Skocz do zawartości

[ mocowanie piasty ] szybkozłącze vs. nakrętki

Oski34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Składam rower. Będzie to coś do ostrzejszego XC, trochę street-u, czyli wszystko po trochu. Właśnie kupuję koła. Mam ptanie - czy lepsze jest mocowanie piasty na nakrętki, czy szybkozłącze ( mam po tej samej cenie ) ?

Pozdrawiam !

Napisano

Poczekaj... jak chcesz pogodzić XC ze streetem? :thumbsup:

A co do zacisków... jakoś niechętnie podchodzę do szybkozamykaczy, więc opowiem się za nakrętkami :icon_mrgreen:

Napisano

Zaskakujące pytanie w dobie wszechobecnych szybkozamykaczy.

Czy ktoś jeszcze składa rowery w oparciu o nakrętki (proszę o linka)? Zwykle jeśli już takie rozwiązanie istnieje to jest to albo stary rower, albo jakiś hipermarketowy produkt, albo rowerek dziecięcy, chociaż i tu nie zawsze.

Koła mocowane na nakrętki mają tylko jedną zaletę - trudniej ukraść.

W przypadku awarii i konserwacji (przy których niezbędne jest zdjęcie koła, zwłaszcza na trasie) i transportu roweru w samochodzie, szybkozamykacz jest wybawieniem. Wybór ten nie ma wpływu na jazdę roweru... chyba że ze względu na wagę, ale nawet nie wiem czy/jaka jest różnica w wadze.

Napisano

Wadą szybko zamykaczy jest to że się łamią , oraz wypina się koło podczas rotacji . Zakręcana oś jest sztywniejsza , i na niej nie zgubisz koła .

Napisano

Wadą szybko zamykaczy jest to że się łamią , oraz wypina się koło podczas rotacji . Zakręcana oś jest sztywniejsza , i na niej nie zgubisz koła .

O ile Ci się nakrętka nie odkręci do końca :D Pomimo tego, że wyglądają tak samo, szybkozamykacze są różne. Wspomniane wyżej BOLT ON są całkiem fajną sprawą i można je niedrogo kupić (pierwszy link z brzegu http://rowerowy.com/...zacisk_bolt_on) W kwestii piast na śruby to jest jeden problem: konieczność wożenia kluczy oraz czas potrzebny na wyjęcie koła. Niby nie robi sie tego codziennie, ale jak co do czego przyjdzie to jest to mega uciążliwe i męczące.

Napisano

ja się ostatnio zastanawiam by zamienić szybkozamykacze na nakrętki :) coraz więcej dojeżdżam bajkiem do sklepów w mieście i robię wielką okazje dla złodziei :D ale zbliżają się wypady z przewozem rowerqów samochodem ;)

Napisano

Ja używam takiej hybrydy szybkozamykacza z nakrętką.

Firma Tranz-X bodajże, jest normalny pręt wchodzący do osi ale zamiast zacisku

jest śruba, nietypowa (taka imbusopodobna) i oczywiście kluczyk do tego w komplecie.

Lekkie to, skuteczne (przy sklepie etc) tyle że aby koło zdjąć trzeba mieć ten kluczyk przy sobie.

Jest lekki i można go przypiąć do kluczy.

Bob

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Niezmiernie zabawne sa te lamenty na temat nakretek jakie to czasochlonne i skomplikowane. Jakby zajmowalo to conajmniej 2h i wymagalo przejscia kursu inzynierii i mechaniki precyzyjnej ;)

Szybkozamykacz rozpial mi sie juz raz, a nakretka nigdy nie odkrecila.

W rowerze miejskim nakretki maja sens podwojnie, utrudniaja gwizdniecie kol, jak juz pomieniono powyzej. W rowerze w teren na pewno usztywnia kolo. W koncu nie od parady Krzysiek wymyslil Bolt-On'y do swoich piast.

Szacunek...

I.

Napisano

Klaniam,

Niezmiernie zabawne sa te lamenty na temat nakretek jakie to czasochlonne i skomplikowane. Jakby zajmowalo to conajmniej 2h i wymagalo przejscia kursu inzynierii i mechaniki precyzyjnej  ;)

Odpięcie szybkozamykacza 10 sekund, rozkręcenie 2 śrub 2 minuty z koniecznością użycia klucza. Niby nie problem, ale bywa denerwujące i kłopotliwe.

