Skocz do zawartości

[1500-2000 zł] cross/trekking

matde

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam roweru do jazdy po utwardzonych drogach (90% asfalt, czasem jakiś dukt/droga gorszej, jakości). Planuje trochę popracować nad swoją kondycją, przeloty 20-30km a później mam nadzieję trochę więcej, sporadycznie jakaś jazda po mieście. Mam ok 185 cm wzrostu lekko ponad 110 kg. Budżet na pewno 1500zł ewentualnie, jeśli będzie warto zainwestować więcej to max do 2000zł. W tej chwili rozważam głównie 2 modele:

Kross Street Scraper 8/16 .Przeczytałem o nim sporo na tym forum jednak dalej nie jestem pewien czy Scraper 8 wystarczy mi przy mojej kondycji czy może jednak warto dołożyć do 16. 8 w sklepach internetowych kosztuje ok 1499 zł z ramą 21’, wydaje mi się, że taką powinienem kupić - niestety nie miałem jeszcze okazji przymierzyć się do niego w sklepie. Jednak nie chcę skupiać się tylko i wyłącznie na tym modelu i szukam dla niego jakiejś alternatywy, dlatego rozważam również,

Merida Speeder T1 Niestety jestem totalnym laikiem w temacie osprzętu rowerowego, wiem jedynie, że osprzęt Scrapera jest dobrej klasy (poczytałem trochę o nim na tym forum). Nie mam pojęcia, jak wygląda przy nim ta Merida.

Bardzo proszę o doradzenie mi jakiegoś konkretnego modelu roweru i napisanie kilku słów o jego osprzęcie w porównaniu do wymienionych przeze mnie modeli. Dotychczas jeździłem bez jakiegokolwiek amortyzatora i nie jest on dla mnie niezbędny, obawiam się, że w przedziale finansowym, jakim dysponuję nie znajdę nic, co poradzi sobie z moją masą i nie będzie jedynie kiepską imitacją amortyzatora.

Pozdrawiam

Witaj,

jeśli chodzi o Scrapera to jedynym powodem dla którego miałbyś rozwarzać zakup 16 to chęć posiadania szosowej korby (50 zębów), a więc chęć osiągania bardzo wysokich prędkości przelotowych i maksymalnych. Jeśli tak nie jest to wersja 8 biegowa będzie dla Ciebie lepszym wyborem. Tam przednia korba ma 45 zębów co powoduje, że masz do dyspozycji kilka naprawdę miękkich przełożeń. Nie masz się czego bać :wallbash:

Co do tej Meridy to model ten ma kiepskie korby i dodatkowo jest to rower na oponkach 28 mm. To już jest szerokość typowo szosowa i po zjechaniu z równego asfaltu trzeba na takie koła bardzo mocno uważać. Szczególnie przy Twojej wadze. Dla mnie ciekawszą propozycją jest Trek 7.3 FX. Ma lepsze korby i opony 32 mm, a więc zapewniające trochę większy margines bezpieczeństwa i większy komfort.

Wielkie dzięki za odpowiedź. Niestety nie znalazłem Scrapera w żadnym sklepie w swoim regionie. Wertowałem trochę w sieci, poczytałem, pomyślałem i takim oto sposobem zakupiłem dzisiaj Unibike'a Viper GTS.Szkoda sezonu żeby dalej szukać. Po pierwszych 20 km wrażenia jak najbardziej pozytywne, mam nadzieje że spełni moje oczekiwania.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...