Skocz do zawartości

[konserwacja roweru] Unibike Flite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Unibike Flite 2010. Mam zamiar co jakiś czas konserwować go w domowym zaciszu . :D I teraz pytanie. Co mi będzie potrzebne? ( najlepiej konkretne przedmioty) włącznie z smarami, zestawem kluczy, stojakiem. Dziękuje.

Napisano

Jeśli chcesz profesjonalnie:

stojak serwisowy,

centrownica,

komplet imbusów,

śrubokręt krzyżakowy,

ściągacz do korb,

klucz do suportu,

klucz do kasety,

bat,

rozkuwacz do łańcucha,

łyżki do opon,

klucz do nypli,

klucze do konusów,

klucze płaskie;

klucz do korków amortyzatora,

jakieś szczypce boczne czy obcęgi lub specjalny przyrząd do cięcia pancerzy i linek,

pompka/kompresor;

kilka szmat,

młotek.

W kwestii hamulców nie pomogę, ale coś o domowych sposobach na odpowietrzanie było na forum - nie wiem tylko czy o tych Avidach, czy o czymś innym. Nie pamiętam też czy od spodu XCR znajduje się śruba pod imbus czy nakrętka pod klucz płaski, więc ewentualnie jeszcze ten klucz. Myślę także, że przynajmniej na razie nie zamierzasz planować główki ramy czy mufy suportowej ani wciskać nowych sterów, bo tu przyszłyby kolejne narzędzia. Tyle w tym momencie przychodzi mi do głowy.

Oczywiście do tego olej do łańcucha (Rohloff lub zielony Finish Line), smar do łożysk (ŁT-43 spokojnie wystarczy), odpowiedni płyn hamulcowy. Przydaje się także płyn do mycia naczyń i benzyna ekstrakcyjna. Jakaś zapasowa dętka, komplet łatek.

Jeżeli mniej profesjonalnie z niektórych rzeczy takich jak centrownica można zrezygnować.

Swoją drogą polecam książkę Lennarda Zinna - "Szuka serwisowania roweru górskiego". Znajdziesz tam wiele informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...