Skocz do zawartości

[tarcze] Które są najsztywniejsze?

n3mo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pozwoliłem sobie założyć ten temat ponieważ potrzebuję możliwie sztywnej tarczy 180mm jako zamiennika dla Avida G2.

Jedyny priorytet to sztywność, a głównym powodem wymiany jest (kolejna) próba wyeliminowania dzwonienia tarczy które doprowadza mnie do zimnej furii. Cena jest nieistotna, waga też, bo dzwonienie Avida psuje radochę z jazdy - winna jest tarcza i mały prześwit między klockami w Juicy 7, wystarczy lekko stuknąć w koło i słychać jak tarcza obija się o klocki.

Pierwsza opcja to nowa tarcza i tu potrzebuję porady - Shimano RT76M (180mm, na pająku), pływający Hope 183mm czy może coś innego? Pojawiły się też na alledrogo tarcze Avid XX, też na pająku, chociaż ich waga sztywności nie sugeruje. O Shimanowskich "pajączkach" słyszałem opinie pozytywne, ale byłbym wdzięczny za opinie ludzi bardziej doświadczonych w tej kwestii.

Druga opcja to nowy hamulec - co jest kuszące, bo Formula K24 na przód jest w promocji za grosze a dzwonić nie powinna, z tego co zauważylem ma znacznie większy prześwit między klockami.

Co według was byłoby lepszym rozwiązaniem? Z jednej strony praca Juicy bardzo mi odpowiada, z drugiej ryzykowanie że z inną tarczą i tak będzie dzwonić mi się nie uśmiecha. Chciałbym rozwiązać problem jak najszybciej i jak najskuteczniej, dlatego kusi mnie też zakup K24.

Pozdrawiam.

Miałem podobny problem w przednik kole, na początku myślałem że to wina mało sztywnego amora, ale po wymianie starej tarczy na Shimano-SM RT79 180mm i orginalnych klocków schimanowskich na kool-stopy, dzwonienie tarczy ustało nie wspominając już o poprawie siły hamowania i modulacji której wcześniej nie było. Moja tarcza jest na CL ale myślę że ta na 6 śrub RT76M sztywność powinna być podobna

wg mnie najsztywniejsze tarcze jakie człowiek wymyślił do roweru to tarcze shimano xtr na pająku.

mam 180tkę i 160tkę od lipca 2008 roku, w międzyczasie przewinęły mi się przez ręce różniaste inne, avidy, zwykłe shimano, aligatory i shimanochy na pająku (mówię TYLKO I WYŁĄCZNIE o xtr) są nie do pobicia: ustawienie hamulca, wpinanie koła, znoszenie obciążeń masą jeźdźca, temperatura - pod każdym względem wzorowe. jedyny minus jak na wysoki model tarcz to masa. ale coś za coś.

Dziś założyłem nowe Avidy Elixir R 160 na tył. Koło to świeżo zaplecione Mavic 317 na piaście novateca 812. Podczas najdrobniejszych skrętów pojawiają się drgania w ramie. Nie jakieś uciążliwe, ale zawsze. I tu moje pytanie związane z tematem: czy rolę tutaj odgrywa sztywność tarczy czy może zwykłe niedotarcie hamulców? Też tak mieliście? Nowa Magura Marta SL (też niedotarta) pracuje bardzo ładnie i w skrętach nic nie drga...

Mały odstęp między klockiem a tarczą + być może bieżnik opony + rama i tak to wychodzi.

wg mnie najsztywniejsze tarcze jakie człowiek wymyślił do roweru to tarcze shimano xtr na pająku.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wychodzi na to że tarcze Shimano faktycznie będą najlepsze. XTR-ów na 6 śrub chyba nie ma, zamówię w poniedziałek RT76 i zobaczymy czy to coś da ;)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...