Skocz do zawartości

[Rama] Kellys Beast.

pc131

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam pytanie, czy ktoś się orientuje, czy jeżeli do ramy KELLYS BEAST

beast.jpg

założę koło tylne bez wolnobiegu i tradycyjnej przerzutki, ale zwykłe "jak od Jubilata", to czy podczas ruchu tylnej części ramy do góry, łańcuch będzie się naciągał?

Wiadomo, że przy tradycyjnej przerzutce jest możliwość "naciągania" łańcucha (kiedy wchodzi na największą zębatkę wolnobiegu) - czy tutaj zastosowanie łańcucha bez regulacji napięcia zda egzamin? Czy odległość od środka korby do środka osi tylnego koła jest stała przy ruchu tylnej amortyzowanej części ramy?

pozdrawiam

T.

Napisano

Odległość będzie się zmieniała, żeby się nie zmieniała, oś obrotu wahacza musiała by być osią mechanizmu korbowego.

Napisano

twix09

O to mi chodziło! Czyli się da. Bardziej niż single-speed'a chodzi mi o piastę typu shimano nexus np. z 7 biegami.

RULEZ

Racja - nie zauważyłem tego, ponieważ wahacz w większości jest w linii korba-tylna_oś, natomiast wahacz będzie się poruszał po okręgu, którego środek osi jest kilka cm powyżej osi...

dzięki!

A czy do tej ramy http://allegro.pl/item1096479869_nowa_rama_kellys_beast_full_warszawa.html wejdą koła 28"? Nie ma tego nigdzie w opisie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...