Skocz do zawartości

[rower] Cross do 5000zł

bardakon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję roweru typu cross dla dziewczyny (161cm 55kg). Funduszy sporo bo około 5000zł. Na tyle dużo że w tej cenie nie robią już wersji damskich. Znalazłem dwa fajne rowery, ale wiem że tutaj i tak pewnie dostanę kilka o niebo lepszych okazów;)

Oto co mi się podoba:

http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/miejskieturystycznecrossowe/3843-cross-7500?brand=Ghost&distributor=&page=2&price=&search_text=szukanie+produkt%C3%B3w&sort_order=&sort_property=&subcategory_id=5&view=icons&year= dobry sportowy wygląd

http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/miejskieturystycznecrossowe/3966-crossway-tfs-800-v?brand=&distributor=&page=5&price=2520-4690&search_text=szukanie+produkt%C3%B3w&sort_order=&sort_property=&subcategory_id=5&year=

No i kasy jeszcze sporo zbywa. Są może jakieś full suspension z małym skokiem?

Napisano

Też widziałem tego centuriona wcześniej i jestem w kropce. Jeździłem już na takim LRS Centuriona i nie byłem zachwycony, ale zawsze to lepsze niż nic. To zapytam wprost Rulez lepiej Ghosta z na XT i z przodem AIR czy Centuriona LRS? Jakieś wrażenia opinie, zalecenia?

Napisano

Nie da się porównać roweru MTB z Crossem, bo służą do innego rodzaju jazdy ;

PS

Ten Ghost, to nie jest chyba jakiś szczególnie górski MTB ;)

Napisano

Nie napisałeś konkretnie czego oczekujesz, więc się trochę wyłamię i napiszę, że po pierwsze prawdopodobnie Twoja dziewczyna nie potrzebuje roweru za 5k, a raczej za 2k. Po drugie konsultowałeś z nią czy na pewno chce damkę, bo z doświadczenia wiem, że różnie z tym bywa.

Napisano

Każdy ma prawo kupić rower na który go stać, jeśli kupuje droższy , to po prostu jest lepszy, więc dlaczego nie ma go sobie kupić, nie są to jakieś wyczynowe ściganty tylko po prostu porządne, dobrze wyposażone rowery ;)

Więc nie rozumiem dlaczego ma się ograniczać do roweru za 2000 zł, w imię ascezy ???

Napisano

Broń Boże nie w imię ascezy, ale w imię zdrowego rozsądku. Wg mnie lepiej kupić rower za 2k kiedy nie mam na tyle doświadczenia/wyrobionych preferencji i kupić w miarę rozowojową maszynę, a kiedy gusta się wyklarują mogę różnicę wydać na np. wypasione koła, sakwy+bagażnik czy po prostu inny rower. Szczegolnie, ze tendencja w rowerach za ok. 5k jest taka, że ładujemy wszystko pokroju xt,a np. koła są traktowane po macoszemu, bo klient tam już się gorzej orientuje.

Napisano

bardakon, kup tego krosa : http://www.allegro.pl/item1092352474_rower_kross_street_scraper_19_najtaniej_bmk_moto.html

Do tego fajną ramę w rozmiarze 14,5-15", amorek marzoka txc ecc, trochę lekkich komponentów na kokpit i fajny kros gotowy (co prawda koła krzywe jak precelki, ale to standard u krosa, do zrobienia w każdym dobrym serwisie.) :)

Ja tak właśnie ojcu kompletuje rower - tylko zostawiłem ramę bo mu pasuje, a wstawiłem amorek i sztyce amortyzowaną USE + wymiana kokpitu na coś lekkiego bo w standardzie to kowadła. Sam zrobiłem sobie 100km na tym rowerze w tym 30 po lesie i górkach - kultura pracy napędu bez zarzutu.

Napisano

właśnie dlatego nie cierpię nazwy cross, nie dosyć że może się pomylić z kross, to jeszcze nie niesie ze sobą informacji do czego ten rower miałby służyć. pytam czy bardziej wycieczkowy czy miejski czy terenowy?

dla mnie, http://velo.pl/rowery/?id=449 jest ciekawy, a cena pewnie może być niższa. carbon rama, topowy fork, topowa korba/suport,

inna sprawa: http://velo.pl/produkty/?m=0&pk=%&id=2171 2700+fork air/lockout suntur 500+ slx korba 350+ przerzutki XT 250+ kasetaSLX lańcuch73 160+ hamulce deore hydra 500+ manetki slx 150+ sztyca 200+ siodło 200+ mostek 100+ kiera,rogi,gipy 200 + koła LX DT szprychy, DT x470 530+ dętki,opony 160 razem:

