sahsillmaril Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 witam. Oto mój rower w ktorym psuje się przerzutka tylna. Firma i model jak w temacie. Czytalem o tym jak ogarnąć czy wózek jest średni czy krótki ale wychodza mi inne wyniki niż opisują to ludzie. podam link do allegro do modelu roweru identycznego jak mój i prosiłbym o pomoc. jak obliczyc jaki mam wózek? ja obliczal tak: il.zabkow z duzej zebatki z przodu+il.ząbków z dużej zębatki na kasecie-il.ząbków z najmniejszej zębatki przód+il.ząbków najmniejszej zębatki z kasety. Zawsze wychodzi mi 32 a w necie piszą o wyniku 33. dzięki z góry za pomoc. Jeszcze zmierzyłem odległość od jednego do drugiego kóleczka w przerzutce i wyszło mi ok.~90mm (nie wiem czy ta informacja ma znaczenie). http://allegro.pl/item1021388104_1021388104.html Ostatnie pytanko. Interesuje mnie w takim razie przerzutka SRAM'a x-5,7,9. jest napisane że wózek średni. tylko że obsługuje 8-9 biegów. To do moich 7 biegów się nie nada wogóle? bo w takim razie nie mógłbym kupić lepszej niż x-3, (bo tylko przy tej jest napisane 7-8 biegów.lub SRAM 5.0. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nada się i do 7 biegów bez problemu. Długość wózka przerzutki jest ściśle powiązana z jej pojemnością. Pojemność jest powiązana z ilością zębów na kołach zębatych korby i koronkach kasety lub wolnobiegu. Pojemność całkowitą oblicza się tak (największy blat korby - najmniejszy)+(największa koronka kasety-najmniejsza. Czyli jeżeli masz kasetę o rozpiętości 11-34 i korbę 44x32x22 to pojemność twojej przerzutki powinna wynosić (44-22)+(34-11)=45. 45- czyli w przerzutkach shimano długi wózek. Tak więc jeżeli masz zamiar stosować takie przełożenia jak 1 na korbie 7 na kasecie, albo 3 z przodu a np. 2 z tyłu, to bezwzględnie musisz wziąć przerzutkę z wózkiem długim. W przeciwnym razie łańcuch nie będzie napinany prawidłowo (może wisieć w przypadku 1 przód 7 tył, a zerwać się w przypadku 3 przód 2 tył). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahsillmaril Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nada się i do 7 biegów bez problemu. Długość wózka przerzutki jest ściśle powiązana z jej pojemnością. Pojemność jest powiązana z ilością zębów na kołach zębatych korby i koronkach kasety lub wolnobiegu. Pojemność całkowitą oblicza się tak (największy blat korby - najmniejszy)+(największa koronka kasety-najmniejsza. Czyli jeżeli masz kasetę o rozpiętości 11-34 i korbę 44x32x22 to pojemność twojej przerzutki powinna wynosić (44-22)+(34-11)=45. 45- czyli w przerzutkach shimano długi wózek. Tak więc jeżeli masz zamiar stosować takie przełożenia jak 1 na korbie 7 na kasecie, albo 3 z przodu a np. 2 z tyłu, to bezwzględnie musisz wziąć przerzutkę z wózkiem długim. W przeciwnym razie łańcuch nie będzie napinany prawidłowo (może wisieć w przypadku 1 przód 7 tył, a zerwać się w przypadku 3 przód 2 tył). ok dziekuje. ale czy w SRAM'ach tez będzie to wózek długi? Przeważnie jeżdżę w spokojnym terenie, asfalt. nie szaleje i generalnie jade na 3 przód i 7 z tyłu. z przodu nie zmieniam wogóle. operuje tylko tyłem od 3 do 7. przód zawsze na 3.czy przy takich przelozeniach też musi byc wózek długi SRAM? Czy trzeba będzie specjalnie cos podkręcac lub blokowac jesli kupie przerzutke na np.8-9 biegów? pozdrawia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Weź lepiej długi wózek. Każdą przerzutkę trzeba wyregulować bez względu na to z jaką ilością przełożeń będzie współpracowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahsillmaril Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Weź lepiej długi wózek. Każdą przerzutkę trzeba wyregulować bez względu na to z jaką ilością przełożeń będzie współpracowała. wiem wiem ze trzeba regulować. to akurat całkiem nieźle mi idzie. tylko myślalem ze jak przezutka jest kompatybilna z 9 a założę do 7 to że trzeba będzie gdzieś jakąś blokade dokręcić, śrubkę żeby przerzutka nie "pomyślała" że jedzie na 9 i nie wpadła w koło czy coś:) no ale nie znam się. Skoro piszecie że długi wózek SRAM'a to tak też zrobię. Tylko że z mojego wzoru wynika 32:( to tez duzy wózek? mam przod 42-24 + tył 28-14=32. z tyłu mam raczej wolnobieg a nie kasetę, wiec nie wiem czy to ma znaczenie co do rozmiaru wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Generalnie nie musiałbyś, ale jeździsz z tego co pisałeś na sporych przekosach łańcucha, więc długi wózek będzie pewniejszy w twoim wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahsillmaril Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Generalnie nie musiałbyś, ale jeździsz z tego co pisałeś na sporych przekosach łańcucha, więc długi wózek będzie pewniejszy w twoim wypadku. kurcze, a myslalem ze wlasnie 3 przod 7 tylnie nie jest prekosem:(.a jesli sie okaze ze duzy wozek jest za duzy to mozna skrocic lancoch nie kupujac lub wymieniajac przerzutki kolejnej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Długi wózek nie będzie za długi, jest stosowany standardowo w tej klasie rowerów. łańcuch skraca się w stosunku zębatek ( ma opasywać dużą z przodu i dużą z tyłu + 2 ogniwa) nie do wózka przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sahsillmaril Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 no to świetnie:) jeszcze raz wszystkim wam dziękuję za pomoc. pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Pisałeś, że z przodu jeździsz na 3 a tył od 3 do 7, a 3x3 to jest już przekos i to nie mały. Tym się sugerowałem. Dlatego też długi wózek będzie odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lbx Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 a tak BTW: czy poza masą i podatnością na przyłożenie wózkiem w korzenie/patyki istnieje coś takiego jak 'za długi wózek' ? Objawiałoby się to w jakiś sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Wózek nie może być za długi, jedynie za krótki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Mam z przodu 44-32-22, 11-32 z tyłu i średni wózek X9. Wszystko ładnie działa bez problemów. A często jeżdżę na tarczy 44 i wysokich biegach z tyłu. Długi wózek jest "najpewniejszy", ale średni też jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.