Skocz do zawartości

[1000 - 1400 zł] trekking

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym z tego miejsca ze wszystkimi się przywitać. :icon_mrgreen:

Krótko o mnie - mam na imię Piotrek, jestem z Krakowa, mam 22 lata i od dobrych parunastu lat jestem maniakiem dwóch kółek. Głównie upodobałem sobie dłuższe wycieczki szosami (sporo jeżdżę po Niemczech - tam są naprawdę dobre ścieżki rowerowe wzdłuż dróg wszelakich).

Mój pierwszy post i od razu prośba o radę.

Zdołałem trochę uzbierać pieniędzy na nowy rower. 1400 zł to nie jest dużo, ale studenckie życie rządzi się swoimi prawami. :whistling:

Przeglądając "Katalog Rowerowy 2010" wybrałem kilka modeli i teraz nie mogę się do końca zdecydować. Szczególnie, że pomimo długiego staży na ścieżkach rowerowych, na sprzęcie się jednak nie znam...

Zamieszczam od razu linki do konkretnych modeli, co by oszczędzić Wam czasu w ich szukaniu.

Arkus T1000 M

Burghardt MB Trekking (str. 30; PDF!)

Giant Expression

Kross Trans Continental

Go Sport Explorer M (str. 31, na dole)

Maxim Excursion 210

Maxim Classic 323 (ale to jest chyba bardziej rower miejski, prawda? Podoba mi się w nim to, że tylna przerzutka, tylny hamulec oraz dynamo są ukryte w piaście - ponoć nie ma przy tym prawie w ogóle roboty (jakieś regulacje czy cuś; a i ponoć się nie psuje])

Merida Freeway 9200 (co prawda jest tam napisane, że jest to model "Freeway 9200 wersja LADY", ale zakładam, że wersja męska też jest).

Jeśli chodzi o przeznaczenie - wycieczki rowerowe po 80, 100, 150 km szosami bądź ścieżkami rowerowymi. W planach dłuższe wyprawy rowerowe (na 7-10 dni z całym sprzętem biwakowym na rowerze).

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam.

Piotrek

PS Jeśli chodzi o linki do rowerów firmy Maxim - mam informację, że "Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum.". W sumie nie wiem czemu, bo przeczytałem regulamin i politykę prywatności portalu. W każdym bądź razie, każdy kto będzie potrzebował znaleźć o nich informacje, na pewno sobie poradzi. :whistling:

Napisano

Witam.

Na wszystkie pytania Ci nie odpowiem, ani ni polecę konkretnego roweru, ale mogę coś napisać piastach wielobiegowych, bo sam sam długo już takich używam.

Piasty te (ja używam Shimano Nexus) są idealne do jazdy miejskiej. Do roweru trekingowego wybierz 7 biegów. 3 biegi mogą się nie sprawdzić w długiej trasie. Dynamo w piaście to również coś, w co naprawdę warto zainwestować. Szczególnie, że jeździsz dużo na wycieczki i nigdy nie wiadomo gdzie, o jakiej porze przyjdzie Ci jechać. Obie rzeczy są rzeczywiście bezobsługowe i niezawodne. To co mi się w tym rowerze Maxim nie podoba to tylny hamulec, który uruchamia się pedałami. Przy długich zjazdach w trasie może to być bardzo niewygodne. W mieście oczywiście nie ma większego znaczenia.

Jeśli chodzi o klasyfikację, to ja bym nie przykładał do tego większej wagi. Przy ograniczonym budżecie, jaki posiadasz, większych różnic między rowerami różnych kategorii, nie ma. Dla przykładu rower Kross, który podałeś, producent określa jako trekingowy, a nie ma regulowanego mostka kierownicy. Jedną z podstawowych cech roweru trekingowego jest (powinna być) wygoda, czyli możliwość dostosowania pozycji do własnych preferencji. Kross nie ma też osłony łańcucha więc będziesz musiał chować nogawki w skarpety.

Pozdrawiam.

Napisano

Dziękuję bardzo za odpowiedź!

Tak się spytam - czy stanowiłoby to duży problem, by samemu zamontować taką osłonę na łańcuch? Na pewno w sklepach można takowe zakupić, jednak czy aby nie będzie żadnego problemu z jej zamontowaniem?

Pozdrawiam!

Napisano

z tym raczej nie powinno byc problemów a taka osłona dużo nie kosztuje więc myślę że warto ją dokupić gdy już zdecydowaliśmy się na rower bez niej osobiście widziałem nawet takie osłony wykonane własnoręcznie w materiałów takich jka karton wiklina itp :D

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Zawęziłem wybór do trzech modeli.

1. Go Sport Explorer M:

- przerzutka przód - Shimano C-051

- p. tył - Shimano Acera

- manetki - Shimano STEF-60

- korba - Truvativ FiveD

- amortyzator - Suntour CR8V

- hamulce - Promax TX-117.

2. Merida Freeway 9200:

- przerzutka przód Shimano TX-51

- przerzutka tył Shimano Altus

- korba - Shimano AFCMI51

- amortyzator - Suntour SF7-CR750.

3. Arkus T1000 M:

- przerzutka tył - Shimano Altus

- manetki - Shimano STEF-50

- korba - Shimano FC-M191

- amortyzator - Suntour CR8V

- hamulce - V-brake aluminiowy.

Który byście doradzili wybrać? :icon_question:

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam.

W końcu - kupiłem rower. Postanowiłem zainwestować trochę więcej pieniędzy i wybrałem rower Unibike model Expedition '10.

Mam nadzieję, że się będzie dobrze sprawować przez długi czas. B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...