Skocz do zawartości

[naprawa] Odkręcająca się śruba pomiędzy suportem a korbą.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Mam GTX'a i ostatnio odkręca mi się wspomniana śrubka. Muszę wtedy się zatrzymywać i dokręcać ją. Niestety na rowerach znam się dość kiepsko, więc pytałem się znajomego co można zrobić. Polecił mi kupić śrubkę samozaciskową 15-kę wąsko gwintową (?). No właśnie, to tak się nazywa - wąsko gwintowa? Jasne jest dla mnie, że 14-kę bo 14-ką kluczem dokręcałem, więc no problem. Jak nie zadziała to nowy suport lub korbę - zależy gdzie jest luz. Powinno zadziałać z tą śrubką, czy od razu suport lub korbę kupić?

• Mod Team
Napisano

Jest coś takiego jak kleje do gwintów np. firmy loctite. Są to kleje które zabezpieczają połączenia gwintowe przed samoczynnym odkręceniem. Przy zakupie należy wybrać klej "demontowalny" tzn taki który pozwoli zabezpieczone połączenie odkręcić kluczem. Są również takie które ruszysz tylko palnikiem - nie polecam.:icon_mrgreen:

Napisano

Seker1995: Faktycznie, troszkę zły, ale można nagiąć :D Chyba O_o

Niedźwiedź: Z początku tak, ale potem nasadowym - wzorowo, jak natura chciała ;)

Napisano

A, nasadowe, zapomniałem na chwilę o ich istnieniu ;) Albo musisz dokręcać mocniej, albo kombinować z klejem do gwintów lub inną śrubą. Wymianę korby i suportu sobie odpuść, nie warto takich wydatków robić przez jedną śrubkę :)

Napisano

Niedźwiedź wymiana suportu będzie kosztowała koło 40 złotych a w zupełności załatwi to na pewno sprawę :P Z tymi klejami nie zawsze może wypalić poza tym może stać się tak jak u mnie, że zacznie skrzypieć i wtedy suport i tak trzeba będzie wymienić :yes:

Napisano

Mysle ze ten klej jednak kosztuje te kilkanascie zlotych wiec tanszym rozwiazaniem bedzie podkladka sprezynujaca ktora kupisz doslownie za grosze ( a moze nawet masz taka w domu)

Pamietam ze w starym rowerze pomogla i nie bylo problemow ;)

Napisano

Jak miałem jeszcze starsza korbe na isis , to dawałem na śrubki lakier od paznokci bo też mi się odkręcały śruby . Po tym zabiegu już nie miałem tego problemu . Loctite również polecam .

Napisano

Pójdę dziś do sklepu z częściami, wypytam o tą śrubkę i klucz nasadowy 14-kę bo miałem pożyczony. Jak nie zadziała to przerzucę się do pobliskiego warsztatu i niech mi suport wymienia, bo ja z tym na pewno nie będę się bawił :) Dzięki za odpowiedzi ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...