Skocz do zawartości

[problem z tylnym kołem] wybija z ramy ...

marcinnnn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam od niedawna ramę Dartmoor 4x kupiłem nowe koło i mam mały problem . Gdy skręcam koło ramę wybija z ośki , myślałem ,że to była wina ośki bo była trochę wykrzywiona ale dzisiaj wstawiłem nową i jest taki sam problem , proszę o pomoc . (Jeśli fotki by coś pomogły w tym temacie to oczywiście mogę je zrobić , pzdr i z góry dzięki za odp) .

Napisano

Witam posiadam od niedawna ramę Dartmoor 4x kupiłem nowe koło i mam mały problem . Gdy skręcam koło ramę wybija z ośki , myślałem ,że to była wina ośki bo była trochę wykrzywiona ale dzisiaj wstawiłem nową i jest taki sam problem , proszę o pomoc . (Jeśli fotki by coś pomogły w tym temacie to oczywiście mogę je zrobić , pzdr i z góry dzięki za odp) .

Jaką ramę Ci wybija z ośki? Ramę czego? Jaśniej, błagam!

Napisano

Witka!

Na moje oko płaszczyzny, do których przylega z jednej strony nakrętka kontrująca, a z drugiej nakrętka koła ta którą widać na fotach nie są równoległe tylko stożkowe w kierunku, w którym wyjeżdża Ci ośka ze śrubą.

Strasznie zjechane masz mocowanie tego koła. Do ram aluminiowych lepiej jest stosować zacisk, a jak nie to specjalne podkładki pod nakrętki.

pozdr.

• Mod Team
Napisano

Podkładki pod nakrętki. Tarcie przy dokręcaniu powoduje wyjazd osi z gniazda. Z jednej strony dociska z drugiej wysuwa. Podkładka pomoże na 100%.:thumbsup:

Napisano

Próbowałem , gdy w miarę wydawało mi się ,że było dokręcone to gdy próbowałem robić 1 8 (180) to koło mi odpadło ...

Spróbuje tego patentu z podkładkami , prosił bym o sprecyzowanie jakie to mają być podkładki . Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi !!

Napisano

Musisz poznać przyczynę "wybijania". Lepiej nie jeździj tym rowerem. Wyobraź sobie, że jedziesz pełnym gazem przez miasto nagle tylne koło ci odpada a Ty wpadasz pod koła ciężarówki, która... - Najpierw go napraw. Co do podkładek to muszą być specjalne - idź do skepu rowerowego z częściami powinni takie mieć. Majlepiej jak zaprowadzisz rower do naprawy. Koło musi być mocno i stabilnie przykręcone do ramy!!!

Napisano

musisz iśc do jakiegoś zakładu tokarskiego/ślusarskiego gdzie bedą mieli odpowiednia frezarke i wyfrezować obie płaszczyzny równolegle

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...