Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] problem ze znalezieniem 80mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kiedyś już wspominałem o zakupie dla żony nowego widelca, miało być później ale wyszedł przymus, bo przykręcając nowe v-ki rozłożyłem piwot na dwa kawałki <_<

Takie badziewne piwoty są w RST 191, że już nie wspomnę że wymienić go nie można.

Także póki co bez przedniego hamulca dużo nie pojeździ więc szukam na siłę czegoś w granicach 200złotych.

Zasadniczo w grę wchodzi XCM lub XCR ale nie potrafię znaleźć w wersji 80mm mimo że na stronie Suntoura jest notka że możliwy jest taki wymiar.

Jest jeszcze RST Capa ML ale z opinni jakie przeczytałem to to jeszcze gorsze niż XCT którego odrzuciłem ze względu na tragiczny wygląd w wersji 80mm którą na allegro znalazłem.

Problem w tym że 100mm nie podejdzie dla użytkowniczki ponieważ obecne 63mm dają niewielki zapas przy górnej rurze a 80 będzie max, tym bardziej boję się zepsuć geometrię ramy jakbym 100 założył.

Rower to Trek 3700 po pewnych już modyfikacjach.

Pomóżcie coś znaleźć koledzy i koleżanki :teehee:

Jedno dodatkowe pytanie :

W jaki sposób zamówić SF9-XCM V2 HLO 80mm według strony Suntour'a taka wersja istnieje, a EuroBike czyli dystrybutor mówi że nie.. coś tu chyba nie tak.

Macie pomysł gdzie takie cudo kupić, od biedy może być XCM V2 bez blokady, ale musi mieć mocowanie pod v-ki, pod tarcze niekoniecznie.

Napisano

Kiedyś już wspominałem o zakupie dla żony nowego widelca, miało być później ale wyszedł przymus, bo przykręcając nowe v-ki rozłożyłem piwot na dwa kawałki :)

Takie badziewne piwoty są w RST 191, że już nie wspomnę że wymienić go nie można.

Także póki co bez przedniego hamulca dużo nie pojeździ więc szukam na siłę czegoś w granicach 200złotych.

Zasadniczo w grę wchodzi XCM lub XCR ale nie potrafię znaleźć w wersji 80mm mimo że na stronie Suntoura jest notka że możliwy jest taki wymiar.

Jest jeszcze RST Capa ML ale z opinni jakie przeczytałem to to jeszcze gorsze niż XCT którego odrzuciłem ze względu na tragiczny wygląd w wersji 80mm którą na allegro znalazłem.

Problem w tym że 100mm nie podejdzie dla użytkowniczki ponieważ obecne 63mm dają niewielki zapas przy górnej rurze a 80 będzie max, tym bardziej boję się zepsuć geometrię ramy jakbym 100 założył.

Rower to Trek 3700 po pewnych już modyfikacjach.

Pomóżcie coś znaleźć koledzy i koleżanki :D

Jedno dodatkowe pytanie :

W jaki sposób zamówić SF9-XCM V2 HLO 80mm według strony Suntour'a taka wersja istnieje, a EuroBike czyli dystrybutor mówi że nie.. coś tu chyba nie tak.

Macie pomysł gdzie takie cudo kupić, od biedy może być XCM V2 bez blokady, ale musi mieć mocowanie pod v-ki, pod tarcze niekoniecznie.

tak naprawdę to w amorach SR można sztucznie skok ograniczyć przez dodanie wewnętrznych podkładek, coś jak All-Travel w RS-ach. Starsze SR typu M9050 miały też 80mm skoku więc może coś takiego? Ale mają strasznie twarde sprężyny.

Jeśli Eurobike mówi że nie mają na stanie widelca 80mm to nawet jeśli w cenniku/ofercie jest to i tak go Ci nie wyślą (bo nie mają).

Napisano

tak naprawdę to w amorach SR można sztucznie skok ograniczyć przez dodanie wewnętrznych podkładek, coś jak All-Travel w RS-ach. Starsze SR typu M9050 miały też 80mm skoku więc może coś takiego? Ale mają strasznie twarde sprężyny.

Jeśli Eurobike mówi że nie mają na stanie widelca 80mm to nawet jeśli w cenniku/ofercie jest to i tak go Ci nie wyślą (bo nie mają).

Wkońcu po konsultacjach telefonicznych z SSC (czy Trek 3700 może mięć 100) padło że będzie XCR-LO 100mm także kwestia 80mm już jest nieaktualna. W sumie temat można zamknąć.

Ale na marginesie to dziwne to dla mnie że producent podaje co innego a dystrybutor co innego :) chyba w takim dziwnym kraju żyjemy.. nie wspominająć o cenach jakie sobie Eurobike za amory każe płacić, dobrze że są tańsze sklepy, chociażby CR.

Napisano

Sam sobie odpowiem (sorki) ale się muszę pochwalić :P

Rower żony wreszcie ma jako taki amor a nie to badziewne RST 191. Tak jak wczęśniej pisałem po konsultacji z Trekiem (SSC) i opinii że do ramy Trek Alpha Alu podejdzie spokojnie 100mm (wiadomo bez skakania) padło na XCR-LO 100mm.

Wcześniejszy to ledwo sie uginał gdy siadała na rower, a teraz nawet ugięcie do 2cm dochodzi, mógłby być minimalnie bardziej miekki bo naprężenie odkręcona na maksa, ale i tak nie jest źle, niestety kwota z góry kasowała powietrzne.

Ale nie o tym chciałem napisać.. tylko się pochwalić że sam to wszystko przełożyłem, normalnie w szoku jestem że się kupy trzyma.

Także jak ktoś ma obawy przez samodzielną zmianą amora ze sterami ahead to nie bać się bo to proste jak wbijanie gwoździa.

No może poza wbijaniem gwiazdki, trochę strachu że wejdzie bokiem i będzie d... ale się udało. No i trochę zabawy z docinaniem ale jak ktoś ma sprzęt to będzie szybciej niż ręcznie.

Parę złotych na inne głupoty zaoszczędzone, wiedza co i jak się zrobiło no i satysfakcja bezcenna..

Jeszcze tylkó kół nie zaplatałem i suportu nie wymianiałem no i sterów ale to prawie to samo co amor.. suport na wiosnę i będę samowystarczalny :icon_mrgreen:

• 5 tygodni później...
Napisano

szkoda ze nie zerknołem tutaj wczesniej bo mam 80 lo ktora sobie samotnie stoi od miesiaca i mogłem sprzedac;p

no rzeczywiście szkoda, ale trudno.. za to żona sobie chwali zmienioną pozycję (z 63 na 100mm) także nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...