Skocz do zawartości

[rower] poszukuję roweru do 2500 Mtb/XC

szczuplaanna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Ostatnio sprzedałam swoją Meride Juliet 100-D i planuję zakup roweru do XC za około 2500pln.

Znalazłam w internecie kilka , wydawać by się mogło ciekawych propozycji.

Zaznaczę że mam 180cm wzrostu, wagę 59kg i lubię agresywną jazdę :)

1. Unibike Expert, po długich negocjacjach Panowie w sklepie zaproponowali mi 2600pln z wysyłką po ich stronie

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-expert-2010.html

2. Alternatywnie sama już wypatrzyłam coś dość dziwnego, Panther XR777

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-panther-xr777-2010.html

wydaję mi się że chyba coś się pomylili z ceną?? Rock Shox, Xt... Magura Louise

3. Rower kross a8 , ale osprzęt słabszy...

http://allegro.pl/item1087924592_kross_level_a8_shimano_xt_hydraulika_warto.html

Proszę o porównanie, który z tych rowerów lepiej sprawdziłby się w ciężkim terenie.

Pozdrawiam ana!

Napisano

Uni za 2600 + wysyłka to chyba nikt już nie podskoczy, no chyba że ten Pancer 777 ale to wielka niewiadoma, przynajmniej dla mnie. Nie ryzykował bym raczej...

A może jeszcze Cube Acid, może trochę amorek słaby ale ten biało-czerwony naprawdę świetnie się prezentuje :)

Napisano

Z tych 3 to wybór właściwie pomiędzy Krossem a Unibike (ten Panther siakiś taki dziwny jest), ale jak możesz mieć Experta za 2600 to bierz i nie zastanawiaj się. Kross ma wprawdzie lepszy amortyzator (Rock Shox Tora 318 z tłumikiem Motion Control), ale za to gorsze hamulce i przednią przerzutkę więc moim zdaniem nie warto za to dawać 300 zł więcej.

Napisano

Z tych 3 to wybór właściwie pomiędzy Krossem a Unibike (ten Panther siakiś taki dziwny jest), ale jak możesz mieć Experta za 2600 to bierz i nie zastanawiaj się. Kross ma wprawdzie lepszy amortyzator (Rock Shox Tora 318 z tłumikiem Motion Control), ale za to gorsze hamulce i przednią przerzutkę więc moim zdaniem nie warto za to dawać 300 zł więcej.

Cóż to za argument?

Pamiętacie jak Kross A6 wchodził na rynek z Torą 318 SA, Firexem 3.3, przyzwoitymi kółkami, przerzutkami LX itd. i można było dostać go za mniej niż 1800zł (ówczesna cena samego amorka, korby i opon)? Jako Polacy mamy w zwyczaju doszukiwać się wszędzie oszustwa czy przekrętu i tak właśnie było z Krossem, a teraz z Panterkami. Czas pokazał, że haczyka nigdzie nie było i mnóstwo ludzi chwali sobie A6-kę. Jedyną niewiadomą jest rama, myślę jednak, że dobierając osprzęt, producent nie zapomniał o rzeczy najważniejszej.

Morał, Szczupłaanno, jest krótki i niektórym znany: bierz Patherkę :wallbash:

Napisano

Cóż to za argument?

Z gatunku żartobliwych, nie wiedziałem jednak że aż tak bije po oczach... Muszę zacząć uważać na wielkość czcionki bo jeszcze komuś niechcący oko wykłuję.

Napisano

A rozmiar ramy jaki koleżanka wybrała ? i czy to tak bez przymiarki ? Mam nadzieję że rozmiar będzie pasował....

Ale mimo to że strona producenta .de wygląda dość zacnie to dla mnie ten bike też jest jakiś taki.... dziwny :icon_mrgreen:

W każdym razie z chęcią zapoznam się pierwszymi wrażeniami...

Napisano

Z gatunku żartobliwych, nie wiedziałem jednak że aż tak bije po oczach... Muszę zacząć uważać na wielkość czcionki bo jeszcze komuś niechcący oko wykłuję.

Nie chodzi o wielkość czcionki, której użyłeś (całe szczęście, że siedzę dość daleko od monitora, bo mógłbym już nie przeczytać żadnego wartościowego posta), ale o to, że trzeba koleżance możliwie obiektywnie pomóc dokonać wyboru, a "siakieś" za lub przeciw jedynie zawężają jej pole manewru i, co najważniejsze, odciągają uwagę od najlepszego z tej trójki bike'a oraz wzbudzają nieuzasadnione obawy i wątpliwości co do okazyjnej oferty.

Mój były chłopak, mówi żebym kupiła krosa, bo amortyzator lepszy.

Podobno pomiędzy pracą xt a lx nie ma różnicy. A hamulce shimano lx to odpowiedniki Louise ?

No i zamówiłam Pantherkę :)http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-panther-xr777-2010.html

Jutro ma być to się pochwalę od razu.

Chłopak prawdę powiedział, powietrzną Torę łatwiej mogłabyś dostosować do swojej wagi. Louise to półka wyżej od tych z A8, na XT nie jeździłem, mam LX, pracują płynnie i cicho.

Z niecierpliwością czekam na relację i jakieś real fotki :)

@ daro77: Chyba jedyny dostępny rozmiar to 19" (na allegro i rowerzysta.pl), który przy 180cm powinien być jak na miarę. Na zdjęciach chyba jest 21" lub więcej, bo faktycznie dziwnie to wygląda.

EDIT: Trochę pochopnie odsunąłem Unibike'a na bok, a za 2600 to też świetna oferta przewyższająca Pantherę o amorek.

Napisano

Nie chodzi o wielkość czcionki, której użyłeś (całe szczęście, że siedzę dość daleko od monitora, bo mógłbym już nie przeczytać żadnego wartościowego posta), ale o to, że trzeba koleżance możliwie obiektywnie pomóc dokonać wyboru, a "siakieś" za lub przeciw jedynie zawężają jej pole manewru i, co najważniejsze, odciągają uwagę od najlepszego z tej trójki bike'a oraz wzbudzają nieuzasadnione obawy i wątpliwości co do okazyjnej oferty.

Już abstrahując od tego, że to był żartobliwy dobór słów... Nie znam tej firmy, nigdy nie jeździłem na jej rowerach więc dlaczego tylko i wyłącznie na podstawie osprzętu mam powiedzieć że jest to dobry zakup (pytanie retoryczne) :) Sorki ale jak dla mnie jest za mało danych żeby wydać kategoryczną opinię.

Poza tym moim zdaniem Panther w porównaniu z

EDIT: Trochę pochopnie odsunąłem Unibike'a na bok, a za 2600 to też świetna oferta przewyższająca Pantherę o amorek.

jest gorszą ofertą. I EOT z mojej strony.

Napisano

@ daro77: Chyba jedyny dostępny rozmiar to 19" (na allegro i rowerzysta.pl), który przy 180cm powinien być jak na miarę. Na zdjęciach chyba jest 21" lub więcej, bo faktycznie dziwnie to wygląda.

hmm..szukałem geo tej Panterki i nie mogłem wygoglować. 19 powinna być ok na wzrost ( ale sztyca 400 to minimum ) , pytanie jak z długością. Może być za długi troszkę .

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...