Skocz do zawartości

[napęd] Przerzutki/łańcuch - przeskakiwanie

adamch23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dość poczciwy, ok 13-letni rower Active. Zeszłej jesieni łańcuch zaczął mi przeskakiwać, tzn nie to, że z większej przerzutki na mniejszą, ale jak mocniej zakręciłem to skakał, tak że można było zwariować.. Potem zimą trochę nabrał śniegu z solą i tak przeczekał do wiosny więc było czyszczenie. Ale teraz skacze tak, że np pod górę podjechać to nie ma co marzyć... Myślałem, że to przez łańcuch, bo już był stary i wyrobiony (jak leżał na najwyższej przerzutce na korbie to widać było, że zbyt rozciągnięty bo nie nachodził). Wymieniłem go na nowy, Shimano, jest lepiej, można jakoś jeździć, ale jak ustawię z tyłu na małe oczka przerzutki (5,6 lub 7) to dalej to samo... Co może być tego przyczyną? Czy już stare przerzutki (Shimano MF-HG37, nie były jeszcze zmieniane) i zużyły się sprężyny z tyłu, czy może wystarczy coś dociągnąć... Dodam, że mam z tyłu (prawdopodobnie) wolnobieg (ten co dokręca się przy jeździe :thumbsup: ) Chcę również dodać, że nie jeżdżę zbyt dużo, najwyżej po mieście i czasem w teren, ale regularnie.

Dzięki! znalazłem jakiś używany niezużyty wolnobieg i 2 małe kółeczka do przerzutek, bo jak wyczytałem w poradniku, mój już miał całkiem ostre zębatki :whistling: I już, co najważniejsze, nie skacze! Pytanie jeszcze mam - ten wolnobieg ma 5 przerzutek, zamiast 7. Czy idzie jakoś biegi podkręcić żeby chodził normalnie? Bo są większe odległości między koronkami i środkowe biegi skaczą jeden na drugi, zewnętrzne zaś ok. Albo ewentualnie - czy ktoś z Was próbował powiększyć szlifierką otwory w zużytych zębatkach? Bo szkoda mi na złom stare wyrzucać :)

Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z 5rzędowym wolnobiegiem więc nie wiem jakie są odległości między zębatkami, ale skoro mówisz, że są większe, nic nie wykombinujesz. Możesz regulować i ustawiać, a i tak nie będzie to działało. (swoją droga - wolnobieg ten nie ma 5 przerzutek tylko 5 zębatek, koronek, kół zębatych, łańcuchowych - jak zwał tak zwał, ale nie przerzutek).

Szlifować można, ale szlifierką? Może i da się zacząć, ale wykończyć trzeba pilnikiem. Żmudna i ciężka praca. Za 30zł masz nowy wolnobieg pod 7rzędów - jak myślisz, warto się męczyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...