Skocz do zawartości

[rower] do 3k - unibike expert czy cos lepszego?

bubu123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Rowazam kupno roweru MTB, jak z tematu, istotne elementy dla mnie to dobry osprzet (wydaje mi sie ze expert wypada najlepiej pod tym wzgledem w tym przedziale cenowym), hamulce tarczowe hydrauliczne, dobry i wytrzymaly naped, dobre wlasciwosci jezdne (geometria ramy itp).

Z rowerow ktore sie wyroznily pod tym wzgledem zauwazylem:

1. unibike expert

2. kona kahuna 2-9 (to jest 29er! - byc moze zdecyduje sie na to, tylko troche sie boje o dostepnosc czesci)

3. Focus Black Raider DISC

4. cube acid 2009/2010

5. SUPERIOR MTB Sport XC 870 disc model 2009

Czy dorzucilibyscie do tej listy jakies inne ciekawe propozycje, ewentualnie podzielili sie uwagami dot. tych ktore ja wybralem?

Rower bedzie uzywany w terenie i na miescie - 50/50. Na miescie jezdze ostro, i juz nie jedna piaste skatowalem na same dojazdy do pracy.

Waga ok 88 kg, wzrost 190.

Dzieki!

Napisano

Ja pod twój wzrost wziąłbym 29era (dostępność cześci nie jest taka zła, kilka modeli opon pod 29era ma continental, a obręcze też dość łatwo znaleźć), jednak zamiast tej kony wybrałbym tego authora http://velo.pl/rowery/?id=443 (lepszy amor, reszta porównywalna no i cena chyba troszke niższa)

Napisano

Ja pod twój wzrost wziąłbym 29era (dostępność cześci nie jest taka zła, kilka modeli opon pod 29era ma continental, a obręcze też dość łatwo znaleźć), jednak zamiast tej kony wybrałbym tego authora http://velo.pl/rowery/?id=443 (lepszy amor, reszta porównywalna no i cena chyba troszke niższa)

No wlasnie kusi mnie sprobowac tego 29era, jedyne o co sie boje to dostepnosc czesci i znajomosc tematyki w servisach (bylem w 2 takich sklepo-servisach i wygladalo na to ze pierwszy raz slyszeli o rowerach z kolami 29'').

Czemu wzialbys tego traction 29 zamiast kony? Osprzet wydaje sie podobny klasowo. No a ten amor w traction to dobrze daje rade?

Napisano

Dzieki:)

Moglby sie jeszcze ktos wypowiedziec na ten temat? Zwlaszcza chodzi mi o osoby ktore sa juz posiadaczami sprzetu i exploatuja go mocno. Chodzi mi o zywotniosc piast, napedu, i w ogole o przyjemnosc z jazdy. W szczegolnosci czytalem dosc niedobre opinie o piastach z unibike experta i dlatego waham sie. Jesli sa one srednio slabej jakosc (do tej pory tylko na takich jezdzilem) to zarzne je w max 3 miesiace, a chcialbym tego uniknac. To samo pytanie odnosnie korby.

Dopiero teraz spojrzalem na wage tego traction 29: 14.2 kg to bardzo sporo, spodziewalbym sie ze 29er bedzie ok 0.5 kg ciezszy od swojego 26'' odpowiednika, czyli powinien wazyc ok 13 kg +-...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...