gandalfbialy Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Witajcie, przejrzałem FAQ i ostatnie posty na forum i nie znalazłem dokładnych wskazówek. Mam korbę Shimano Deore M543 48-36-26 z., a przednia przerzutka to Deore M530. Manetki to też Deore M530. Chciałbym zamienić największą tarczę na 53 zęby. Czy jest wogóle taka szansa? Co musiałbym wymienić? I czy przeskok między 53 zębami a 36 nie będzie za duży? Dziękuję z góry za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Życzę powodzenia w znalezieniu tak dużej zębatki z mocowaniem na 4 śruby. Musiałbyś zmienić przerzutkę na szosową. Jest szansa, że pojemność tej przerzutki będzie pasować do 36 zębów, ale na pewno nie do 26. Mógłbyś używać tylko 2 tarcz z przodu. Czy przeskok nie będzie za duży to już zależy od Twoich preferencji (oczywiście pomijając kompatybilność sprzętu). Może być problem z linią łańcucha - tą którą ma korba, a jaką obsłuży przerzutka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalfbialy Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Życzę powodzenia w znalezieniu tak dużej zębatki z mocowaniem na 4 śruby. Musiałbyś zmienić przerzutkę na szosową. Jest szansa, że pojemność tej przerzutki będzie pasować do 36 zębów, ale na pewno nie do 26. Mógłbyś używać tylko 2 tarcz z przodu. Czy przeskok nie będzie za duży to już zależy od Twoich preferencji (oczywiście pomijając kompatybilność sprzętu). Może być problem z linią łańcucha - tą którą ma korba, a jaką obsłuży przerzutka. 1. Faktycznie, szukam i szukam i nie ma. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt czegoś takiego nie robi... 2. Zmiana przerzutki to nie problem. 3. Z najmniejszą tarczą też nie ma problemu, bo jej właściwie nie używam. 4. Chodziło mi o techniczną sprawę, jeżeli łańcuch da radę tak się wspiąć, to okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Nie napisałeś wprawdzie w jakim terenie i na czym jeździsz ale... Nie lepiej byłoby kupić używaną szosówkę za 500-600 zł na Shimano 105 i śmigać nią po asfalcie?? Trochę bez sensu pakować się w koszty żeby założyć tak dużą zębatkę do MTB/crossa, ale to tylko moje bardzo skromne zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 29 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 1. Faktycznie, szukam i szukam i nie ma. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt czegoś takiego nie robi... 2. Zmiana przerzutki to nie problem. 3. Z najmniejszą tarczą też nie ma problemu, bo jej właściwie nie używam. 4. Chodziło mi o techniczną sprawę, jeżeli łańcuch da radę tak się wspiąć, to okej. Przerzutka (szosowa) przepchnie łańcuch, w szosówkach różnica jest podobna 53/39 ale jak pisze Miecho 4 śruby może być problemik.Korby szosowej byś nie założył? A może lepiej kup szosówkę co by poczuć wiatr we włosach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gandalfbialy Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Ros - mam hmmm... to się nazywa ponoć fitness bike To jest w sumie cross, ale trochę przesunięty bliżej szosy. Jeżdżę głównie po asfalcie, chociaż zdarza mi się z niej zjechać na utwardzone drogi, na tyle na ile opony pozwalają. A drugiego roweru nie chcę, nie miałbym go nawet gdzie trzymać. Michuuu - Korby nie chcę wymieniać, bo ta którą mam jest jeszcze całkiem żwawa, musiałbym poczekać jeszcze z rok, dwa. A z szosówką mi przynajmniej na razie nie po drodze Może jakaś firma jednak robi takie blaty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Welniak Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Może jakaś firma jednak robi takie blaty... Nawet jeżeli jakaś firma takowe robi to z pewnością są one baaaaaaardzo drogie. ja osobiście nigdy nie widziałem takiej koronki z mocowaniem na cztery śruby i nie wiem czy kiedykolwiek została wyprodukowana korba szosowa z mocowaniem koronek na cztery śruby. Pozostaje pytanie czy jest sens wymieniać. Mówisz, że masz w tym momencie blat 48T. Z pewnością z tyłu masz kasetę zestopniowaną dla MTB czyli co dwa, trzy zęby. Będzie Ci trudno rozkręcić taki zestaw (chyba, że jesteś naprawdę mocny). Powodzenia w poszukiwaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Tego to nie rozumiem. Kasety MTB są łagodniej zestopniowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonYoorandO Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 jeżdżę na 48 i kręcąc spokojnie na 11 z tyłu mam 35/38kmh. spokojnie odnosi się do kadencji nie do siły, bo jak na płaskim, to bez wiatru z boku, przodu. zdaje się że manetka też przydałaby się szosowa aha teraz zrozumiałem, pewnie masz kółka 24" i opony slicki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ljar Napisano 1 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 Nie wymieniaj zębatki, kręć szybciej, to wystarczy. Twoje kolana Ci podziękują. I kup pedały SPD, jeśli jeszcze nie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.