Skocz do zawartości

[Korba] Wymiana tarczy 48 z. na 53 z.

gandalfbialy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

przejrzałem FAQ i ostatnie posty na forum i nie znalazłem dokładnych wskazówek.

Mam korbę Shimano Deore M543 48-36-26 z., a przednia przerzutka to Deore M530.

Manetki to też Deore M530.

Chciałbym zamienić największą tarczę na 53 zęby. Czy jest wogóle taka szansa? Co musiałbym wymienić?

I czy przeskok między 53 zębami a 36 nie będzie za duży?

Dziękuję z góry za wszelką pomoc :)

1. Życzę powodzenia w znalezieniu tak dużej zębatki z mocowaniem na 4 śruby.
  2. Musiałbyś zmienić przerzutkę na szosową.
  3. Jest szansa, że pojemność tej przerzutki będzie pasować do 36 zębów, ale na pewno nie do 26. Mógłbyś używać tylko 2 tarcz z przodu.
  4. Czy przeskok nie będzie za duży to już zależy od Twoich preferencji (oczywiście pomijając kompatybilność sprzętu).
  5. Może być problem z linią łańcucha - tą którą ma korba, a jaką obsłuży przerzutka.

1. Życzę powodzenia w znalezieniu tak dużej zębatki z mocowaniem na 4 śruby.
  2. Musiałbyś zmienić przerzutkę na szosową.
  3. Jest szansa, że pojemność tej przerzutki będzie pasować do 36 zębów, ale na pewno nie do 26. Mógłbyś używać tylko 2 tarcz z przodu.
  4. Czy przeskok nie będzie za duży to już zależy od Twoich preferencji (oczywiście pomijając kompatybilność sprzętu).
  5. Może być problem z linią łańcucha - tą którą ma korba, a jaką obsłuży przerzutka.

1. Faktycznie, szukam i szukam i nie ma. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt czegoś takiego nie robi...

2. Zmiana przerzutki to nie problem.

3. Z najmniejszą tarczą też nie ma problemu, bo jej właściwie nie używam.

4. Chodziło mi o techniczną sprawę, jeżeli łańcuch da radę tak się wspiąć, to okej.

Nie napisałeś wprawdzie w jakim terenie i na czym jeździsz ale... Nie lepiej byłoby kupić używaną szosówkę za 500-600 zł na Shimano 105 i śmigać nią po asfalcie??

Trochę bez sensu pakować się w koszty żeby założyć tak dużą zębatkę do MTB/crossa, ale to tylko moje bardzo skromne zdanie.

• Mod Team

1. Faktycznie, szukam i szukam i nie ma. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że nikt czegoś takiego nie robi...

2. Zmiana przerzutki to nie problem.

3. Z najmniejszą tarczą też nie ma problemu, bo jej właściwie nie używam.

4. Chodziło mi o techniczną sprawę, jeżeli łańcuch da radę tak się wspiąć, to okej.

Przerzutka (szosowa) przepchnie łańcuch, w szosówkach różnica jest podobna 53/39 ale jak pisze Miecho 4 śruby może być problemik.Korby szosowej byś nie założył? A może lepiej kup szosówkę co by poczuć wiatr we włosach.:)

Ros - mam hmmm... to się nazywa ponoć fitness bike :) To jest w sumie cross, ale trochę przesunięty bliżej szosy. Jeżdżę głównie po asfalcie, chociaż zdarza mi się z niej zjechać na utwardzone drogi, na tyle na ile opony pozwalają. A drugiego roweru nie chcę, nie miałbym go nawet gdzie trzymać.

Michuuu - Korby nie chcę wymieniać, bo ta którą mam jest jeszcze całkiem żwawa, musiałbym poczekać jeszcze z rok, dwa. A z szosówką mi przynajmniej na razie nie po drodze ;) Może jakaś firma jednak robi takie blaty...

Może jakaś firma jednak robi takie blaty...

Nawet jeżeli jakaś firma takowe robi to z pewnością są one baaaaaaardzo drogie. ja osobiście nigdy nie widziałem takiej koronki z mocowaniem na cztery śruby i nie wiem czy kiedykolwiek została wyprodukowana korba szosowa z mocowaniem koronek na cztery śruby.

Pozostaje pytanie czy jest sens wymieniać. Mówisz, że masz w tym momencie blat 48T. Z pewnością z tyłu masz kasetę zestopniowaną dla MTB czyli co dwa, trzy zęby. Będzie Ci trudno rozkręcić taki zestaw (chyba, że jesteś naprawdę mocny).

Powodzenia w poszukiwaniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...