Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Deore niedziałający bieg

Michal21g

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jest to na tym forum mój pierwszy post, gdyby coś było źle (temat) to prosze mi powiedzieć, poprawię.

Ale do rzeczy...Mam w swoim rowerze pewien niepokojący mnie problem.

Posiadam przerzutkę przednią shimano deore, modelu dokładnie nie pamiętam.

Nie mogę za chiny ludowe włączyć najmniejszego biegu z przodu (nie moge zrobić tak, aby łańcuch wskoczył na 1 zembatke, chce działać tylko na 2 - środkowej i największej).

Posługując się manetką klikam aby zmniejszyć bieg z najwyzszego na mniejszy - wszystko ok.

Jednak nie mogę ze środkowego biegu zrzucić na najmniejszy, linka staje się wtedy luźna a przerzutka ani drgnie.

Nie wiem co jest grane, być może muszę coś dokręcić/podciągnąć?

Proszę o pomoc kogoś kto się zna. Bardzo mi na tym zależy.

Pozdrawiam

Michał.

P.S gdyby trzeba było wrzucić jakieś zdjęcia to cykne i wrzucę :icon_confused:

Poprawiłem temat - punkt 2c regulaminu

Miecho87

Zrzuć na pozycję, w której linka jest luźna i weź srubokręt. Poszukaj dwóch śrubek, które powinny znajdować się na górze przerzutki (takie dwie obok siebie). Odkręcaj tą śrubę znajdującą się bliżej ramy. Przerzutka powinna się zbliżać do ramy i tym samym nastawiać się na najmniejszy blat. Kontynuuj aż wózek przerzutki będzie mniej więcej na środku najmniejszej zębatki (może być, że łańcuch będzie przeszkadzał wtedy pokręć korbą do przodu aby łańcuch spadł na najmniejszą).

Miesiąc temu dotknęło mnie coś podobnego gdy byłem w trasie. Łańcuch wchodził na dużą i średnią tarczę ale nie spadał na najmniejszą.

Gdy zatrzymałem się aby zbadać sprawę, znalazłem kamyk który wpadł w mechanizm przerzutki i ograniczał zakres zmiany biegów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...