smierzyn Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Jakie pedaly sa lepsze spd czy zwykle? Bo tak sie zastanawiam czy spd nie sa troszke bardziej niebezpieczne jak sie nie zdazy ich wypiąć.
Aooy Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Zalezy " co jezdzisz " Spd tylko na szose. " zwykle " do wszystkiego innego
Mod Team safian Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2010 Nie SPD a wpinane :F Dlaczego tylko na szose? Fakt, do ostrej jazdy typu DH to tylko platformowe, ale wszystkiego innego wpinane, wiekszosc jezdzcow XC uzywa wpinanych, wiec nie tylko na szose W razie upadku pedały się wypinają (jak np. narty ), więc bez obaw, tylko na poczatku musisz pamietac, ze jestes wpiety i wypynac sie odpowiednio wczesniej przed zatrzymaniem - pozniej wejdzie Ci to w nawyk i bedziesz to robil automatycznie Z reszta zawsze mozesz wziac wpinane z platforma, przy ostrzejszym zjezdze mozesz sie wypiac i trzymac noge na samej platformie
marcin1111 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 spd są głównie do mtb, na szosę są tzw. look'i. Po góra 3 wypadach z spd przyzwyczajasz się i nie ma wielkiego ryzyka czy jakiegoś niebezpieczeństwa. DH, FR zdecydowanie platformy ponieważ to tego nie potrzeba zwiększać efektywności pedałowania a noga ma być wolna. spd + platformy to też jest dobre wyjście, sam z tego czasem korzystam kiedy wiem, że może zdarzyć się potrzeba szybkiego i nagłego kontaktu z podłożem zwłaszcza w cięższym terenie.
Pablo001 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 podobnie jak marcin1111, używam SPD + platformy i jak widzę, ze teren będzie wymagał "wolnych nóg" wypinam buty i pedałuję platformami. A co do wywrotek spowodowanych "zapomnieniem się" kwestia wyrobienia sobie odruchu. Generalnie polecam taką kombinację pedałów.
dexXx Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Jak dobrze wyregulujesz (w spd jest śrubba imbusowa) to będziesz miał tak "miękkie" wypinanie jak tylko chcesz. SPD dają większą siłę przy pedałowaniu, bo nie tylko nadeptujesz na pedał, ale też ciągniesz w górę razem z nogą.
Timon92 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Teoretycy... Pedały zatrzaskowe (nazywane SPD od Shimano Pedaling Dynamics) nadają się do wszystkich rodzajów jazdy (no może oprócz streetu/dirtu/4x). Używają ich nie tylko krosiarze ale i duża część downhillowców bo nie chodzi tu tylko o zwiększenie mocy pedałowania ale o kontrolę nad rowerem, która w zatrzaskach drastycznie wzrasta. Nie wyobrażam sobie powrotu do platform mimo uciążliwości tego systemu w gęstym błocie czy w miejscach gdzie jest za stromo żeby się wpiąć.
GdyniaBiker Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Używają ich nie tylko krosiarze ale i duża część downhillowców bo nie chodzi tu tylko o zwiększenie mocy pedałowania ale o kontrolę nad rowerem, która w zatrzaskach drastycznie wzrasta. To mi się też na klawiaturę cisnęło Temat spd jest chyba najbardziej kultowym (czyt. często wałkowanym) na tym forum, swoistym rytułałem inicjacji bikera Więc polecam poszukać => poczytać. Nie ma pedałów lepszych i gorszych - odnośnie pytania. Tak na marginesie, Autorze, "lepszy" piszemy przez SZ. Hit dnia - polecamy znaki interpunkcyjne i Wielką Literę - tylko dziś za darmo Zależy, jak chcesz jeździć. Jakbyś sprecyzował, to moglibyśmy zbilansować plusy i minusy. Sam też nie wrócę do zwykłych, kocham zatrzaski Ale też nie polecę spd komuś, kto nie zamierza jeździć kilka razy w tygodniu długich dystansów, bo wiem, że to też kosztuje - żeby inwestycja nie zmieniła się w udrękę i nie wylądowała w koszu, to musi być przyzwoity sprzęt, więc minimum ze 3 stówy z butami, trochę nieoczekiwanych gleb, nauka - w przypadku osoby ostro jeżdżącej dłuższa, niż kilka dni.. No i bez platform nie pojedziesz po marchewkę w zwykłych butach.
