Skocz do zawartości

[rower] Wybór modelu Scotta

picnic

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Po dłuższych już poszukiwaniach nowego roweru, na placu pozostały dwa modele:

Scott Scale 50 - http://www.scott.pl/product.php?id_cat=231&id_prod=1275

Scott Aspect 10 - http://www.scott.pl/product.php?id_cat=235&id_prod=1291

Jeśli chodzi o specyfikację i cenę są bardzo podobne. Generalnie Aspect jest bardziej turystyczny, wygodniejszy (to pojęcie względne), Scale to wyścigówka. Ja jeżdżę więcej rekreacyjnie, z małym synem, więc wiele przemawia za Aspectem. Jednak czasami wyskakuję sam i wtedy lubię dać czadu, nie oszczędzam zupełnie roweru, zdarzyło mi się wyskoczyć z rowerem też w góry. I stąd pytanie, czy Aspect nie będzie zbyt "lajtowy" na szaleństwa? Nie mam zamiaru startować w zawodach. A może na Scale można jeździć też turystycznie, czy to bez sensu? Mam dużą zagwozdkę, bo nie wiem co zrobić. Prawie zdecydowałem się na Aspecta ale gdzieś w środku mam obawę czy go nie zajeżdżę albo czy nie będzie mnie wkurzał w trudnym terenie. Z kolei Scale może męczyć na bardziej lajtowych wycieczkach. Jednak na wszelkich forach wszyscy polecają Scale'a...

Proszę zobaczcie specyfikację i napiszcie swoje opinie. Szczególnie czy na Aspect można ostrzej poszaleć i czy Scale nie będzie męczył na wycieczkach z synem?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Mam Scale i jeżdzę czasami z dzieckiem (6 lat) po okolicznych lasach. Średnia prędkość takiego przejazdu to ok 10-11 km/h. NIe czułem nigdy, żebym się jakoś specjalnie męczył z tego powodu, choć to na pewno kwestia przyzwyczajenia. W scale na pewno masz bardziej leżącą pozycję zaś w Aspect siedzisz niemal jak na kanapie :(

Ja miałem podobny dylemat 2 lata temu ale po przejechaniu się na obu modelach wybrałem Scale. Myslę, że po prostu powinieneś podjechać do jakiegoś sklepu i przejechać się na każdym z nich. Mnie Scale zauroczył :blink:

Co do konkretnego modelu to rozważ kupno najniższego modelu dla ramy i wymianę osprzętu pod siebie. W całości może wyjść podobna kwota a znacznie lepszy osprzęt (ten wymieniany możesz sprzedać :) )

Napisano

Witam,

a niby dlaczego masz zajeżdzić Aspecta, a Scale nie? Przecież te rowery mają praktycznie ten sam osprzęt. Jedyne co Aspect ma bardziej ,,lajtowego'' to właśnie ta pozycja za kierownicą.

Napisano
  W dniu 22.06.2010 o 13:55, Pitof napisał:

Witam,

a niby dlaczego masz zajeżdzić Aspecta, a Scale nie? Przecież te rowery mają praktycznie ten sam osprzęt. Jedyne co Aspect ma bardziej ,,lajtowego'' to właśnie ta pozycja za kierownicą.

Rowery mają inne koła (obręcze), Aspect ma tarcze z przodu o mniejszej średnicy,no i inne ramy. Spotkałem się z dwiema opiniami, nie mam pojęcia która bliższa prawdzie:

1. Rama Aspect jest cięższa przez co mocniejsza

2. Rama Scale jest bardziej zaawansowana technologicznie przez co mocniejsza.

:blink:

Pozdrawiam

Piotrek

Napisano

Swego czasu poszukiwałem jakiegoś MTB, który by mi gwarantował wyjątkowo komfortową, w moim pojęciu "rekreacyjną" pozycję. Po przejechaniu się na kilkunastu rowerach najliższy moim oczekwaniom w tym względzie okazał się właśnie Scott Aspect. Zapomniałęm o bólu karku, czy pleców (jak bywało wcześniej na Krossie A4). Dłuższe wycieczki Aspectem w bardzo zróżnicowanym terenie, ale bez jakiegoś hardcoru. Taka jest właśnie charakteryztyka tego modelu. Natomiast nie wiem jak by się spisał na górskich, bardziej wymagających szlakach, bo nie miałem okazji sprawdzić. To tyle nt. modelu Aspect.

Napisano
  W dniu 22.06.2010 o 16:05, Piotr01 napisał:

Swego czasu poszukiwałem jakiegoś MTB, który by mi gwarantował wyjątkowo komfortową, w moim pojęciu "rekreacyjną" pozycję. Po przejechaniu się na kilkunastu rowerach najliższy moim oczekwaniom w tym względzie okazał się właśnie Scott Aspect. Zapomniałęm o bólu karku, czy pleców (jak bywało wcześniej na Krossie A4). Dłuższe wycieczki Aspectem w bardzo zróżnicowanym terenie, ale bez jakiegoś hardcoru. Taka jest właśnie charakteryztyka tego modelu. Natomiast nie wiem jak by się spisał na górskich, bardziej wymagających szlakach, bo nie miałem okazji sprawdzić. To tyle nt. modelu Aspect.

Dzięki za odpowiedź. Jestem ciekaw czy ktoś ostro katował Aspecta. Swoja drogą model który wybrałem jest na dość dobrym osprzęcie więc powinien dać radę?

Poza tym wygląda na to że problem z wyborem sam się może rozwiązać... Scale 50 model 2010 jest już niedostępny u dystrybutora, w sklepach na razie nie znalazłem go w rozmiarze L :icon_wink: Podobno pod koniec sierpnia wchodzą modele na rok 2011.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.