Skocz do zawartości

[kierownica] Trzeszczy

pawelek71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Wczoraj kupiłem rower Unibike Viper GTS. Jeździ się bardzo dobrze tylko denerwuje mnie jedno: przy jeździe na stojąco(lub na dołkach) trzeszczy kierownica. Czy jest to normalne? A jeśli nie to jak co z tym zrobić i co może się stać jeśli tego nie zrobię? Na chwilę obecną zrobiłem nim 45km.

:)

Napisano

Być może między kierownicę a mostek lub mostek a rurę sterową dostał się piasek lub błoto, choć wtedy trzeszczałoby raczej cały czas. Skoro to nowy rower, może to być także kwestia dokręcenia śrub. To zdecydowanie dwa najczęściej spotykane problemy w momencie, gdy coś trzeszczy. Może to być także jakieś pęknięcie, ale nie ma co martwić się na zapas. na razie sprawdź to, co napisałem wcześniej.

Napisano

to raczej nie jest normalne w nowym rowerze. poluzuj śruby mostka i spryskaj połączenie wd 40 lub podobnym specyfikiem następnie dokręć- powinno pomóc

Napisano

taa naprawione ;> a wyczysciles wszystko? stawiam na syf w sterach, za jakis czas temat wroci i wtedy moze byc za pozno na uratowanie sterow. mogly byc krzywo nabite, mogl sie dostac piasek itp.

• 2 tygodnie później...
Napisano

mam podobny problem - trzeszcząca kierownica;

co zrobiłem:

-czyszczone połączenie, nawet lekko papierem ściernym - bo może aluminum na granicy ze stalową kierownicą utleniło się lekko,

- smarowanie

-dokręcanie

i nic

dodam, że kierownica trzeszczy w momencie nacisku;

a jeżeli przesunę ją w jedną stronę lub drugą względem mocowania w mostku to to trzeszczenie jest albo z lewej albo z prawej strony. Wygląda to tak jakby kierownica była za wąska? (wymiary są zgodne)

Napisano

z bardziej hardcorowych powodow, ktore moga sprawiac trzeszczenie w tych okolicach to np. peknieta rura sterowa amora. trzeszczenie moze rowniez spowodwac wyrobie glowki rury z powodu zbyt silnego scisniecia srob mocujacych amor z mostkiem.

Napisano

dzięki za podpowiedzi, jak rozwiążę problem dam znać co było, a na razie:

info od serwisu rowerowego, że ewentualnie coś z mostkiem;

w każdym bądź razie, ze względu, że te dźwięki są wk...e to:

-wymienię kierownicę ze stalowej na alu (koszt nieduży bo używam prostej 58cm)

-jak nie pomoże wymienię mostek

-jak nie pomoże - to na razie nie wiem ;P - ale coś się wymyśli

Eureka :D

Mam mostek regulowany i nigdy go nie regulowałem; a że zacząłem się zastanawiać nad kątem 6' (mam 30') to zmieniłem kąt na 6'.

I... nie ma skrzypienia, a do {cenzura} przysiągłbym, że skrzypienie dochodzi z miejsca mocowania kierownicy z mostkiem...

Generalnie czuję się ocalony :D

I dziękuję wszystkim za podpowiedzi;

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...