fw66 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Bez zastanawiania się bierz SPD. Różnica w jeździe w zatrzaskach, a bez nich jest ogromna. Kilka lat używałem nosków, a od tego sezonu mam Looki i teraz nie umiałbym jeździć na platformach. Po prostu efektywniej napędzasz rower. Tak na marginesie, to Looki bardzo dobrze sprawdzają się w MTB.
GdyniaBiker Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 No zależy, o jakim mtb mówisz.. Czy do nich można założyć buty z terenowym protektorem? A SPD b. dobrze sprawdzają się na szosie Myślę, że jednak wpinanie się na błotnistym podjeździe z drewnem na blokach itp atrakcje, to domena górskich wpinaków, ale nie poprę tego żadnymi badaniami na reprezentatywnej grupie
Mod Team safian Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2010 no, prawie zadne buty z "bieżnikiem" nie mają możliwości mocowania blokow typu LOOK i o ile mi się wydaję to jest tylko 1 kąt wpięcia? Więc do SPD to niezbyt
GdyniaBiker Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Chyba do MTB No nie chciałem się skompromitować, bo GdyniaBiker = błoto po pas i wyboje, się na szosówkach nie znam, ale skoro rzeczywiście tak, to niestety buty szosowe w terenie nie mają szans. Nasłonecznione stoki płaskich i suchych szutrówek, to nie teren. W teren, to ja zapraszam
jorgov Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Może i ja coś dorzucę od siebie odnośnie zatrzasków, bo że trochę więcej siły w pedałowaniu było już powiedziane i to jest być może najistotniejsza ich zaleta, ale dla mnie jest ważna również stabilność stopy na pedale. Jak zły sen przypomina mi się kiedy podjeżdżając platformy, obracały mi się pod stopą i w rezultacie pedał miałem na pięcie ( nie wspominając już o tym że to wybijało z rytmu )
pomirot Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Mogę coś napisać od strony początkującego. Obawiałem się mocno przesiadki na SPD, jak się okazuje zupełnie niepotrzebnie. Na SPD-kach daję radę od około 6 tygodni. Na co dzień pamiętam, że jestem spętany i gleby nie było. Zaliczyłem natomiast dwie na Skandii w Olsztynie, ale to były sytuacyjne wpadki i zabrakło odruchu Jazda jest zupełnie inna, lepsza. Takiego ciągu na platformach nie uzyskasz! Na początku kupiłem sobie SPD z platformą Shimano PD-M 545, ale nie polecam. Ciężko się zapina i wypina, szczególnie w błocie, a platforma w niczym nie pomaga. teraz mam Shimano PD-M 540 (bez platformy) i inna bajka. Warto zainwestować w SPD pamiętając przy tym, że to nie tylko pedały, ale i przyzwoite buty (łącznie wydatek min. 400PLN)
fw66 Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Oczywiście Look robi pedały szosowe i mtb. Bloki szosowe pasują do wszystkich butów szosowych, a bloki mtb do wszystkich terenowych. Sam mam Shimano M123. Nie mają sprężyny do regulacji, ale można wybrać kąt wypięcia. Jeśli ktoś zaczyna jazdę w zatrzaskach, to pewnie lepsze są spd. Mnie się trafiła okazja na Looki za pół ceny i zaryzykowałem. Po miesiącu jazdy mogę powiedzieć, że nie żałuję. No i nie da się ich zapchać błotem.
ugupu Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Jakie pedaly sa lepsze spd czy zwykle? Bo tak sie zastanawiam czy spd nie sa troszke bardziej niebezpieczne jak sie nie zdazy ich wypiąć. SPD oczywiście. Fakt, na początku bywa strasznie ale szybko się przyzwyczaisz.
