Skocz do zawartości

[rower] mbike massive nexus czy to dobry trekking?

odyn777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

tak jak wielu przede mną proszę doświadczonych użytkowników forum o poradę. Przeszukałem je wcześniej i nie znalazłem postów dotyczących tego roweru. Chcę kupić rower trekkingowy, do jazdy po mieście, po parku, lesie, żadna tam ekstremalna, wyczynowa jazda. Jestem facetem o wzroście 185 cm i wadze 92 kg. Sprzedawca w sklepie doradził mi rower mbike massive nexus, na ramie 21, z ubiegłorocznej kolekcji tej firmy. Tutaj ten rower, ale z mniejszą ramą: http://www.allegro.pl/item1068954937_rower_mbike_massive_nexus_28_czarny_gratis.html

Przekonywał mnie do przekładni w piaście, jako mało awaryjnej i bardziej wytrzymałej od systemu przerzutkowego 21 biegów. Zachwalał również wzmocnione obręcze kół i dobre opony. Przejechałem się krótko na tym rowerze, wygodna jazda, argumenty sprzedawcy mnie też właściwie prawie przekonały, ale ciągle się waham, bo do tej pory się nie mogłem zdecydować między Giantem Expression a Kellys Lagoon 06: http://www.allegro.pl/item1082915457_nowy_kellys_lagoon_06_wyprzedaz.html

Czy ten system z przekładniami w tylniej piaście są faktycznie tak niezawodne i faktycznie ułatwiają podjazd pod górkę lub rozwinąć większą prędkość. Nie znam też tej firmy mbike, rowery Kellys i Giant widziałem dosć często, a że nie znam się na specyfice technicznej tego modelu mbike, proszę o potwierdzenie, brać tego mbike, czy może szukać czegoś innego. Zamnierzam przeznaczyć na ten cel 1500-1700 złotych. Z góry dzięki za podpowiedź.

Napisano

Witam,

jeśli chodzi o piastę Nexus to jest to sprawdzone i bardzo wygodne rozwiązanie. Taka piasta jest praktycznie bezobsługowa. Ponieważ cała przekładnia jest schowana w obudowie to jej elementy się nie brudzą i nie są narażone na działanie wilgoci. Mechanizm pracuje w optymalnych warunkach. To wydłuża jego żywotność. Siedem dostępnych przełożeń wystarczy Ci z zapasem. Generalnie fajne rozwiązanie w rowerze miejskim / trekkingowym.

Musisz mieć tylko świadomość, że takie rowery mają ograniczone właściwości terenowe. Sprawdzą się w mieście, w parku, ale w lesie to już tylko na tych w miarę równych i ubitych ścieżkach. To są rowery do spokojnej, zrelaksowanej jazdy. Jeśli Ci to pasuje to myślę, że będziesz z tego wyboru zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...