Skocz do zawartości

[amortyzator przód] DART 2 czy xcr ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupuje w najbliższym czasie rame a razem z nią amortyzator i mam do wyboru właśnie te amorki. Aukcja z nimi http://allegro.pl/item1082461286_kross_level_a2_a4_suntour_xcr_lockout_mostek.html i http://allegro.pl/item1082461555_rama_level_a2_amortyzator_rock_shox_dart_2_promo.html#gallery . Nie wiem który z nich będzie lepszy. Czy ten DART 2 ma mocowania pod v-brakei??? CZy xcr i dart 2 ma regulacje twardości czy tylko blokadę???

Proszę o szybką odp bo jeszcze dziś muszę go zamówić.

Napisano

To zależy ile ważysz. Obydwa mają pivoty pod V-Brake.

Jeśli ważysz powyżej 75kg-dart, a poniżej to XCR. Ogólnie to XCR jest lepszym amortyzatorem.

Napisano

Ja ważę 68kg i rower składam aby troche zejsc z wagi i poprawić kondycję. CZy xcr ma regulację twardości czy nie???

Niech sie jeszcze kto.ś wypowie który lepszy.

Napisano

Co prawda to prawda - w XCR regulacja twardości to marketing ;D Ale znam sposób, który u siebie zastosowałem, "partyzantka", ale działa. Mianowicie, (jeśli ten amor nie kosztowałby 200zł a np. 400, to bym psioczył ze zły amorek, ale w tej cenie jest ok :wallbash: ) można wykorzystać jego banalną budowę. Dociąć elastomery i z dociętych fragmentów zrobić 0.5 do 1.5 cm podkładki między regulację a sprężynę. Jej grubość jest już do dobrania metodą prób i błędów :) Wiem, "partyzantka", ale nie wpływa na wytrzymałość a może podnieść komfort :teehee:

Napisano

Nie wiem który jest lepszy, ale jeśli zdecydujesz się na Darta, to czeka cię wymiana sprężyny, ponieważ ta standardowa będzie dla Ciebie prawdopodobnie za twarda. Sprężyna kosztuje ok. 60 zł.

Napisano

Dzięki. Biorę xcr'a :wallbash:

Acha i jeszcze jedno pytanie czy ten amortyzator ma tłumienie olejowy czy nie bo za bardzo nie wiem.

Sory ze post pod postem ale nie da sie edytować ta rama ma mocowania na v-brakei na tył tak???

Napisano

XCR ma tlumienie olejowe, o ile w jego nazwie pojawia sie LO :icon_mrgreen: I na prawej goleni ma niebieską "wajchę", czyli blokadę skoku.

O jaką ramkę Ci chodzi?

Swoją drogą, to wymiana sprężynki w amortyzatorze nie jest taka straszna jak ją malują.

Napisano

Chodzi mi o tą ramę która jest razem z tym xcr jest to kross level a2 tylko nie wiem czy sa mocowania na v-brakei jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź.

Napisano

A co do XCRa to jeszcze jedną uwagę, a mianowicie anoda na lagach będzie się zdzierała w zastraszającym tempie, więc nie martw się, że masz jakiś wadliwy model, czy coś w tym stylu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.