Saovine Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Ale mozna kupić sobie bloki do butów turystyczne gdzie jest jeszcze jeden kąt wypinania - do góry i trochę w bok. Edit: Ostatnio zjeżdzałam na takiej trasie, że bardzo dobrze, że miałam SPD, bo kontrolowałam tył roweru, bez tego pewnie bym się wywaliła, bo stopa by mi spadała z pedału.
evo Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 I najlepiej wypinać się ZAWSZE z obu nóg od razu. Ja do tej pory zaliczyłem 3 gleby w SPD i wszystkie były gdy pamiętałem o wypięciu nogi, ale wypięta została jedna, a przechyla mnie na drugą
yaneeks Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Cześć Mam do Was posiadaczy spd pytanie. Mam korbę xtr 2010 i przejechałem na niej ok. 200-250km. W tej chwili mam platformy Fishbone Bite Me, ktróe sobie baaardzo chwalę (moja jazda jest bardzo różnorodna raz ulica/raz AM/ raz XC po lesie). Zalezy mi jednak na tym żeby nie porysować ramion korby - na platformówkach z tym problemu nie ma bo but jest w pewnej odległości od ramienia korby, a jak jest w przypadku SPD xt/xtr???
GdyniaBiker Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 But powinien być tak ustawiony, żeby nie dotykał korby, a trzyma się dość sztywno, także jak bardzo nie sknocisz ustawienia bloków, to chyba nie ma szans Ja obcierałem korbę w konwencjonalnych butach, w spd nie wydaje mi się Co do looków - bo chyba było nieporozumienie - mówiliśmy o "lookach" jako obiegowej nazwie systemu szosowego. Oczywiście firma Look robi różne pedały. Co więcej, tw66 pewnie masz na myśli konkretnie "ubijaki" Looka
fw66 Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 "Ubijaki" to raczej obiegowa nazwa pedałów Crank Brothers. Ja mam model Quartz Ale faktycznie firma jest znana przede wszystkim z pedałów szosowych. W końcu to oni wynaleźli "zatrzaski".
adii22 Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 Tylko zatrzaski Mam w swoim Krossie SPD, powiem Wam, że nie wracam na platformy. Genialne panowanie nad rowerem, w cholerę lepsze przekazywanie siły na pedały, możliwość nie tylko naciskania na korby, ale i ciągnięcia w górę.. No, i ten "klik" przy wpinaniu.. bajka Na początku warto pamiętać, że jest się wpiętym, jeździć asekuracyjnie.. i samo w krew wejdzie wszystko. Mam porównanie jeszcze do nosków w Romecie (takie miejskie śmigadełko). Zupełnie inna bajka niż SPD i platformy, dziwne, gdy się ma równolegle dostęp do SPD.. ale do retro mieszczucha pasują jak ulał Co prawda nie da się ciągnąć nogi do góry (nie z taką siłą), ale mimo wszystko jest to niezapomniane doznanie. A platformy... czasami brakuje mi ich na zjazdach, ale to ekstremalne sytuacje, zdarzające się rzadko. No.. po zatrzaskach i noskach nie potrafię pedałować równo na platformach Brakuje mi tego ciągnięcia stopą do góry korby.
nevermind Napisano 26 Czerwca 2010 Napisano 26 Czerwca 2010 "Ubijaki" to raczej obiegowa nazwa pedałów Crank Brothers. Look, swego czasu, do o ile się nie mylę 2007 czy 08 r. produkował ubijaki. Mieli licencję od Crank Brothers i w ten sposób mogli sprzedawać również pedały do MTB, bo nie mieli nic własnego. Później wymyślili quartz'e i z ubijaków zrezygnowali. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.