kubzys Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 mam rower mtb i teraz mam kasetę 6-rzędową (wiem że staroć) i chciałbym tam wpakować 9 rzędową zamiast 6. czy się tak da? czy się zmieści? a jak nie 9 to ile max? jak chcecie to podam odległość od koła do ramy. czaję się na coś takiego http://allegro.pl/item1087792496_kaseta_shimano_deore_cs_hg50_9_rzedowa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Skoro aktualnie masz 6rzędów, zapewne nie masz kasety lecz wolnobieg, więc przejście na 9rzędów = wymiana piasty na posiadającą bębenek, łańcucha na 9rzędowy i wymiana manetek na 9rzędowe (inne odległości między koronkami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 zgadza się. mam wolnobieg. a ile kosztuje taka piasta i łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Piasta od 25zł wzwyż. Ale trzeba jeszcze przepleść koło i może się zdarzyć, że trzeba będzie wymienić także szprychy (inna długość) i nyple, a wtedy lepiej kupić jakieś całe koło - jeśli poszukasz, za 70zł kupisz koło na markowych komponentach (cena taka jak za nową piastę, szprychy, nyple i przeplot). Łańcuch CN-HG53 to koszt około 40-45zł. Jeżeli nie spieszy Ci się z wymianą, poluj na okazje na forum/allegro - za jakies 30-35zł możesz kupić kasetę i łańcuch, które przejeżdżą jeszcze wiele kilometrów. Oczywiście należy pamiętać jeszcze o manetkach. Za 50-60zł spokojnie wyrwiesz używany komplet Deore, a jak Ci się poszczęści to i coś z wyższej grupy. Jeżeli chcesz nową - jedna Deore to koszt od 60zł wzwyż, komplet od 100zł wzwyż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 dzięki. chyba jednak wezmę 8 rzędów bo to nie duża różnica w szybkości jazdy a jednak ceny trochę się różnią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nie wiem gdzie można dostać piastę na 9 za 25zł... Jak weźmiesz na 8 to: -i tak musisz kupić taką samą piastę jak na 9 -różnicy w szybkości nie ma żadnej bo i 8, i 9 może mieć taki sam zakres np 11-32, różnica jest w przeskokach między zębatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 a i jeszcze jedno. czy te 8 rzędów zmieści mi się w ramie? bo jak teraz mam 6 to czy będzie miejsce na 8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Myślałem o kasecie, a patrzyłem na piasty pod wolnobieg Pod kasetę trzeba dać ze dwa razy tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 i jeszcze dlaczego wolnobieg nie może być tylko kaseta. czy na wolnobiegu też na manetkach są biegi czy tylko jest tak że gdzie się przekręci to na taki bieg wejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nie może być wolnobieg nakręcany, gdyż nie produkuje się tego typu zębatek pod 8 czy 9 rzędów. Manetki będą działały zarówno z jednym jak i drugim rozwiązaniem, byleby tylko odległości między zębatkami były takie do jakich przystosowane są manetki (czyt. manetki 6,7,8rzędowe nie działaja poprawnie z kasetą 9rzędową i na odwrót). I oczywiście 6 czy 7 rzędowe manetki nie obsłużą wszystkich zębatek 8rzędowej kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 aha. to już wszystko wiem. zobaczę jeszcze jutro w klepach rowerowych w jakich cenach to wszystko jest. manetki i kaseta na allegro nie są takie drogie ale koło na kasetę to kepe kasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zurawa123 Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 chyba tak bo w kasecie na 8 rzędowej są mniejsze odstępy i jej szerokości jest podobna do 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 chyba tak bo w kasecie na 8 rzędowej są mniejsze odstępy i jej szerokości jest podobna do 6 aha. dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.