pirat47 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 http://www.katz-bikes.com/Das-Sorgenfrei-Konzept.212.0.html szwajcarski producent, rowery praktycznie nie osiągalne w Polsce, pewnie niewielu nawet o nich słyszało..Dla mnie pomysł z ukrytym napędem to zbawienie, pomysł na pewno rewolucyjny...tylko kiedy na szerszą skale :/
Miecho87 Napisano 29 Czerwca 2010 Napisano 29 Czerwca 2010 Samo zakrycie napędu to już detal. Wystarczy piasta wielobiegowa. Ale dobre piasty tego typu są drogie, nie mówiąc już o Rohloffie użytym w tych rowerach. Kolejną wadą jest przesunięcie masy w stronę tyłu roweru, zwiększenie masy koła, a w fullu dodatkowo zwiększenie masy nieresorowanej. Co do koncepcji tego typu to już pójściem na całość jest piasta wielobiegowa + Hammerschmidt, ale to już poważne koszty i w naszym pięknym kraju duże koszty serwisu / części zamiennych. Jeśli chodzi o jak największą bezobsługowość to ideałem są koncepcje jw, ale z paskiem zębatym zamiast łańcucha.
pirat47 Napisano 30 Czerwca 2010 Autor Napisano 30 Czerwca 2010 Podobno na jesieni ma już być Alfine 11 biegowy, myślę że taka piasta z jakąś uniwersalną korbą z jednym blatem powinna dać rade dla amatorów jeżdżących po pagórkach. ps. gdzie można kupić taką korbę, pasek i nakładkę do piasty Alfine by mozna było zastosować pasek?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.