Skocz do zawartości

[napęd] Strzaly z okolic przedniej zebatki

jarosz13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna podczas jazdy na wysokiej przerzutce (3:5) moim Kellys Scarpe (2lata uzytkowania, ok. 600km przebiegu), gdy stane na pedaly i z malej predkosci chce szybko przyspieszyc z okolic pedalow wydobytwa sie cos w rodzaju strzau, zgrzytu. bylem w serwisie to sprawdzili lancuch (ok), dokrecili pedaly(byly troche luzne), sprawdzili zabki na tylnej i przedniej przerzutnicy (ok) i niby mialo byc ok, ale po 10km znow to samo. Nie zdarza sie to regularnie. Gdy jade normalnie powoli, takze zdarza sie, ze uslysze taki strzal tylko, ze cichszy. Nie wiem co robic, czy zdac rower do serwisu (same zlokalizowanie usterki 30zl;/) czy samemu cos zaradzic. Co to moze byc ? Czytalem wiele tematow, ale jednak nie znalazlem czegos, co by mi pomoglo.

Więc możliwości:

• Nie dokręcona korba
  • Luzy w suporcie
  • Luzy w pedałach
  • Poszło łożysko w suporcie i/lub pedałach
  • Zębatki słabo przykręcone do korby
  • Pęknięta rama

A poza tym przyczyny, które objawiają się podobnie nie mając nic wspólnego (choć rzadko dźwięk dochodzi bezpośrednio z okolic suportu):

• Coś z piastami
  • Brudne połączenie sztycy z ramą lub siodełka ze sztycą
  • Coś ze sterami

Jak jezdze staram sie, aby lancuch sie byl skrzyzowany, dlatego jezdze na 2;5 albo 3;5, w obu przelozeniach strzask sie slyszalny. Jak postawie rower do gory kolami, to nie ma trzasku, nastepuje tylko pid obciazeniem, jak mocno nacisne na pedal. Czuje w nogach taki jakby delikatny przeskok podczas trzasku.

Miałem podobny problem. Oddawałem rower dwa razy do serwisu, wszystko mi tam przesmarowali i dalej było to samo.

Już myślałem, że rama pęka... ale okazało się, że winny trzaską był niedokręcony hak tylnej przerzutki oraz krzywa ośka z szybkozamykaczem w tylnym kole :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...