Skocz do zawartości

[przerzutka tylnia]jak obliczyć długość wózka?

sahsillmaril

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Oto mój rower w ktorym psuje się przerzutka tylna. Firma i model jak w temacie. Czytalem o tym jak ogarnąć czy wózek jest średni czy krótki ale wychodza mi inne wyniki niż opisują to ludzie. podam link do allegro do modelu roweru identycznego jak mój i prosiłbym o pomoc. jak obliczyc jaki mam wózek? ja obliczal tak:

il.zabkow z duzej zebatki z przodu+il.ząbków z dużej zębatki na kasecie-il.ząbków z najmniejszej zębatki przód+il.ząbków najmniejszej zębatki z kasety. Zawsze wychodzi mi 32 a w necie piszą o wyniku 33.

dzięki z góry za pomoc. Jeszcze zmierzyłem odległość od jednego do drugiego kóleczka w przerzutce i wyszło mi ok.~90mm (nie wiem czy ta informacja ma znaczenie).

http://allegro.pl/item1021388104_1021388104.html

Ostatnie pytanko. Interesuje mnie w takim razie przerzutka SRAM'a x-5,7,9. jest napisane że wózek średni. tylko że obsługuje 8-9 biegów. To do moich 7 biegów się nie nada wogóle? bo w takim razie nie mógłbym kupić lepszej niż x-3, (bo tylko przy tej jest napisane 7-8 biegów.lub SRAM 5.0.

Pozdrawiam.

Nada się i do 7 biegów bez problemu. Długość wózka przerzutki jest ściśle powiązana z jej pojemnością. Pojemność jest powiązana z ilością zębów na kołach zębatych korby i koronkach kasety lub wolnobiegu. Pojemność całkowitą oblicza się tak

(największy blat korby - najmniejszy)+(największa koronka kasety-najmniejsza. Czyli jeżeli masz kasetę o rozpiętości 11-34 i korbę 44x32x22 to pojemność twojej przerzutki powinna wynosić (44-22)+(34-11)=45. 45- czyli w przerzutkach shimano długi wózek. Tak więc jeżeli masz zamiar stosować takie przełożenia jak 1 na korbie 7 na kasecie, albo 3 z przodu a np. 2 z tyłu, to bezwzględnie musisz wziąć przerzutkę z wózkiem długim. W przeciwnym razie łańcuch nie będzie napinany prawidłowo (może wisieć w przypadku 1 przód 7 tył, a zerwać się w przypadku 3 przód 2 tył).

Nada się i do 7 biegów bez problemu. Długość wózka przerzutki jest ściśle powiązana z jej pojemnością. Pojemność jest powiązana z ilością zębów na kołach zębatych korby i koronkach kasety lub wolnobiegu. Pojemność całkowitą oblicza się tak

(największy blat korby - najmniejszy)+(największa koronka kasety-najmniejsza. Czyli jeżeli masz kasetę o rozpiętości 11-34 i korbę 44x32x22 to pojemność twojej przerzutki powinna wynosić (44-22)+(34-11)=45. 45- czyli w przerzutkach shimano długi wózek. Tak więc jeżeli masz zamiar stosować takie przełożenia jak 1 na korbie 7 na kasecie, albo 3 z przodu a np. 2 z tyłu, to bezwzględnie musisz wziąć przerzutkę z wózkiem długim. W przeciwnym razie łańcuch nie będzie napinany prawidłowo (może wisieć w przypadku 1 przód 7 tył, a zerwać się w przypadku 3 przód 2 tył).

ok dziekuje. ale czy w SRAM'ach tez będzie to wózek długi? Przeważnie jeżdżę w spokojnym terenie, asfalt. nie szaleje i generalnie jade na 3 przód i 7 z tyłu. z przodu nie zmieniam wogóle. operuje tylko tyłem od 3 do 7. przód zawsze na 3.czy przy takich przelozeniach też musi byc wózek długi SRAM? Czy trzeba będzie specjalnie cos podkręcac lub blokowac jesli kupie przerzutke na np.8-9 biegów?

pozdrawia.

Weź lepiej długi wózek.

Każdą przerzutkę trzeba wyregulować bez względu na to z jaką ilością przełożeń będzie współpracowała.

wiem wiem ze trzeba regulować.;) to akurat całkiem nieźle mi idzie. tylko myślalem ze jak przezutka jest kompatybilna z 9 a założę do 7 to że trzeba będzie gdzieś jakąś blokade dokręcić, śrubkę żeby przerzutka nie "pomyślała" że jedzie na 9 i nie wpadła w koło czy coś:P:) no ale nie znam się. Skoro piszecie że długi wózek SRAM'a to tak też zrobię. Tylko że z mojego wzoru wynika 32:( to tez duzy wózek? mam przod 42-24 + tył 28-14=32. z tyłu mam raczej wolnobieg a nie kasetę, wiec nie wiem czy to ma znaczenie co do rozmiaru wózka.

Generalnie nie musiałbyś, ale jeździsz z tego co pisałeś na sporych przekosach łańcucha, więc długi wózek będzie pewniejszy w twoim wypadku.

kurcze, a myslalem ze wlasnie 3 przod 7 tylnie nie jest prekosem:(.a jesli sie okaze ze duzy wozek jest za duzy to mozna skrocic lancoch nie kupujac lub wymieniajac przerzutki kolejnej??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...