Skocz do zawartości

[Nowy napęd] Kellys Definite 2005

MichaelD84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Mam na imię Michał i potrzebuje waszej porady w odnośnie dobrania odpowiedniego napędu do roweru Kellys Definite 2005 (21").

Problem jest następujący:

- Elementy napędu wymagają IMHO wymiany, przy mocniejszym depnięciu na pedały łańcuch przeskakuje po tarczy korby. Największe zużycie widoczne jest na tarczach korby, dowiedziałem się ze to pewnie dlatego ze łańcuch był stary ( rozciągnięty). :P

- Ostatnio odpadł mi pedał( wraz z ramieniem) i zgubiły się następujące rzeczy ( z manuala; DEORE LX Front Chainwheel FC-T661);

Crank Arm Fixing Bolt Y-1KS 13000

Plate Y-1GE 98050

Y-1F3 16000

Co jest obecnie w moim Defnite;

- Korba Shimano LX Hollowtech II ( najmniejsza zębatka to SG-X M9 U-26, średnia to SG-X M9-U36, największa - chyba U-48)

- Łańcuch CN-HG53

- Kaseta CS HG50- 9 lub 0 , nie mogę odczytać (9 tarcz od 32T do 11T)

Poradzono mi ze elementy napędu zużywają się równomiernie wiec wszystkie elementy należało by wymienić, i nie powinienem kupować klasę niżej niż obecnie zainstalowany jest osprzęt.

Kaseta CS HG50 rozmiar 11 zębów - 32 zęby (stare Deore)

Łańcuch CN HG73 (Deore LX/SLX)

Tarcza korby (Chain Ring) Shimano Deore LX duża 48T + średnia czyli 36T.

Problem jest z dostaniem części zapasowych, które się zgubiły. Czy z związku z tym nie warto wstawić nowej korby np z serii SLX ?

P.S. Jeśli ktoś potrzebuje porady odnośnie biegania, windsurfingu, zegarków czy noży to chętnie się zrewanżuję pomocą :D

Dziękuje i pozdrawiam,

Michał

Napisano

Temat wyedytowany, zapoznaj się z regulaminem forum.

Łańcuch HG73 niekoniecznie, starczy HG53 moim zdaniem (jak zwykle znów), przebieg zrobisz na nim podobny, chyba, że dużo jeździsz to można by wziąć pod uwagę łańcuch Campagnolo C9, kaseta będzie ok. Korba, jeśli dostaniesz te wszystkie części, których oznaczeń za bardzo nie znam, prócz ramienia i nakrętki mocującej ramie (chyba), a zarazem cena tych części z koronkami nie będzie zbyt mocno zbliżona do nowej korby to jeszcze ewentualnie możesz zakupić, choć ja bym wolał kupić nową korbę SLX'a. Nie mniej wszystko zależy od portfela.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...