marcinnnn Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Witam posiadam od niedawna ramę Dartmoor 4x kupiłem nowe koło i mam mały problem . Gdy skręcam koło ramę wybija z ośki , myślałem ,że to była wina ośki bo była trochę wykrzywiona ale dzisiaj wstawiłem nową i jest taki sam problem , proszę o pomoc . (Jeśli fotki by coś pomogły w tym temacie to oczywiście mogę je zrobić , pzdr i z góry dzięki za odp) .
ugupu Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Witam posiadam od niedawna ramę Dartmoor 4x kupiłem nowe koło i mam mały problem . Gdy skręcam koło ramę wybija z ośki , myślałem ,że to była wina ośki bo była trochę wykrzywiona ale dzisiaj wstawiłem nową i jest taki sam problem , proszę o pomoc . (Jeśli fotki by coś pomogły w tym temacie to oczywiście mogę je zrobić , pzdr i z góry dzięki za odp) . Jaką ramę Ci wybija z ośki? Ramę czego? Jaśniej, błagam!
marcinnnn Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Foto : 1. Wkręcam , idzie normalnie 2. Wkręcam no i zaczyna się wybijanie ... 3. No i po świętach ...
Xsas Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Witka! Na moje oko płaszczyzny, do których przylega z jednej strony nakrętka kontrująca, a z drugiej nakrętka koła ta którą widać na fotach nie są równoległe tylko stożkowe w kierunku, w którym wyjeżdża Ci ośka ze śrubą. Strasznie zjechane masz mocowanie tego koła. Do ram aluminiowych lepiej jest stosować zacisk, a jak nie to specjalne podkładki pod nakrętki. pozdr.
skjaatel Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 W ostateczności dokręcaj powoli po 1/8 obrotu z każdej strony
marcinnnn Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Dokręcanie niewiele daje czyli co polecacie ?
Mod Team michuuu Napisano 23 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 23 Czerwca 2010 Podkładki pod nakrętki. Tarcie przy dokręcaniu powoduje wyjazd osi z gniazda. Z jednej strony dociska z drugiej wysuwa. Podkładka pomoże na 100%.
Koen Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 A może spróbuj dokręcić to koło w czasie jak ktoś inny siedzi na rowerze.
marcinnnn Napisano 23 Czerwca 2010 Autor Napisano 23 Czerwca 2010 Próbowałem , gdy w miarę wydawało mi się ,że było dokręcone to gdy próbowałem robić 1 8 (180) to koło mi odpadło ... Spróbuje tego patentu z podkładkami , prosił bym o sprecyzowanie jakie to mają być podkładki . Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi !!
Mod Team michuuu Napisano 23 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 23 Czerwca 2010 Podkładki jak do normalnej śruby.
Xsas Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Musisz poznać przyczynę "wybijania". Lepiej nie jeździj tym rowerem. Wyobraź sobie, że jedziesz pełnym gazem przez miasto nagle tylne koło ci odpada a Ty wpadasz pod koła ciężarówki, która... - Najpierw go napraw. Co do podkładek to muszą być specjalne - idź do skepu rowerowego z częściami powinni takie mieć. Majlepiej jak zaprowadzisz rower do naprawy. Koło musi być mocno i stabilnie przykręcone do ramy!!!
eloo Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 musisz iśc do jakiegoś zakładu tokarskiego/ślusarskiego gdzie bedą mieli odpowiednia frezarke i wyfrezować obie płaszczyzny równolegle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.