gruber69 Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Witam! Posiadam damper Suntour XC PRO LO rocznik 2007. Potrzebuję jakieś wskazówki co do serwisu tego modelu. Albo nie potrafię znaleźć instrukcji serwisowej albo po prostu jej nie ma. Głównie chodzi o informację ile i jaki olej trzeba lać i jak się za to zabrać, żeby mi oka nie wybiło albo ręki nie urwało. Z góry dzięki za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Naprawdę nikt nie ma pojęcia jak się za to zabrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipstein Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Dobra nie jestem specjalistą, ale na stronie producenta nie ma takiego amortyzatora. Jesteś pewien, że masz XC czy może XCR? Zakładając, że się pomyliłeś to wystarczy wpisać na forum bądź w google w opcji szukaj i już mamy kilka linków: http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/suntour-xcr-lo-krol-budzetowych-widelcow-xc-test-amortyzatora.html http://www.forumrowerowe.org/topic/69146-amor-sr-suntour-jak-rozebrac-i-nasmarowac/page__p__712305__hl__suntour%20xcr__fromsearch__1entry712305 http://www.forumrowerowe.org/topic/71366-amortyzator-suntour-xcr-smarowanie/page__p__728270__hl__suntour%20xcr__fromsearch__1entry728270 Możliwe, że nie dostajesz odpowiedzi bo nikt nie wie o czym piszesz. Sprawdź dokładnie jaki amortyzator masz. Ale jeżeli faktycznie kiedyś był taki amor jak XC czemu nie przeczę i nie jest podobny w serwisie do XCR no to niestety Ci nie pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Lipstein czytaj dokładnie, tu nie chodzi o amora przedniego ale o dampera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipstein Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Ok, przepraszam najmocniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Sporo nikt nie kwapi się żeby odpowiedzieć to ja może napiszę kilka ogólnych uwag. Przede wszystkim to warto by przesmarować komorę powietrzną i połączenie tłok-korpus żeby anoda się nie zdarła. Kupujesz sobie taki śmieszny kluczopasek jak ten gość na filmie -> odkręcasz korpus i masz dostęp to uszczelek zbierających, uszczelki komory i wewnętrznego tłoczka. Czyścisz wszystko w środku, możesz wymienić uszczelkę komory powietrznej, smarujesz cieniutko samą komorę i tłoczek, skręcasz do kupy i tyle. Za sam tłumik bym się nie brał bo nie wiadomo nic na jego temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Dzięki Schwefel za cenne uwagi. Tak też zrobię, bo faktycznie nie ma sensu zepsuć skoro jest sprawny. Od siebie tylko dodam, że należy najpierw spuścić powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Nie no to oczywista oczywistość. Dla pewności zrób tak jak ten gość na filmie z tym ręcznikiem żeby nie dostać w oko korpusem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 4 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Dopiero dzisiaj znalazłem czas, żeby się za niego zabrać. Gdzie kupić lub najlepiej z czego zrobić ten "kluczopasek"? Im tańsza metoda tym lepsza:) Ciekawe jest, że odkręcenie śrubki zaślepiającej komorę powietrzną na tłoku (przy dolnej osi obrotu w chudej części) ukazuje zwykłą dziurę beż żadnego zaworu. Jak to później nadmuchać, żeby nie uciekło pojęcia nie mam... Zrobiłem ten "kluczopasek". Kawałek dętki, ok. 20cm zakładam na w miarę krótki pasek od spodni, okręcam wokól dampera, wkładam klucz w sprzączkę i takim wynalazkiem to odkręcam. Nie ślizga się ani nic z tych rzeczy. Dętkę dobrze jest umyc aby pozbyć się talku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.