Skocz do zawartości

[piasta] 'Chrupanie' w piascie

Eastern

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pare dni temu pisalem tutaj o luzach na piascie. Niestety luzy to male piwo przy terazniejszym problemie... Otoz :Tylna piasta non stop wrednie glosno CHRUPIE W CZASIE JAZDY. Do tego niesamowicie obrecz przekrzywiona jest w lewa strone (patrzac od tylu). Juz sam nie wiem co jest grane. Czlowiek boi sie troche na zjezdzie pocisnac bo ma wrazenie ze zaraz wszystko sie rozleci. Najgorsze jest to, iz jestem w gorach i serwis jest jedynie w suchej b. i to nieziemsko drogi, a z funduszem nie jest za wesolo. Powrot do katowic nie wchodzi w gre. Czy da sie to jakos zreperowac samemu? Czy piasta nadaje sie juz na smietnik? Bardzo prosze o pomoc, jestem juz kompletnie zalamany, z gory potezne dzieki

Napisano

Hej!

Pozwolę sobie się podpiąć pod temat :P

Wczoraj zakupiłem internetowo Krossa Level A2 i mam w nim dziwne objawy. Postarałem się to nagrać kamerką:

Po puszeniu korby z tylnej piasty dochodzi huk jakby łożyska, a do tego cała piasta i kaseta ma bicie. To chyba nie jest normalny objaw? Uderzać z tym do serwisu?

Bicie jest też na oponach:

Trzeba je jakoś ułożyć czy to też jakiś feler i reklamować?

Napisano

Trochę to dziwne, bo zwykle w wolnobiegach występuje "pływanie". Ja tam nie słyszę żadnego huku. Dużo jeździłeś już na tym rowerku ? Co do bicia opon to nie widać żeby obręcze były rozcentrowane więc przypuszczam że dętka się źle ułożyła. Ja bym spuścił dość sporo ciśnienia i przejechał kilka metrów, tak żeby się opona ugięła do połowy, potem napompować.

Napisano

Trochę to dziwne, bo zwykle w wolnobiegach występuje "pływanie". Ja tam nie słyszę żadnego huku. Dużo jeździłeś już na tym rowerku ? Co do bicia opon to nie widać żeby obręcze były rozcentrowane więc przypuszczam że dętka się źle ułożyła. Ja bym spuścił dość sporo ciśnienia i przejechał kilka metrów, tak żeby się opona ugięła do połowy, potem napompować.

OK z oponami to zrobię jak piszesz. Rower mam od wczoraj ;) zrobiłem na nim jakieś 25 km dopiero:) Ten huk to chodzi mi o ten odgłos, który pojawia się po puszczeniu korby. Z czasem jak koło wolniej się kręci to on maleje - najlepiej go słychać zaraz na początku po puszczeniu korby. Dodam ze w momencie gdy koło się kręci i kręcę też korbą odgłosu nie ma. Jest tylko w momencie gdy koło kręci się szybciej, a korba stoi w miejscu.

Napisano

Z tymi oponami to normalka - czasami po prostu jest bardzo trudno ułożyć je prosto w obręczy, wpływu na jazdę to nie ma. Jeśli bardzo byś chciał żeby było równo, to prawdopodobnie konieczne byłoby wsadzenie koła w imadło i ręczne siłowanie się z oponą aby równo leżało, ale szkoda zachodu.

Napisano

Bicie na oponach również miałem kiedy rowerek dostałem od Kross`a, obręcze jednak były proste (sprawdzane), przejechane ponad 2,5k km i bicie się tylko zmniejszyło ale jest widoczne, co do pływania kasety mam to samo, ale w tej cenie nie jest to niepokojące.

Napisano

A ja jeszcze dodam że miałem to samo, spuszczenie powietrza nie pomagało (rower miał już jakiś 1kkm przejechane). Wszystko przez to że w środku pomiędzy oponą a dętką była wilgoć, bo często jeździłem w błocie, deszczu. Tak więc wysuszyłem wszystko, posypałem dokładnie wnętrze opony i dętkę talkiem i jest idealnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...