• Mod Team
Napisano

Odpięcie szybkozamykacza 10 sekund, rozkręcenie 2 śrub 2 minuty z koniecznością użycia klucza. Niby nie problem, ale bywa denerwujące i kłopotliwe.

2 minuty to zajmuje mi odkrecenie i dokrecenie 4 srub :stupid: A jak ktos nerwowy proponuje walerianke. Klopotliwe :) ? Klopotliwe to jest zakladanie prezerwatywy w jednoosoboej toalecie bez swiatla na pracie nie wykazujace pelnej erekcji ;)

Doprawdy, nie rozumiem o co ten caly placz...

Szacunek...

I.

Napisano

2 minuty to zajmuje mi odkrecenie i dokrecenie 4 srub ;) A jak ktos nerwowy proponuje walerianke. Klopotliwe  :stupid: ?  Klopotliwe to jest zakladanie prezerwatywy w jednoosoboej toalecie bez swiatla na pracie nie wykazujace pelnej erekcji  :)

Doprawdy, nie rozumiem o co ten caly placz...

Szacunek...

I.

Jak w 120 sekund obskakujesz 4 nakrętki to szacuneczek. Testowałem pewną  piaste na naketki i byłoby ok gdyby nie to, że kiedy musiałem ją odkręcić w terenie to było zimno, póżno, pogoda była fatalna i zaczynało padać a ja byłem spóźniony. Bez wzgledu na to ile postów jeszcze nabijemy to szybkozamykacz zawsze bedzie szybszy w obsłudze niż piasta na klasyczne nakrętki ( NIE mówię tutaj o bolt on)

Jaki jest sens zakładania gumy na prącie bez pełnej erekcji? ;)

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Oczywiscie ze QR jest szybszy ale nie robmy z nakretek jakis demonow. Naprawde nie widze niczego nadzwyczajnego w obsludze 4 nakretek w 120 sekund. Moze poprostu mam wprawe :)

Co zasie tyczy prezerwatywy to nie wyczules chyba ironii. Ale nie szkoci, to sie wytnie, jak mawial Smolen ;)

Szacunek...

I.

Napisano

Klaniam,

Oczywiscie ze QR jest szybszy ale nie robmy z nakretek jakis demonow. Naprawde nie widze niczego nadzwyczajnego w obsludze 4 nakretek w 120 sekund. Moze poprostu mam wprawe :D

Co zasie tyczy prezerwatywy to nie wyczules chyba ironii. Ale nie szkoci, to sie wytnie, jak mawial Smolen :stupid:

Szacunek...

I.

Ja nie próbuję robić z nich demonów, ale wiedząc o tym ze przeciętny użyszkodnik rowerowy nie wozi ze sobą scyzoryka nawet jeżeli ma "sztyce" na imbus to co dopiero mówic o kluczach do nakrętek ;) Połaczenie śrubowe, prawidłowo zrealizowane, jest zawsze pewniejsze i mocniejsze niż QR ale nie jest beznarzędziowe ;)

Ironię wyczułem, ale zart nie był śmieszny  ;) :)

Napisano

Mialby nakretki - to by wozil, taki mus :)

Nastepnym razem sprobuje wynoncypowac cos zabawniejszego. Obiecuje  :D

Szacunek...

I.

BTW: dawno nie widziałem, ale pamietam motylki czyli nakrętka którą można przykręcić ręką. Jednyny minus to fakt, ze to było stalowe i dosyć cieżkie. Muszę przy okazji poszukać w jakimś sklepie tego ustrojstwa :P

Noncypuj, noncypu  jestem całkowicie ZA :)

Napisano

W szybko-zamykaczach wyrabia się taki plastik, swego czasu zmieniałem często opony i teraz muszę dosyć mocno dopierdzielić szybko-zamykacz bo w przeciwnym razie mam luz na kole, a jest już na tyle dokręcona prawa śruba, że słaby złodziej będzie miał problem poluzować koło :icon_wink: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...