6000

wiem że pominąłem wiele, wybaczcie

chciałem tylko pokazać okazyjność autora, jeśli można go dostać za 4700, a ty szukasz małej ramy

jak komuś się nudzi to może policzyłby wagę :)

Napisano

DominikM to nie ja jestem na kupnie :)

Moim skromnym zdaniem zakup roweru typu Romet Rx500 spełniłby wymagania jak najbardziej, a reszta kasy na modyfikacje wraz z zużyciem czy wyrobieniem sobie jakichś preferencji. Różnica w napędzie klasy Altus,a XT dla osoby nie ścigającej się jest kosmetyczna.(pomijam trwałość, chociaż tutaj tez jakiejś przepaści nie ma). A jak ktoś rzeczywiście musi wydać 6k na rower bo nie zniesie oszczędności to składać na dobrej ramie i super kołach.

Napisano
  W dniu 30.06.2010 o 23:24, DonYoorandO napisał:

właśnie dlatego nie cierpię nazwy cross, nie dosyć że może się pomylić z kross, to jeszcze nie niesie ze sobą informacji do czego ten rower miałby służyć. pytam czy bardziej wycieczkowy czy miejski czy terenowy?

dla mnie, http://velo.pl/rowery/?id=449 jest ciekawy, a cena pewnie może być niższa. carbon rama, topowy fork, topowa korba/suport,

A spojrzałeś jaki jest najmniejszy rozmiar tej ramy?

Napisano

No więc wyjaśniając po kolei:

Cytat
Za te pieniądze wolałbym złożyć samemu rower. Rozważ to.

- Nie będę składał bo to nie dla mojej dziewczyny, lecz kuzynki, ona zresztą jest w tej chwili poza polską i rower ma dojechać cały do domu równo z nią. Ja go może zobaczę za kilka miesięcy.

Cytat
Ten Ghost, to nie jest chyba jakiś szczególnie górski MTB :)

No ale jednak między nim a takim crossowym jest przepaść, po co to wozić po mieście 100mm i grube opony, albo po co kupować rower jak trzeba bedzie go zaraz przerabiać pod siebie.

Cytat
Nie napisałeś konkretnie czego oczekujesz, więc się trochę wyłamię i napiszę, że po pierwsze prawdopodobnie Twoja dziewczyna nie potrzebuje roweru za 5k, a raczej za 2k. Po drugie konsultowałeś z nią czy na pewno chce damkę, bo z doświadczenia wiem, że różnie z tym bywa.

Cytat
kross do parku i na wycieczki za miasto
= 80% asfalt, 20% polne twarde drogi. Co to wydawania kasy to już jej sprawa.

Cytat

Rama karbonowa to przesada, lepiej postawić na osprzęt.

Napisano
  Cytat
No ale jednak między nim a takim crossowym jest przepaść, po co to wozić po mieście 100mm i grube opony, albo po co kupować rower jak trzeba bedzie go zaraz przerabiać pod siebie.

A co ja napisałem :

Nie da się porównać roweru MTB z Crossem, bo służą do innego rodzaju jazdy ;

Nie chcesz Centuriona , to jest wiele innych porządnych rowerów crossowych:)

Napisano
  W dniu 1.07.2010 o 11:55, Rulez napisał:

A co ja napisałem :Nie da się porównać roweru MTB z Crossem, bo służą do innego rodzaju jazdy ;Nie chcesz Centuriona , to jest wiele innych porządnych rowerów crossowych:)

Ale to się tyczyło tego Ghosta Miss RT

Rulez napisał:
Ten Ghost, to nie jest chyba jakiś szczególnie górski MTB ;)

A przeciwko centurionowi nic nie mam, ostatecznie to ona wybiera:)

Napisano

mój pomysł z authorem miał raczej rozwiać wątpliwości co do składania roweru, bo przykład meridy pokazuje to miażdżąco. na marginesie w sekcji wyprz 20" i 22" za 4800 oczywiście poleciłbym meridę, niż authora, bo sam rower to jeszcze nie wszystko i często ludzie zapominają o ciuchach i akcesoriach, a te potrafią naprawdę umilić jazdę i wycieczkę/trening. 48cm powinno być ok, zakładając ewentualną wymianę mostka na krótki( walnij jakiś pink od DH) i sztycy na 0 offset. zupełnie offtopic, widział ktoś kiedyś sztycę z offsetem tył/przód obróconą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.