samek22 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Cześć! Mam GTX'a i ostatnio odkręca mi się wspomniana śrubka. Muszę wtedy się zatrzymywać i dokręcać ją. Niestety na rowerach znam się dość kiepsko, więc pytałem się znajomego co można zrobić. Polecił mi kupić śrubkę samozaciskową 15-kę wąsko gwintową (?). No właśnie, to tak się nazywa - wąsko gwintowa? Jasne jest dla mnie, że 14-kę bo 14-ką kluczem dokręcałem, więc no problem. Jak nie zadziała to nowy suport lub korbę - zależy gdzie jest luz. Powinno zadziałać z tą śrubką, czy od razu suport lub korbę kupić?
seker1995 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Mam ten sam problem Tylko do tego dochodzi mi jeszcze towarzyszące odkręcającej się śrubce skrzypienie Mój temat, który założyłem wczoraj : http://www.forumrowerowe.org/topic/72180-suport-wyrobiony-gwint-w-osce/ P.S. Tak BTW chyba zły dział P.S.2 Albo kup nowy suport, albo tulejowanie w zależności czy ci się opłaci, czyli w zależności jaki dobry masz suport
Mod Team michuuu Napisano 27 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2010 Jest coś takiego jak kleje do gwintów np. firmy loctite. Są to kleje które zabezpieczają połączenia gwintowe przed samoczynnym odkręceniem. Przy zakupie należy wybrać klej "demontowalny" tzn taki który pozwoli zabezpieczone połączenie odkręcić kluczem. Są również takie które ruszysz tylko palnikiem - nie polecam.
Niedzwiedz1 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Dokręcałeś korbę kluczem 14? Płaskim? Jak to możliwe?
samek22 Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Napisano 27 Czerwca 2010 Seker1995: Faktycznie, troszkę zły, ale można nagiąć Chyba O_o Niedźwiedź: Z początku tak, ale potem nasadowym - wzorowo, jak natura chciała
Niedzwiedz1 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 A, nasadowe, zapomniałem na chwilę o ich istnieniu Albo musisz dokręcać mocniej, albo kombinować z klejem do gwintów lub inną śrubą. Wymianę korby i suportu sobie odpuść, nie warto takich wydatków robić przez jedną śrubkę
seker1995 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Niedźwiedź wymiana suportu będzie kosztowała koło 40 złotych a w zupełności załatwi to na pewno sprawę Z tymi klejami nie zawsze może wypalić poza tym może stać się tak jak u mnie, że zacznie skrzypieć i wtedy suport i tak trzeba będzie wymienić
micha09 Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Mysle ze ten klej jednak kosztuje te kilkanascie zlotych wiec tanszym rozwiazaniem bedzie podkladka sprezynujaca ktora kupisz doslownie za grosze ( a moze nawet masz taka w domu) Pamietam ze w starym rowerze pomogla i nie bylo problemow
seker1995 Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Podkładka sprężynująca zwana również grawerką U mnie nie pomogła
Artursx1 Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Jak miałem jeszcze starsza korbe na isis , to dawałem na śrubki lakier od paznokci bo też mi się odkręcały śruby . Po tym zabiegu już nie miałem tego problemu . Loctite również polecam .
samek22 Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Napisano 29 Czerwca 2010 Pójdę dziś do sklepu z częściami, wypytam o tą śrubkę i klucz nasadowy 14-kę bo miałem pożyczony. Jak nie zadziała to przerzucę się do pobliskiego warsztatu i niech mi suport wymienia, bo ja z tym na pewno nie będę się bawił Dzięki za odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.