Skocz do zawartości

[Amor przód] Do 400zł., 85kg. - jaki kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower Wheeler 2900ZX, któremu wkrótce stuknie 10 latek. Rowerek jest w bardzo dobrym stanie, więc nie chcę go zmieniać co pewnie niektórzy by sugerowali. Chciałbym jednak wymienić w nim amortyzator, bo juz za bardzo się ugina pod moim ciężarem, po samym tylko wejściu na rower. Od nowości jest to RST 281R - ciężko coś o nim znaleźć w necie. Ma skok 50-60mm. - coś koło tego. Czy w miejsce takiego amortyzatora, z takim skokiem mogę dać coś z większym skokiem: 80, 100mm.? Jeśli tak to jaki amortyzator do XC byłby dla mnie najlepszy przy takich warunkach:

- cena do 400zł.

- moja waga - 85kg.

- wzrost - 178cm.

- rama - 19,5cala.

- rura sterowa - 1 1/8 cala AHEAD, dł. około 210mm.

- hamulce - v-brake

Napisano

Ja poszukałbym używanego Bombera w dobrym stanie. Można je kupić na Allegro za 250-350zł. Z nowych sprzętów to chyba tylko Dart za te pieniądze, który w porównaniu z pracą Bombera dosłownie nie pracuje.

Ja sam mam Z1 130mm 8 letni i jestem bardzo zadowolony. Jest skatowany do granic możliwości, ma kosmiczny przebieg, a nie zamieniłbym go na nic nowego do 1000zł.

http://allegro.pl/item1098349904_marzocchi_bomber_okazja.html

Napisano

A co z różnicą długości przy większym skoku i tym samym ze zmianą geometrii. Na podstawie tego obrazka mój stary amorek ma długość A - 44cm. A przeglądając oferty na Allegro amortyzatorow ze skokiem 100mm. taki np. amortyzator SR SUNTOUR XC-PRO-D-R.L. 100mm ma ta dlugosc 48,5cm., a ten AMORTYZATOR SR SUNTOUR XCR-L.O. 100mm ma 48cm. A ten z kolei Suntour AXON D-RL 80 mm ma ta dlugosc 48,5cm. (tak podal mi sprzedawca), czyli taka sama jak ten powyzej ze skokiem 100mm. O ile ten wymiar, a tym samym i amortyzator moze byc dluzszy od obecnego, zeby bylo rozsadnie i bezpiecznie?

Aha, no i poprosze jeszcze propozycje amortyzatorow jak w temacie z tym ze do kwoty 600zl. - a nuz mi odbije i zaszalej ;)

Napisano

Przegladajac Allegreo i rozne fora wlasnie te 2 modele mi wpadly w oko, czyli:

- SUNTOUR EPICON RLD

- Rock Shox TORA 302 SOLO AIR L.O.

Cena prawie taka sama. Trzeba by chyba tylko poprosic sprzedawce o ich zmierzenie, zeby nie okazaly sie za dlugie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...