Pawik Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Witam. Planuję zakup roweru dla prawie 7-letniego syna. Krótko o nim: jeździ od kilku lat, dwa lata bez bocznych kółek, jeździ dużo i dobrze, czasem nawet lubi "zaszaleć" po leśnych ścieżkach lub krawężnikach. Ma rowerek na kólkach 20 ". Wypatrzyliśmy Meridę Dakar 624 v, koła 24 ", rama 11". Niestety, nie mamy możliwości osobistej przymiarki. Młody ma 124 cm wzostu, długość nogi od kroku 52 . Niestety, na stronie Meridy nie ma geometrii ramy. Pytanie: czy ten rozmiar roweru będzie dobry dla syna? Czy zakupic model o kółkach 20 calowych i 10 calowej ramie? Obawiam sie, ze w przyszłym roku byłby już za maly. Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedz.
KMarcel Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Moja córka jeździ Meridą Dakar lecz w wersji damskiej (rama 10,5 zamiast 11") Teraz ma trochę ponad 8 lat i w kroku ok. 58cm, lecz rower kupiliśmy ponad rok temu i nie potrafię powiedzieć jaką wtedy miała nogę. Teraz siodełko jest już podniesione na ok. 8-9 cm. Pamiętam jedynie, że rozważaliśmy też rowery na 26" kołach. Mała nie bardzo sobie na nich radziła, jednak jak już pojeździła 2 dni tą Meridą, radziła sobie i na większych rowerach. Zmierzyłem odległość od siodełka (od najniższego położenia w ramie Dakar 624 Girl) do pedałów i wynosi ok. 52cm (po osi rury podsiodłowej) Więc w przypadku Twojego syna (rama chłopięca jest minimalnie większa) chyba trzeba by gdzieś przymierzyć, bo wygląda, że wymiary są na styk. Mam nadzieję, że choć trochę Ci to coś wyjaśni i pomoże. Marcin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.