Piotr01 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Czy Gary Fisher Mamba oczywiście wiem, że na kołach 29" sprawdzi się jako rower uniwersalny? Mając na myśli uniwersalny myśle o poruszaniu się nim wszędzie tam, gdzie mnie koła poniosą tj. miasto, las bez ograniczeń jakością dogi, łąkowe wertepy, miejskie chodni, krawężniki, lekkie górskie szlaki. Zamierzam nim również dojeżdżać do pracy (miasto) dlatego nie celuję w typowe MTB, jednocześnie lubię krążyć po okolicznych lasach dlatego typowy cross mógłby być pewnym ograniczeniem.
Piotr01 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 No w moim przypadku jeśli mowa o górach, to takich z przymrużeniem oka Ten GF Mamba wydaje mi się właśnie taką altertywą, czyli z jednej strony nieco miocniejsza konstrukcja i amorek, z drugiej strony duże koło na ulice. Nie wiem tylko, czy dobrze kombinuję.
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2010 Klaniam, No ja tu czegos nie rozumiem. Mamba to budzetowy rower MTB na kolach 29 cali. Nie jest to jakis podrasowany treking ani inszy cross ktory udaje 29-era... http://www.forumrowerowe.org/topic/71809-zakup-29era-budzetowe-duze-kolo/ Zapoznaj sie z powyzszym tematem, walkowany jest tam temat budzetowej Wielkiej Kichy. Sugeruje zadawac pytania w wielkokolowym pod-forum jako ze sa tam ludzie ktorzy najlepiej Ci poradza. Praktycy a nie teoretyczni rozwazacze Szacunek... I.
Piotr01 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 Czytałem ten wątek, czytałem. Tylko czego nie rozumiesz, moich dylematów? Chciałem ten temat poruszyć na bardziej ogólnym forum, gdyż założyłem, że tamten wątek o 29erach jest rozważany przez bardziej subiektywnie ponieważ jakby nie było przez fascynatów "dużego koła". Ok., spokojnie
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Ten też czytałeś ? : http://www.forumrowerowe.org/topic/71605-peknieta-rama-gary-nie-pekaj-ii/page__pid__734093__st__0entry734093
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2010 Czytałem ten wątek, czytałem. Tylko czego nie rozumiesz, moich dylematów? Chciałem ten temat poruszyć na bardziej ogólnym forum, gdyż założyłem, że tamten wątek o 29erach jest rozważany przez bardziej subiektywnie ponieważ jakby nie było przez fascynatów "dużego koła". Ok., spokojnie Ok nastepnym razem zacytuje. Ty masz problem a GdyniaBiker odpowiedz niepoparta praktyka. O to mi chodzilo. Fascynaci czy nie ale to ludzie praktycznie znajacy Wielka Kiche. Na ogolnym dostaniesz odpowiedzi teoretyczne lub oparte na testach. No chyba ze zaanagazuje sie ktos kto jezdzil na Wielkiej Kiszce. I to nie tylko koleczko po parkingu 29-er sprawdzi sie i bedzie swietnym rowerem uniwersalnym. Szczegolnie jesli jestes wysoki. Zupelnie odrebna sprawa jest to co sie z ramami GF-a dzieje. Niby w obecnych modelach juz wszystko jest picco i bello ale ja bym nie zaryzykowal... Szacunek... I.
Piotr01 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 Czytałem. Wycztyłem tam też, że GF rozwiązał ok. 2 lata temu problem pękających ram (mam nadzieję).
tobo Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 mamba to najpopularniejszy - bo najtańszy - 29er w moim sklepie, kupuje go sporo ludzi. minusy: - praktycznie wszystkie avidy w tych rowerach mają krzywe tarcze - kierownica, która w ninerach gf jest specyficzna, szeroka, łukowata, mnie źle leży w rękach; - całkiem sympatycznie działający widelec - opony dosyć wąskie, gęsty bieżnik, szybkie;
Piotr01 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 ... i to już jest jakaś konkrenta informacja, wielkie dzięki
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Problem w tym, że jak z czasem znudzi się ten widelec, trudno go będzie zmienić.
tobo Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 jako budżetowy niner, rower ma podstawowe wyposażenie; w rękach sprawia wrażenie ciężkiego - rs tora, prose koła (ale całkiem fajne obręcze, oczkowane rangery, co w tańszych rowerach gf jest niespotykane). skrzynia biegów - przerzutka tył i manetki - działają mułowato. to moje zapatrywania z punktu widzenia mechanika rowerowego który złozył sporo mamb i inszych ninerów gf.
tobo Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 aaa przepraszam, faktycznie, tora jest w inszym modelu, chyba w cobi.
Piotr01 Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 Reasumując. Mam 180cm wzrostu, waga ok.78kg, mogę mieć ten rower na ramie rozmiar 19 za niecałe 2500pln (model 2009, niebieskie malowanie). http://www.evanscycles.com/products/gary-fisher/mamba-2009-mountain-bike-ec017171 link jest tylko poglądowy Warto, czy raczej nie?
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Zdecydowanie max. rozmiar to 17.5" 19" to dla 1.9 metra wzrostu.
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2010 BTW Ivan, póki ten post wisi, skoro nie wiesz o mojej pomyłce, to wygląda tak, jakbym wywyższał 26" nad 29". Czyli moją "negatywną opinię o 29" automatycznie uznajesz za niewiarygodną. Bo Ty niby wiesz, na czym ja jeździłem, a na czym nie? Nie, po prostu jest tylko jedna prawda. To jest fanatyzm. Ukłon. Pozdrów Chucka. Dziękuję. Ehhhh... Sam przyznales ze nie masz doswiadczenia z Wielka Kicha wiec o co ten krzyk? Jakbys mial i zaprzeczyl mej asumpcji grzecznie bym odszczekal. A tak nie ma czego. Poza tym sam nie majac doswiadczenia z 29-erami odsylam tylko do ludzi, ktorzy maja, znaja i uzywaja. Czaka pozdrowie, pewnie sie ucieszy ze go jeszcze wspominaja na FR. Co zasie tyczy rozmiarow. To przynajmniej w moim wypadku najwazniejsza dana jaka biore pod rozwage wybierajac rame jest wirtualna dlugosc gornej rury. Nabial (ujezdza Felt'a Nine) takze sugerowal najpierw sprawdzac to a dopiero potem wielkosc ramy. Moze i dla Ciebie taka estymacja zadziala. Szacunek... I.
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 wirtualna długość 601 mm jest w zupełności wystarczająca dla 180 cm. wzrostu do tego dochodzi baza kół 1,11 metra to aż nadto, i to wszystko przy 17.5"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.