Skocz do zawartości
  • 0

Rower na wycieczkę po Europie

Gość Piotrek

Pytanie

Gość Piotrek
Napisano

Witam,

chciałbym Was bardzo prosić o pomoc.

Do tej pory nie jeździłem dużo na rowerze, jednak zdrowie nie pozwala mi już grać w moją ukochaną siatkówkę, więc postanowiłem zacząć jeździć trochę więcej. Ostatnio robię trasy poniżej 50 km, ale powoli to zwiększam. Plan jest taki, aby w przyszłe wakacje pojechać z kolegą w podróż po Europie.

Moja prośba dotyczy pomocy przy wyborze roweru. Aktualnie mam około dziesięcioletniego Treka 800(rower górski) i wydaje mi się, że już swoje wyjeździł...

Przede wszystkim mam problem z doborem rodzaju roweru - szosowy, trekkingowy? Nie wiem...

Chciałbym kupić rower głównie pod tą planowaną wyprawę. Poza tym jeżdżę głównie po asfalcie z niedużymi wypadami do lasów (ale głównie po udeptanej ścieżce). Dodam, że starego roweru nie zamierzam się pozbywać, więc jak mi się zachce jechać do lasu na dłużej, to wezmę stary rower.

Jeżeli chodzi o kwotę to nie mam jakiegoś określonego pułapu. Chciałbym wydać jak najmniej, ale jeżeli okaże się, że nie ma rozsądnego roweru poniżej 2500 zł, który bezproblemowo przetrzyma taką wycieczkę, to jestem w stanie wydać więcej(choć powyżej 4 tys, bym nie chciał). Poza tym byłbym wdzięczny jakby ktoś napisał co konkretnie da dołożenie np. tysiąca złotych i kupno droższego modelu (bo nie wiem, czy lepszego)

Bardzo proszę Was o jakieś porady co do rodzaju roweru, marki i najlepiej konkretnego modelu.

Dodam, że jestem dość masywny - 190cm, koło 100kg i 22 lata.

Miłego dnia!

Piotrek

P.S. Przy okazji mógłby ktoś polecić jakąś mapę (program, etc..), która wyznaczałaby optymalne trasy rowerowe?

0 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udzielono jeszcze odpowiedzi na to pytanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...