutaj możesz wyrwać kross'a hexagona na allegro już od 650zł i dokupić do niego jakieś opony na asfalt np kendy kwest(ok.20zł za sztukę).

Rower wygląda na bardzo ciekawy i w dużej mierze spełniający moje oczekiwania. A jakie przerzutki byście polecali? Planuję robić na nim przebiegi rzędu 500km miesięcznie i chciałby m żeby wytrzymały trochę więcej niż 2 sezony

Znalazłem takie cos fajne i chciałbym zapytać co o nim myślicie? i czy przy moim wzroście 198cm rama nie będzie za mała?

Napisano
  W dniu 16.07.2010 o 20:12, Grzechu2711 napisał:

Chyba nic lepszego nie znajdziesz. Od zaproponowanego(http://allegro.pl/item1116732515_nowy_kross_hexagon_v2_26_alu_shimano_meski_hit.html) przeze mnie różni się głównie tylną przerzutką(na korzyść Kands'a) i manetkami(w zależności od gustu), nie wiem jak to jest z obręczami, ale pewnie podobne. Wszystkie będą do siebie podobne, ale poszukać więcej nie zaszkodzi.

jeżeli chodzi o manetki to dla mnie wygodniejsze będą te shimano. A i jest jeszcze jeden plus. Do sklepu z tym rowerem mam 50 km wiec bym mógł go sobie obejrzeć przed zakupem, więc chyba znalazłem już coś dla siebie.

Napisano
  W dniu 16.07.2010 o 20:43, Grzechu2711 napisał:

Znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/item1125705048_schwinn_mesa_sram_sx4_najlepszy_w_tej_cenie_879zl.html . Od twojego limitu i od pozostałych "konkurentów" jest droższy, ale cały napęd jest o dużo lepszy od pozostałych i wystarczy ci na dłużej. Amortyzator też ma lepszy, ale tu różnica nie jest aż taka znaczna jak w przypadku napędu. Wiem, że nie ułatwiam ci wyboru.

delikatnie mówiąc nie ułatwiasz:D rower chciałem tak do 800zł a za 100zł kupić licznik np Sigma 1609ale sam już nie wiem...mętlik w głowie:D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.