Szogun123 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 Witam! Z racji, że nie mam pojęcia w jaki sposób zmierzyć szerokość balonu opony to pytam wprost: Czy opona o średnicy (zewnętrznej) 2,1" będzie pasować do obręczy 19mm? Wg. tabelki niby nie, ale to szerokość zewnętrzna. Ps. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to dokładnie zmierzyć? Bo ja kompletnie tego nie rozumiem...
Miecho87 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 No według tabelki nie będzie pasować, ale możesz spróbować, wiele osób tak jeździ i nic się nie dzieje. O ile nie jeździsz jakoś bardzo agresywnie to wartości z tabelki są orientacyjne. Jakiej firmy ta opona?
Szogun123 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Napisano 29 Czerwca 2010 http://www.cstpoland.pl/26/41.html to taka oponka... strasznie ciężko znaleźć zaplecione już koło z obręczą większą niż 19mm...
Miecho87 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 To już zależy od oczekiwań finansowych i wagowych.
Fenthin Napisano 30 Czerwca 2010 Napisano 30 Czerwca 2010 Widzisz, a według tabelki Schwalbe można. Zresztą, zacytuję: Since 2006, the combination of extra wide tires and narrow 17C and 19C rims is officially approved by ETRTO. This just caught up with reality, because this combination has already been an every day occurance in MTBs and Balloonbikes for many years and has not caused any problems.Czyli od 2006 roku ETRTO akceptuje, że na obręcze o szerokości 17C i 19C można założyć zdecydowanie większe opony, gdyż i tak jest to spotykane w MTB na codzień, i nie sprawia żadnych problemów.
Szogun123 Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Napisano 30 Czerwca 2010 ETRTO 56-559 - to jest przy mojej oponie napisane. A czy możecie polecić jakiś zestaw do max. 170 zł (tzn. obręcz, szprychy i piasta)? Najlepiej, żeby jednak obręcz była co najmniej 19mm. Oczywiście koło tylne mam na myśli. I jak wygląda sprawa z łożyskami maszynowymi w tej cenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.