nietyjek Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Witam. Chciałbym w niedługim czasie przejechać szlak Orlich Gniazd z Krakowa do Częstochowy. Pytanie dla mieszkających w okolicy lub przemierzających trasę wcześniej. Ile (orientacyjnie) potrzebuję czasu na pokonanie tej trasy z pewnymi warunkami: - nie zarzynam się czyli dzienne dystanse max do 60-70 km, - chcę zobaczyć, zwiedzić okoliczne zabytki. Korzystając z okazji zapytam się czy nie ma problemów z noclegami na trasie? Czy gospodarze robią duże problemy jeżeli zatrzymujemy się na 1 noc? Jeżeli nie kwatera to czy można gdzieś rozbić namiot? Oczywiście szlak liczy około 190 km co można przejechać w 2 dni ale jak wspomniałem chcę jeszcze coś zobaczyć oprócz ścieżki rowerowej i 4 liter mojego kompana Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwisz Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 W zeszłym roku przejechałem tą trasę wraz ze znajomymi w kierunku odwrotnym (Częstochowa - Kraków) w 3 dni dziennie po ok 60 km. Podaj maila to mogę Ci wysłać kmz z zapisem trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdy Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 ja to zrobiłem w 2007 w ok 12 h z CZ do Krk . tylko bez zwiedzania zamków rzecz jasna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietyjek Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Dzięki za info o Twoich osiągnięciach ale niestety nie przydatna jest taka informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacek12 Napisano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2010 Najlepiej w 3 dni po około 60/70 km dziennie. Masz wtedy wystarczająco dużo czasu na zwiedzanie atrakcji po drodze. Z rozbiciem namiotu po drodze u gospodarza problemu być nie powinno, wybieraj jednak takich w mniejszych wioskach. Tam ludzie są bardziej otwarci. Oczywiście, jeśli chodzi o nocleg pod dachem, zawsze łatwiej znaleźć go w tygodniu niż w soboty bądź niedzielę, zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Co do problemów z noclegiem na jedną noc to zależy od obłożenia obiektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukwisz Napisano 6 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 I co przydała się do czegos ta trasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nietyjek Napisano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Jestem przed, zdam relację jak wrócę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gepard Napisano 15 Września 2010 Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Na Szlaku Orlich Gniazd uważaj na pułapki. Przy wjazdach na leśne drogi są szlabany, które mają pręty sterczące daleko w bok. Więc każdy to objeżdża ale od miejsca gdzie kończy się pręt dalej w bok wykopany jest rów. I to wszystko na oznakowanym szlaku rowerowym! Ja w jednym miejscu o mało nie wpadłem w rów przednim kołem zjezdżając z góry. Moim zdaniem sprawa nadaje się do prokuratury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.