Skocz do zawartości

[cały napęd] czy to ze sobą będzie grać?

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy nie spowoduje to przesunięcia całego korpusu "na lewo" - o co mi chodzi? W moim starym biku przy 7 rzędowym napędzie ostatnia (najmniejsza) zębatka była tuż przy haku przerzutki, skoro dodali jedną zębatkę nie zmiejszając odległości między pozostałymi, wynika z tego że wszystko będzie musiało być przesuniętę na konusach w lewo (czyli OD przerzutki), jako że prawe (to od str. przerzutki) łożysko w takiej kombinacji będzie JESZCZE bliżej środka osi, trwałość i tak już kiepska, na piastach pod wolnobieg spadłaby. No chyba że te 8 rzędów jest takiej samej szerokości co 7, ale tak patrzę że korpus wpuszczony jest dość głęboko pod zębatki (jakby ta 8-ma była na jakimś 'kominie'), więc nie wydaje mi się ;]

Pozdro!

• Mod Team

Dokładnie tak będzie koło sie przesunie w lewo i trzeba będzie przesuwać obręcz zeby było równo. Poza tym jak bym sie wystrzegał 8 rzędowych wolnobiegów. Jak jestes lekki to ok ale jak warzysz ponad 60kg to odpuść sobie bo ciągle bedziesz miał krzywą oś. Co do łańcucha to i 7 i 8 i nawet 9 rzedwoy bedzie działał mniej lub bardziej poprawnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...