kubapi Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Witam:) Mam taki problem. Moje opony w rowerze potrzebują wymiany (wysłużyły już swoje). Jakie polecacie opony? Chciałbym żeby były one bardziej w teren, nie na ulicę. Mój budżet na jedną oponę wynosi 100zł. Za taką cenę wybierze się coś naprawdę solidnego? Posiadam Krossa a2, oto taki model: Allegro Proszę o pomoc i z góry dziękuje:)
enduroriderPL Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 CST robi tanie i całkiem dobre opony terenowe - tyle, że oczywiście ciężkie. Używam dwóch w rowerze codziennym i płaciłem po 40 zeta za sztukę maks. Za 100 PLN za sztukę możesz sobie spokojnie pomarudzić. Jeżeli chcesz naprawde terenowe opony to polecam WTB MotoRaptora DNA zbrojonego linką aramidową. Bardzo dobre i przyczepne opony. Zarówno WTB jak i CST mozesz obejrzeć u mnie na stronie.
DominikM Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Ostatnio za 100 sztuka wpadły mi w oko Maxisy Crossmark : http://www.allegro.pl/item1082741091_maxxis_crossmark_26x2_1_exception_120tpi_kevlar_62.html
micha09 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?products_id=2719 tylko ze nie ma tak agresywnego bieznika jak maxxis, ale jesli wybor należałby do mnie to jedna bralbym schwalbe bo ma mniejsze opory toczenia, mniejsza wage, mniej kosztuje.
kubapi Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Napisano 27 Czerwca 2010 A co powiecie na coś takiego? http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=964&&id_pod_kat=91&&id_kat=44 W miarę możliwości chciałbym kupić coś z tego sklepu, ponieważ sprzedawca jest z mojej miejscowości więc można zaoszczędzić na przesyłce:)
DominikM Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 micha09, trzeba czytać dokładnie opisy produktu - oferta bikestacji dotyczy "Schwalbe Rocket Ron 2.25 Performance" która waży realnie około 530g sztuka
MKTB Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 A co powiecie na coś takiego? http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=964&&id_pod_kat=91&&id_kat=44 W miarę możliwości chciałbym kupić coś z tego sklepu, ponieważ sprzedawca jest z mojej miejscowości więc można zaoszczędzić na przesyłce:) dobry wybór w teren, na asfalt nie bardzo (używam wersji 2,1 i 1,85 na błoto i trudniejszy teren). mogę polecić jeszcze maxxis ignitor, będą bardziej uniwersalne. wersję kevlarową można kupić za ok 70zł/szt (drucianych używam na kółkach treningowych)
kubapi Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Napisano 28 Czerwca 2010 No i chyba zdecyduje się na te Maxxis Ignitor. A co inni użytkownicy sądzą o tych oponach?
Ros Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Patrząc na to co piszą TUTAJ to nie nadają się na asfalt.
microsista Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, ale potrzebuję nowe opony do jazdy w terenie, jak i na asfalt do Kellysa Scarpe. Standartowe juz swoje wysłużyły. W oko wpadły mi modele Schwalbe: Rocket Ron Racing Ralph Nobby Nic Czy one się różnią? Zauważyłem też różne wersje: 2.1, 2.25, EVO, Performance. Może mi ktoś wytłumaczyć o co w tym chodzi? Które będą dla mnie najlepsze? Może jakieś kombinacje? Ostatnio często mi pęka dętka, szczególnie jak wjeżdzam pod krawężnik, moze to wina zlej dętki, albo złego ciśnienia w oponie? Czy jak ustawie ciśnienie na 4BAR to nie bedzie mi tak czesto pękać? Waże 60KG
kielon Napisano 15 Lipca 2010 Napisano 15 Lipca 2010 Witam, Też nie chcę zakładać nowego tematu:) Jestem właśnie w trakcie zmiany opon. Przez kilka ostatnich lat jeździłem na Ritchey Speedmax. Chciałbym kupić z Ritchey właśnie lub całkiem inną markę. Mam kilka typów. Nie chciałem zawracać głowy forumowiczom, zanim wszystkie "zbiorę w kupę", ale odpowiedź Centrum rowerowego mnie zaintrygowała, żeby juz teraz zapytać, zamiast zakładać temat. Jeżdżę po twardych nawierzchniach - przeważnie asfalt to 60% długości tras (długi dojazd :/), szuter, żwir itp., raczej zbity, rzadko luźny to 25%, zaś drogi gruntowe to mniej więcej 15% długości trasy. Kwestia jest następująca. Planuję wydać max 75-100 zł za oponę (chyba, że w dłuższej perspektywie czasu lepiej kupić coś lepszego, powiedzmy do 130zł za sztukę?). Jak wspomniałem, miałem semi-slicki, które zdarzało mi się czasem ostro katować (zjazdy przy dużych prędkościach po drogach szutrowych). Oponki o dziwo służyły bardzo wiele km. Zastanawiam się, czy kupić ponownie semi-slick, czy coś bardzie agresywnego, w tym szerszego (2,0 do max 2,1)? Dodam, że z tym dojazdem po asfalcie jest różnie. Czasem wliczam go w trasę (gdy wracam), czasem turystycznym tempem dojeżdżam do bezdroży i tam dopiero się katuję. w każdym razie dojazd zajmuje trochę czasu i kilometrów. Szukam opony w miarę wytrzymałej na ścierania, szybkiej, zwrotnej, o niskich oporach toczenia, w miarę lekkiej. Nie jeżdżę rowerem codziennie po mieście, na zakupy itp. Moje użytkowanie polega właśnie na wyjeździe w trasę o wspomnianym stosunku danych nawierzchni. Jednakże w 25% przypadków szukam nowych tras. W tym celu pokonuję spore odległości drogami asfaltowymi, a siły wolę zachować na teren. W grę wchodzą tylko oponki kevlarowe, w wadze poniżej 600g. Moje typy: Continental: 1. Race King Pro 26x2,0 zwijana 2. Speed King 26x2,1 czy może jeszcze inny? (może i nawet wersja Protection) Maxxis: 1. Wormdrive 26x1,9 (czytałem, że szybko się ściera) 2. Ignitor 26x1.95 kevlar 3. Tomahawk 26x1.95 kevlarhttp://www.forumrowerowe.org/public/style_emoticons/default/whistling.gif 4. Flyweight 26x2.00 5. Rendez 26x2,10 6. Ranchero 26x2,00 Kenda: 1. Kobra Kevlar 26x2,0 2. SBE K-1047 Kevlar 26x1,95 3. a może wypasik w postaci Klimax Lite?? W każdym razie jestem otwarty na propozycje. Schwalbe podobno pękają na bokach , ale może akurat mnie to nie musi dotyczyć, stąd i one wchodzą w grę. Proszę was o pomoc
exist Napisano 16 Lipca 2010 Napisano 16 Lipca 2010 Ja bym wybrał tak: Z Continentali - Race King 2.0 Z Maxxisów - Ignitor Z Kend - SBE
ErrorDemon Napisano 17 Lipca 2010 Napisano 17 Lipca 2010 ja zastanowiłbym się nad oponami: Nokian NBX Lite 2.2 Jeżeli chodzi o teren spisują się bardzo dobrze i polecam je gorzej ze zużyciem bo jest dość szybkie, z mniejszym rozmiarem wybrałbym już: Nokian Gazzaloddi Core 2.1 Tyle że również jest problem ze zużyciem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.