adamch23 Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Witam. Mam dość poczciwy, ok 13-letni rower Active. Zeszłej jesieni łańcuch zaczął mi przeskakiwać, tzn nie to, że z większej przerzutki na mniejszą, ale jak mocniej zakręciłem to skakał, tak że można było zwariować.. Potem zimą trochę nabrał śniegu z solą i tak przeczekał do wiosny więc było czyszczenie. Ale teraz skacze tak, że np pod górę podjechać to nie ma co marzyć... Myślałem, że to przez łańcuch, bo już był stary i wyrobiony (jak leżał na najwyższej przerzutce na korbie to widać było, że zbyt rozciągnięty bo nie nachodził). Wymieniłem go na nowy, Shimano, jest lepiej, można jakoś jeździć, ale jak ustawię z tyłu na małe oczka przerzutki (5,6 lub 7) to dalej to samo... Co może być tego przyczyną? Czy już stare przerzutki (Shimano MF-HG37, nie były jeszcze zmieniane) i zużyły się sprężyny z tyłu, czy może wystarczy coś dociągnąć... Dodam, że mam z tyłu (prawdopodobnie) wolnobieg (ten co dokręca się przy jeździe ) Chcę również dodać, że nie jeżdżę zbyt dużo, najwyżej po mieście i czasem w teren, ale regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Sama wymiana łańcucha nic nie pomoże BA! może powodować jeszcze większe preskakiwanie. Obawiam się, że czeka cię wymiana starego napędu na nowy. 13 lat to jednak sporo, napęd się po prostu zużył, to nie wina przerzutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal93 Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Noo i przydało by się też ten wolnobieg zmienić, przecież łańcuch się sam nie zużył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamch23 Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Dzięki! znalazłem jakiś używany niezużyty wolnobieg i 2 małe kółeczka do przerzutek, bo jak wyczytałem w poradniku, mój już miał całkiem ostre zębatki I już, co najważniejsze, nie skacze! Pytanie jeszcze mam - ten wolnobieg ma 5 przerzutek, zamiast 7. Czy idzie jakoś biegi podkręcić żeby chodził normalnie? Bo są większe odległości między koronkami i środkowe biegi skaczą jeden na drugi, zewnętrzne zaś ok. Albo ewentualnie - czy ktoś z Was próbował powiększyć szlifierką otwory w zużytych zębatkach? Bo szkoda mi na złom stare wyrzucać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Szczerze powiedziawszy nie spotkałem się z 5rzędowym wolnobiegiem więc nie wiem jakie są odległości między zębatkami, ale skoro mówisz, że są większe, nic nie wykombinujesz. Możesz regulować i ustawiać, a i tak nie będzie to działało. (swoją droga - wolnobieg ten nie ma 5 przerzutek tylko 5 zębatek, koronek, kół zębatych, łańcuchowych - jak zwał tak zwał, ale nie przerzutek). Szlifować można, ale szlifierką? Może i da się zacząć, ale wykończyć trzeba pilnikiem. Żmudna i ciężka praca. Za 30zł masz nowy wolnobieg pod 7rzędów - jak myślisz, warto się męczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 24 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Opis regeneracji zebatek: http://www.rower.com/porady-regeneracja-zebatek.asp Szlifierka imo tez by dało rade ale trzebaby to robić bardzo dokładnie i delikatnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamch23 Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Zębatki, zębatki, przejęzyczyłem się Dziękuję wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.