Skocz do zawartości

[sztyca] trzeszczy

orz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Już mnie to doprowadza do szału. Sztyca w moim rowerze cały czas trzeszczy. Przestaje, jak się ją na chwilę wyjmie i zaciśnie jeszcze raz, lecz po 10 minutach znowu jest to samo. Czym to może być spowodowane (pomijając moją znaczną wagę) i jak temu zaradzić?

Napisano

Jak pisali wyżej - wyczyścić. Od siebie dodam, że niezłym (i sprawdzonym osobiście :) ) sposobem jest nałożenie cieniutkiej warstwy smaru na sztycę (w miejscu, gdzie wchodzi do ramy) - u mnie zgrzyty jak ręką odjął :D

Napisano

Ostatnio też miałem trochę problemów z trzeszczącymi okolicami sztycy. Oczywiście zacząłem od przeczyszczenia sztycy, rury sterowej, zacisku - pomagało ale tylko na chwilę, kilkukrotnie rozbierałem jarzemko sztycy, czyściłem je i pręty siodełka (w miejscu gdzie stykają się z jarzemkiem), nakładałem nową warstwę smaru lub oleju do łańcucha. Też pomagało, ale też na chwilę, choć po nałożeniu oleju zdecydowanie najdłużej. W końcu popsikałem WD-40 w miejsca gdzie pręty bezpośredno stykają się z "ciałem" siodełka i póki co cisza.

Napisano

Czyściłem już sztycę i otwór. Cisza była przez godziną, potem znów to samo.

Mam pewne opory co do stosowania smaru. Czy sztyca nie będzie się przez to przesuwała?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...