Skocz do zawartości

[przerzutka, hak] destrukacja = zakup nowych

RATM

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety z bólem kolana piszę tego posta ;>

Śmigałem sobie dzisiaj na rowerku. Taka spokojna jazda FR. Miałem dropika niedużego - ok. 1 metr. Wybiłem się na bunnego, wylądowałem i nagle słyszę hałas w okolicy tylnego koła. Nieważne co, jak gdzie i z czym, po prostu skończyło się na tym, że mam uszkodzone kilka szprych, przerzutka (SLX) została wyrwana z haka, przy czym sama jest połamana. Na nieszczęście uszkodzeniu nie uległa śruba przerzutki, ale gwint w haku... z resztą kawałek haku również został odłamany.

Myślę jak teraz rozwiązać ten problem.

Czy jest możliwa taka opcja ?:

1. zmieniam piastę na taką z osią 10mm

2. kupuję przerzutkę Shimano Saint (już się do niej przymierzałem) mocowaną na oś 10mm

3. wymieniam piastę, szprychy i składam wszystko do kupy

czy takie coś będzie śmigało? bo w mojej opinii tak, ale chcę się upewnić. Po prostu nie wiem, czy tam gdzie koło mocowane jest normalnie na zacisk (taki najzwyklejszy), mogę włożyć bez problemu koło z piastą 10mm (które z resztą też jest mocowane na zacisk) ?

P.S. Nie ma możliwości wymianu haku w ramie.

Specialized Big Hit, rocznik w okolicach 2005 (nie wiem czy nie wyżej, ale na pewno nie wyżej jak 2007 - koło 24")

Ew. może kupię piastę Sainta, ale chyba te roczniki Saintów mogą się różnić. Czy jesteś pewien?

Albo może jak jeszcze rozwiązać ten problem? na jakich innych komponentach? bo ciężko znaleźć na alledrogo przerzutkę i piastę z tego samego roku nie wspominając o tym, że nigdzie nie piszą z którego są. Nie uśmiecha mi się kupować nowego kompletu w sklepie, bo mogę zaoszczędzić kilkaset złotych. (Choć i tak jutro zadzwonię i się dowiem).

I jeszcze jedno pytanko: na czym 'opiera się' przerzutka jeśli jest mocowana na osi 10mm ?

EDIT 2: Może Shimano Hone? ktoś wie jak z piastami 10mm do niej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...