Skocz do zawartości

[napęd] coś cicho trzeszczy :(

urbanoff33

Rekomendowane odpowiedzi

Przy delikatnym pedałowaniu ew. kręceniu coś cicho trze jak się rozpędze to nie czuję. Rower centurion Backfire 40. Łańcuch Shimano CN-HG40, kaseta Shimano CS-HG30-7I 11-28. Ostatnio po czyszczeniu napędu założyłem zapinkę i nie wiem czy może to ona lekko trze?? Help ;)

Wydaje mnie się ze na 4 koronce lekko trze o 3 i brzęczy. Czy istnieje możliwość ze po 2 miesiącach niewyczynowej jazdy rozciągnął się łańcuch??

Hmm po kolejnej jeździe i dokładniejszej obserwacji organoleptycznej zauważyłem że trzeszczenie dotyczy także innych przełożeń np trzeszczy, strzela np na 3:7. Ze coś jest nie tak wyczuwam także w pedałach. Na zębatkach przednich łańcuch nie do końca zawsze wchodzi w ząbki - widać małe przebłyski światła nie tylko w miejscu łączenia zapinką?:/ co to może być??

I czy napęd po jakimś czasie używania się dotrze ??

Ile km zdołałeś przejechać przez ten czas?

HG40 to ogólnie lekka lipa także jeżeli nie dbałeś o napęd to ten łańcuch mógł się rozciągnąć do tego stopnia, że na niektórych koronkach trzeszczy, chrupie a objawy postępują.

Podjedź do serwisu, tam zmierzą ci stopień wyciągnięcia łańcucha. Jeżeli okaże się być jeszcze dobry to pozostaje chyba tylko regulacja przerzutek.

PO regulacji i kolejnym nasmarowaniu łańcucha jakby lepiej - nie terkocze już aż tak mocno. Na 7:3 już ok na 2:4 tez trzaski się zmniejszyły. Teraz terkocze na 2:3 w serwisie mówią że nic nie słyszą a to co słyszą to naturalny odgłos i łańcuch ma za duży przekos (moim zdaniem sic1 ale ja sie nie znam). Rower przejechał ok 300 km. Hmm a może jakby trochę przerzutkę tylną dopasować- biegi się zmieniają płynnie ale może należy wózek odrobinkę przesunąć w którąś ze stron?? Jeśli pokręcę tą plastikową śrubką na lince przy wejściu do przerzutki to wózek zacznie się poruszać minimalnie prawo-lewo zależnie od strony w którą kręcę?? Jeśli nie to jak to zrobić?? zaznaczam ze chodzi mnie tylko o bieg 2:3 i może minimalne 2:4. Z góry dziękuję za pomoc.

Ide smarować kółka.... zrobię wszystko żeby przestało strzelać i trzeć jeśli to może ułatwić identyfikację problemu to denerwujący objaw jest przy szybkości od ok 8hm/h do ok 10-13 km/h na 2;3 i 2;4 powyżej takiej prędkości zanika.

Ide smarować kółka.... zrobię wszystko żeby przestało strzelać i trzeć jeśli to może ułatwić identyfikację problemu to denerwujący objaw jest przy szybkości od ok 8hm/h do ok 10-13 km/h na 2;3 i 2;4 powyżej takiej prędkości zanika. Przesmarowałem i ... znalazłem szmacianą nitkę zawiniętą na kółko usunąłem i w dalszym ciągu nic, żadnej poprawy czekam na inne sugestie. W sumie to nie jest jakoś denerwujące ale mnie irytuje - jestem osobą dość dokładną, ponadto jak jadę z panną to co ona może myśleć o kolesiu co mu hałasuje bike??

a ta zapinka to shimano taka jedna płytka z jednej strony łańcucha z dużymi oczkami - jakby przy sworzniu była rozciagnięta jak to otworzyc/rozkuć łańcuch? Czy jest to wielorazowego użytku?? PS. moze to info cos wniesie w sprawe?

OK po przewróceniu bika kółkami na górę dochodzę do wniosku że problem zlokalizowany jest w przedniej przerzutce względnie suport. Ale coś mnie się nie wydaje żeby mógł on wysiąść po tych kilku km-ach?? Tarcze wygląda ok tylko jak już pisałem łańcuch nie dochodzi do wszystkich szczelin super dokładnie - małe prześwity. Podsumowując dotychczasowe odkrycia i informacje przy wolnej jeździe czuje lekkie przeskakiwanie w pedałach, wrażenie jakby łańcuch coś obcierał od czasu do czasu strzały a po przewróceniu roweru chrabotanie w miejscu suportu, prawdopodobnie kaseta i przerzutka tylna są ok.

Czy jeśli suport jest uszkodzony i lekko hałasuje to długo dam rade na nim jeszcze pojeździć?? Czy może on coś uszkodzić np ramę lub napęd? Jestem całkowicie zielony i pytanie może wydać się dziwne ale nie powinien on chyba zniszczyć tej części ramy w której się znajduje?

suport jeżeli miski nie są poluzowane, to w żadne sposób nić nie uszkodzi ;) Jedyne to to, że może trzeszczeć przeskakiwać, co może przeszkadzać ci w jeżdżeniu. Jeżeli nie masz teraz kasu lub masz mało to proponuje jeszcze poczekać i dozbierać kasy i kupić jak już ci będzie przeszkadzało to w jeżdżeniu :D

Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...