Skocz do zawartości

[kaseta] 9 rzędów zamiast 6

kubzys

Rekomendowane odpowiedzi

mam rower mtb i teraz mam kasetę 6-rzędową (wiem że staroć) i chciałbym tam wpakować 9 rzędową zamiast 6. czy się tak da? czy się zmieści? a jak nie 9 to ile max? jak chcecie to podam odległość od koła do ramy.

czaję się na coś takiego

http://allegro.pl/item1087792496_kaseta_shimano_deore_cs_hg50_9_rzedowa.html

Piasta od 25zł wzwyż. Ale trzeba jeszcze przepleść koło i może się zdarzyć, że trzeba będzie wymienić także szprychy (inna długość) i nyple, a wtedy lepiej kupić jakieś całe koło - jeśli poszukasz, za 70zł kupisz koło na markowych komponentach (cena taka jak za nową piastę, szprychy, nyple i przeplot). Łańcuch CN-HG53 to koszt około 40-45zł.

Jeżeli nie spieszy Ci się z wymianą, poluj na okazje na forum/allegro - za jakies 30-35zł możesz kupić kasetę i łańcuch, które przejeżdżą jeszcze wiele kilometrów.

Oczywiście należy pamiętać jeszcze o manetkach. Za 50-60zł spokojnie wyrwiesz używany komplet Deore, a jak Ci się poszczęści to i coś z wyższej grupy. Jeżeli chcesz nową - jedna Deore to koszt od 60zł wzwyż, komplet od 100zł wzwyż.

Nie może być wolnobieg nakręcany, gdyż nie produkuje się tego typu zębatek pod 8 czy 9 rzędów. Manetki będą działały zarówno z jednym jak i drugim rozwiązaniem, byleby tylko odległości między zębatkami były takie do jakich przystosowane są manetki (czyt. manetki 6,7,8rzędowe nie działaja poprawnie z kasetą 9rzędową i na odwrót). I oczywiście 6 czy 7 rzędowe manetki nie obsłużą wszystkich zębatek 8rzędowej kasety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...