dzacek Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam Mam korbę DEORE fc-m442 KWADRAT 175, łańcuch HG-40, kasetę 8 rzędową i zbyt długi suport, którego danych nie znam. Chciałbym wymienić suport na nowy, tamten już jest dojechany. Nie wiem jednak jaką długość suportu powinienem wybrać do tego zestawu (a najlepiej jaki model?) Proszę o pomoc, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 zmierz szerokość mufy suportu - 68mm albo 73mm gwint angielski (BSA) zakładam (napisane jest na starym?) i będziesz miał wszystkie dane jakie potrzebujesz do kupna nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Kurcze, ale stary jest zły i na bank za długi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Dla mufy 68mm długość osi 118mm np. http://www.allegro.p...68x118_m_r.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Zmierzyłem mufę i ma 68mm. Chciałbym dobrze wybrać, bo generalnie mam taki problem: http://www.forumrowerowe.org/topic/69806-naped-lancuch-zawija-sie-przy-zmianie-na-mniejszy-bieg/page__view__findpost__p__717180__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Tutaj masz instrukcję, jaki dobrać suport i bynajmniej nie jest to 118mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 No i teraz ma problem, bo nie wie do jakiej linii łańcucha zaprojektowali ta ramę (obecnie prawie wyłącznie przyjmuje się 50 mm, jednak obawiam się że przy takiej ramie mało kto się tym przejmuje) Jednak lepiej nie brać za krótkiego, niech weźmie z osią 113 mm (to do linii łańcucha 50 mm) I nie dziwię się , że były problemy, skoro poprzedni miał oś 122,5 mm. (korba FC 191) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Tutaj masz instrukcję, jaki dobrać suport i bynajmniej nie jest to 118mm Ta długość wynika z pomiaru suportu w rowerze mojej pięknej (przy korbie jak wyżej) zamontowanym fabrycznie. Z instrukcji faktycznie jest inny. Jaki to ma wpływ na na pracę łańcucha ? Sorki wielkie inna korba, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Dopiszę się jeszcze raz. Jeżeli nie wiadomo jaka linia łańcucha to czy różnica 2,5mm (47,5 - 50) jest istotna dla pracy napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 2,5 mm nie powinno stanowić bardzo istotnego problemu ale w jakimś stopniu może upośledzić pracę napędu np ocieranie łańcucha o wózek przerzutki. Teraz (jak zauważył Rulez) standardem jest linia łańcucha 50mm i lepiej pod taką linię brać suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Dzięki Przeor. Dalej w temacie. Stoi obok mnie rowerek kumpla, Specialized Rockhopper z 2009 (chyba) i ma korbę 442 i suport BB-es25 z osią 118. Rozkręciliśmy bo człek ciekawy. Jak to się ma do instrukcji zapodanej przez Ciebie. Czego się trzymać? Suport i korba oryginalne nie wymieniane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Wydaje mi sie ze moja rama jest uzywana takze w Krossie Level. Jest to alu 6061. Moze tam producent podal jakies dane dotyczace linii lancucha. Podsumowujac: brac suport 113mm? Lancuh tez trzeba zmieniac z hg40 na inny? Przepraszam za brak pl znakow, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 118 mm przy korbie FC-M442-8 (octalink) , 113 mm przy korbie FC-M442(kwadrat). i linii 50 mm. - tak wynika z instrukcji Shimano i producent powinien się do tego dostosować. michuuu jak rozumiem ten Spec ma suport octalink (Shimano BB-ES25) - a nie kwadrat, a my piszemy o kwadracie - więc nie zaciemniaj http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkModel.jsp?spid=47267&eid=4340&menuItemId=10700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Dzięki Przeor. Dalej w temacie. Stoi obok mnie rowerek kumpla, Specialized Rockhopper z 2009 (chyba) i ma korbę 442 i suport BB-es25 z osią 118. Rozkręciliśmy bo człek ciekawy. Jak to się ma do instrukcji zapodanej przez Ciebie. Czego się trzymać? Suport i korba oryginalne nie wymieniane. Jeżeli chodzi o dobieranie suportu to należy trzymać się instrukcji i bardzo uważnie ją czytać, bo w tym przypadku wsjo jest ok Wydaje mi sie ze moja rama jest uzywana takze w Krossie Level. Jest to alu 6061. Moze tam producent podal jakies dane dotyczace linii lancucha. Podsumowujac: brac suport 113mm? Lancuh tez trzeba zmieniac z hg40 na inny? Przepraszam za brak pl znakow, pozdrawiam Suport 113mm, a łańcucha zmieniać nie musisz. Te zalecenia Shimano odnośnie łańcuchów, przerzutek (oczywiście przerzutka musi być dedykowana do odpowiedniej liczby zębów - pojemności) to taka bablanina marketingowa. Grupy między sobą możesz śmiało mieszać, nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Ok, to biorę 113mm. Dzięki Panowie za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Takie coś siedziało w środku: Długość: 123mm... To jest ten BSA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Rodzaj gwintu jakim suport łączy się z ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 118 mm przy korbie FC-M442-8 (octalink) , 113 mm przy korbie FC-M442(kwadrat). i linii 50 mm. - tak wynika z instrukcji Shimano i producent powinien się do tego dostosować. michuuu jak rozumiem ten Spec ma suport octalink (Shimano BB-ES25) - a nie kwadrat, a my piszemy o kwadracie - więc nie zaciemniaj http://www.specializ...enuItemId=10700 Fakt ,dałem d.. z tym suportem. Spec ma octalinka, sorki za zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Wiem, że to gwint, ale czy moj suport ze zdjecia ma gwint Bsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Trudno ze zdjęcia zobaczyć jaki to rodzaj gwintu Ale na bank masz gwint BSA tzw angielski Tutaj masz co nieco o suportach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 http://e-bmx.pl/opis/id,279741/ Warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Tak, możesz go kupić. Tu coś podobnego: http://www.velo.com.pl/produkty/default/?m=1&pk=%&id=192 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 118 mm przy korbie FC-M442-8 (octalink) , 113 mm przy korbie FC-M442(kwadrat). i linii 50 mm. - tak wynika z instrukcji Shimano i producent powinien się do tego dostosować. .... Mam FC-M442 octalink i suport 118mm, i u mnie jest przekos łańcucha. Teraz mi powiedzcie czy tylko mi się coś ubzdurało (rama Kross Hexagon 2008) bo jak mam z przodu na środkowej zębatce (32T) to z tyłu mając na 6 biegu (14T) łańcuch jest w lini prostej. Wrzucając 3 bieg z tyłu mam już widoczny przekos, dodatkowo z prozdu mając blat (44t) z tyłu 8 bieg (11T) łańcuch jest lekko do środka (nie ma lini prostej). Własnie chce kupić suport 113mm, i teraz mi powiedzcie, czy wszystko z tym 118mm jest ok i tylko mi coś odbiło czy też rama jest do lini łańcucha 47,5mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 7 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 No właśnie , pewnie problem jest z ramą, niestety wiele firm ma niezbyt dokładnie zaprojektowane/wykonane ramy nie trzymające linii łańcucha, i podejrzewam, że Kross niezbyt przykłada się do ram Hexagon, wszak to najniższa/najtańsza u nich półka I w takim wypadku wypadało by postawić rower do góry kołami i wyznaczyć linię łączącą środek mufy suportu ze środkiem odległości między tylnymi widełkami na wysokości haków koła, a następnie sprawdzić jak się do tej linii ma odległość środka kasety i środkowej tarczy korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.