Skocz do zawartości

[Rower] Jaki to model ?

998Screamer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóż mam zamiar kupić sobie rower wyczynowy z kolekcji " North Shore ". Sprzedawca chce za niego 500 zł, ale ja nie wiem jaki to jest model i chciałbym sie Was drodzy użytkownicy o to zapytać.

Oto Fotografie:

3_i1028067.jpg

3_i1028068.jpg

Jest to ten lub bardzo podobny rowerek, ale wiem jedno - rower na aukcji, która juz wygasla miał podobną ramę ( przy kierownicy budulca ramy było więcej, po czym długość promienia ramy zmiejszała się im bliżej do siodełka. Rower był czarny ). Jeżeli znaja Państwo podobne modele to prosze o napisanie w komentarzach nazw lub zdjęcia. Z góry dziekuje.

Z poważaniem Screamer.

Napisano

Rower ze zdjęcia to Specialized P.2 + marzocchi mz comp . Jeśli rower z tego zdjęcia masz za 500zł to albo jest kradziony albo to super okazja .

Napisano

Transakcja miedzy sprzedawcą, a mną jest za pośrednictwem jednego z polskich portali usługowo-handlowych. Gościu nie ma papierów, ale wątpię, ze jest kradziony. Po za tym mówi, ze przerzuca sie z ns na bmx i brakuje mu kasy, wiec pewnie z tego powodu sprzedaje owe cacko.

Czy znają Państwo modele podobnych rowerów? Jeżeli tak to prosze o podanie nazwy !

Pozdrawiam.

Zapomnialem dodać, iż w tym rowerku trzeba bedzie wymienic linki hamulcowe oraz łańcuch. I tutaj pojawia sie pytanie z mojej strony - ile bedzie kosztować taka naprawa razem z zakupem łańcucha i linek ??

Napisano

Prawda jest taka, że zaa 500zł to chodzą używane ramy ns'a w dobrym stanie.

Jak dla mnie, rower jest kradziony, albo ns to tylko naklejka na jakimś badziewnym sprzęcie.

Brak papierów tymbardziej skłania do uznania roweru za kradziony.

Najlepiej wyciągnij od gościa zdjecia roweru i pokaż je tu. Tymbardziej, że z tego co widze, nie masz zbyt dużej wiedzy na temat rowerów.

Napisano

Z ns'em jak i rowerem wyczynowym to to coś ma mało wspólnego.

Nazwy ramy Ci nie podam, ale sądze, że może to być coś pospawanego z innych ram (przód bez wzmocnienia podobny do leadr foxa) ew. jakiś produkt noname.

Do tego częsci (koła, hamulce, amor) to przekładka z jakiegoś kiepskiego marketowego roweru.

I jeszcze tylne koło niekoniecznie pasuje do ramy (hamulec nie jest zapięty, koło nie przykręcone), łańcuch wisi...

Osobiście odradzam, bo wydasz 500zł i włożysz w niego kolejne tyle albo i więcej, zeby jeździł.

Napisano

Drogi użytkowniku Mane - skad czerpiesz tak precyzyjną wiedze na temat tych zabaweczek? Ja jestem zielony i nawet nie wiedzialem, ze istnieje cos takiego jak wzmocnienia i jakas przekładka... Ale typek, od którego chce kupic ten rower ostrzegal mnie przed tym, ze "trzeba wymienic linki hamulcowe, podciągnąć tylne koło i wymienic łancuch ". Ale wydaje mi sie, iz jest to rower, na którym mozna wykonywac wiele zadań, lecz prosze o dyskusję w tej sprawie.

Po za tym bohater filmiku ponizej ma taki sam rower, tylko, ze w biełej barwie.

http://www.youtube.com/watch?v=GfVBDAD3VU0

Napisano

Interesuje się rowerami tego typu od ładnych kilku lat, więc wiedzy troszkę mam na ten temat.

Wzmocnienia to trójkątne wspawki między rurą górną i dolną.

A przekładka w sensie przełożenia częsci z roweru do roweru.

Rowery tego typu to nie tylko "niska" rama i siodło opuszczone na sam dół. Liczą się wytrzymałe części, które wytrzymają róznego rodzaju przeciążenia. Sprzęt ktory chcesz kupić to bliżej nieokreślona rama pozornie nadająca sie do ostrzejszej jazdy (z naciskiem na pozornie) i komponenty prawodpodobnie pochodzące z roweru kiepskiej jakości zupełnie nie nadajace się do ostrej jazdy.

"podciągnąć tylne koło" - zapewne chodzi o naciągniecie szprych, bo albo koło ma tylko lekkie bicie, albo jest tak dobite, ze nadaje się tylko do wymiany. Rozpięty hamulec moze sugerować, ze koło jest tak krzywe, że haczy o klocki.

Kolejna sprawa to fakt, że sprzedajacy od początku chce Cię oszukać twierdząc, ze jest to "rower wyczynowy z kolekcji North Shore" i jednocześnie wykorzystuje Twoją niewiedzę.

Do tego co to za sprzedawca, który nie wie co sprzedaje. I nie posiada papierów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...